Розробка технології сортового помелу пшениці з використанням процесу лущення зерна

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2013
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНАХТ
Анотація
Дисертація на здобуття наукового сіугіеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.02 – технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб’яних культур. Дисертаційну роботу присвячено актуальному питанню підвищення ефективності підготовки зерна пшениці за рахунок використання інтенсивної очистки поверхні зерна. Встановлено, що лущення зерна дає можливість покращити санітарно-гігієнічні показники сировини, технологічні і мукомельні властивості зерна, зокрема, за рахунок змін структурно-механічних властивостей. Обгрунтовано раціональний ступінь лущення для заводів різної продуктивності (для заводів великої продуктивності 2...З %, для заводів малої продуктивності 4...6 %) і доцільнісгь інтенсифікації режимів роботи систем етапу крупоутворення при переробці лущеного зерна. Визначено вплив лущення зерна на вихід і якість борошна пшеничного. Встановлено, що застосування попереднього лущення зерна дає можливість збільшити загальний вихід борошна на 1,5...2,0 % без зниження його якості, або підвищити білість борошна на 3...4 ум.од. при однаковому загальному виході. Розроблена схема сортового помелу пшениці із застосуванням лущення зерна при його підготовці до помелу, в якій передбачено зменшення кількості технологічного обладнання: вальцьових верстатів на 4,0 шт., розсійників - на 1 шт. (6 секцій), вимельних машин — на 3 шт., а загальна встановлена потужність електродвигунів знижується на 115,9 кВт. Рекомендовано наступні режими роботи систем етапу крупоутворення: для заводів великої продуктивності на І др.с. - 35...40 %; на II др.с. - 55.. .60 %; на III др.с. - ЗО...40 %;для заводів малої продуктивності на І др.с. – 40...45 % і на II др.с. – 60...65 %. Проведено виробничу перевірку технології лущення зерна та розраховано економічну ефективність застосування лущення та рекомендованих режимів систем лущення та крупоутворення.
Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.18.02 – технология зерновых, бобовых, крупяных продуктов и комбикормов, масличных и лубяных культур. Диссертационная работа посвящена актуальному вопросу повышения эффективности подготовки зерна пшеницы за счет использования интенсивной очистки поверхности зерна Исследовано влияние шелушения зерна на выход и качество муки пшеничной. Установлено, что применение предварительного шелушения зерна увеличивает общий выход муки на 1,5...2,0 % без ухудшения ее качества. Определено, что мука из нешелушенного и шелушенного зерна характеризуется одинаковыми технологическими и хлебопекарными свойствами. Разработана схема сортового помола пшеницы с применением шелушения зерна при его подготовке к помолу, в которой предусмотрено уменьшение количества технологического оборудования вальцовых станков - на 4,0 шт., рассевов - на 1 шт. (6 секций), вымольных машин - на 3 шт., что приводит к снижению общей установленной мощности электродвигателей на 115,9 кВт. Разработаны режимы работы систем этапа крупообразования для заводов высокой производительности (степень шелушения 2...3 %): на первой драной системе 35.. .40 %; на второй - 55...60 %; на третьей - 30...40 %, а для заводов малой производительности (степень шелушения 4...6 %): на первой драной - 40...45 % и на второй-60...65 %. Проведена производственная проверка результатов исследований на мельнице малой производительности ООО "Агрофирма Хлебная Нива" (г. Балта, Одесская обл., производительностью 36 т/сут),на которой установлена шелушильная машина типа Дебрандер конструкции "Каскад" (ООО "ОЛИС", г. Одесса). В ходе производственных испытаний определено, что применение предварительного шелушения позволяет увеличить общий выход муки на 2,0...2,1 %, при увеличении выхода муки высшего сорта на 3,5...4,6 %.
Dissertation for degree of candidate of technical sciences in specialty 05.18.02 – technology of grain, beans, cereals product and mixed feeds, oilseed and bast cultures. The thesis is devoted to the actual problem of improving training efficiency of wheat by the use of intensive surface cleaning grain, debramiing of grain. This increases the quality of grain and intensify process of grinding grain. It was established that the debranning of grain improves hygiene and sanitary performance, technological properties and the structural and mechanical properties of grain. Expediency intensification modes of break systems for processing of pearling grain. This allows to increase the yield of large fractions of intermediates products. It was substantiated degree of debranning of wheat for plants of various capacities (for plants of high productivity 2...3 %, for plants low productivity 4...6 %). It was investigated the effect of flaky grain quality of wheat flour of biochemical and baking properties of flour from peeling and not peeling wheat. It was developed the diagram of highquality milling of wheat with the use of debranning of grain in its preparation for the grinding of proximate.modes of break systems (for plants of high productivity: 1 break system - 35...40%, 2 break system - 55...60 %; 3 break system - 30...40%, and low productivity: 1 break system – 4G...45%, 2 break system - 60...65%). Reducing the number of process equipment is predicted in the diagram(4.0 roller mill machines, 1.0 plansifter (6 sections), 3.0 bran finishers) that reduces the total installed capacity of electric motors – to 115.9 k W. It was made the production test of grain debranning technology and calculated the economic efficiency of the grain debranning technology and recommended modes of debranning and break systems.
Опис
Ковальов, М. О. Розробка технології сортового помелу пшениці з використанням процесу лущення зерна: автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 05.18.02 "Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів, олійних і луб’яних культур" / Ковальов Михайло Олександрович ; наук. кер. Д. О. Жигунов ; Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса : ОНАХТ, 2013. – 20 с.
Ключові слова
зерно пшениці, лущення зерна, технологічні властивості, сортовий помел пшениці, етап крупоутворення, борошно пшеничне, зерно пшеницы, шелушение зерна, технологические свойства, сортовой помол пшеницы, этап крупообразования, мука пшеничная, wheat grain, debranning of grain, technological properties, high quality milling of wheat, break system, wheat flour
Бібліографічний опис