Проєкт розвитку кафе з гриль-баром у Одеському р-ні Одеської обл.
Ескіз недоступний
Дата
2023
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування
Анотація
Кваліфікаційна магістерська робота, метою якого є проєкт розвитку кафе з гриль-баром у Одеському р-ні Одеської обл. складається з таких розділів:
Вступ, в якому розглянуто основні задачі та напрями розвитку ресторанної галузі, мету даного проекту.
Аналіз регіонального ринку послуг підприємств харчування заданого регіону і вибір типу підприємства харчування в даному місті. Він містить теоретичне обґрунтування і дослідування регіонального ринку продукції і послуг підприємств харчування, загальну характеристику об`єму попиту і можливостей ринку, вплив конкуренції та інших факторів, визначення можливих типів підприємств, необхідних у даному регіоні.
Науковий розділ
Метою роботи є розробка страви для профілактичного харчування із підвищенним вмістом йоду, а саме страви «Холодець із морською капустою» та впровадження її у меню й виробництво загальнодоступного кафе.
Технологічний розділ включає розробку виробничої програми підприємства і цехів, розробку схем виробничого процесу підприємства, обґрунтування складу приміщень, проектування складського господарства, заготівельного та доготівельних цехів, торгових, адміністративно-побутових та допоміжних приміщень, розрахунок обладнання. Представлені організація виробництва, контроль якості продукції, організація обслуговування, санітарно-гігієнічне забезпечення, рекламне забезпечення діяльності та об`ємно-планувальне рішення підприємства.
Інженерно-будівельний розділ містить опис генерального плану, конструктивні характеристики і інженерні системи будівлі, пропозиції що до дизайну будівлі.
Науковий розділ містить частини: літературно-патентний пошук, об'єкти і методика дослідження, експерементальну частину.
Мета і завдання дослідження. Метою роботи є проєкт розвитку кафе з гриль-баром у Одеському р-ні Одеської обл. з впровадженням технології страви для профілактичного харчування із підвищенним вмістом йоду, а саме страви «Холодець із морською капустою».
Актуальність роботи. В Одеському районі Одеської області знаходиться Авангардівська селищна територіальна громада. Адміністративний центр — смт Авангард. Стратегія громади передбачає розвинення соціальної інфраструктури смт Авангард, однією із важливих ланок цієї інфраструктири є будівництво нових закладів для відпочинку, організації харчування й дозвілля населення. З цим завданням повязано будівництво нових закладів ресторанного господарства. Саме таких заклад ми проєктуємо в кваліфікаційній роботі – кафе загальнодоступне з з гриль-баром. В смт Авангард чисельність населення постійно зростає, навіть не дивлячись на війну. Причиною тому є активне будівництво й заселення нових житлових масивів, таких як «Сьоме небо», «Артвіль», «Кекс» та інше. Проживання в квартирах цих житлових масивів значно дешевше у порівнянні з м. Одеса й люди залюбки купують або арендують в них квартири, в тому числі внутрішньо переміщені особи в наслідок війни. Мешканці смт Авангард прагнуть відвідувати заклади ресторанного господарства, які пропонують смачні страви за доступними цінами такі як кафе. Особливо популярні сьогодні гриль-бари. Тому ми вважаємо, що нове кафе із гриль-баром, яке ми збудуємо у густонаселеній ділянці смт Авангард між житловими масивами «Сьоме небо» й «Артвіль» буде популярним у місцевого населення. Також тут проходить Овидиопільська дорога, по якому їздять до промислового ринку «7 Км», й працівники цього ринку також будуть відвідувати новий заклад.
Моніторинг ринку ресторанних послуг показує в даному регіоні дефіцит як загальнодоступних кафе, так і гриль-бару. Про це також свідчить факт появи останнім часом великої кількості різних ларьків з фаст-фудом. Однак ці крапки харчування не витримують критики по якості їжі й санітарним нормам. Проєкт загальнодоступного кафе з організацією гриль-бару дозволить забезпечити потреби споживчого ринку високоякісної й у теж час доступної за ціною продукцією харчування. Стратегія розвитку загальнодоступного кафе із гриль-баром спрямована на підвищення рівня сервісу й розширення додаткових послуг.
Нове кафе із гриль-баром, яке ми збудуємо у густонаселеній ділянці смт Авангард на Овідіопольській дорозі між житловими масивами «Сьоме небо» й «Артвіль».
В меню кафе загальнодоступного буде введена нова страва профілактичного призначення - йодовмісна страва «Холодець з морською капустою».
Одже, вважаємо, що будівництво кафе з гриль-баром доцільно в цьому місці, при вірній концепції розвитку, опрацьованому меню, гарному обслуговуванні заклад буде працювати успішно й буде економічно вигідним проєктом.
Наукова новизна роботи. Метою роботи є розробка страви для профілактичного харчування із підвищенним вмістом йоду, а саме страви «Холодець із морською капустою» та впровадження її у меню й виробництво загальнодоступного кафе.
Природний шлях профілактики дефіциту йоду - харчовий: використання продуктів, багатих на ций мінеральний елемент. Такою сировиною є морська капуста Ламінарія японська., яка містить йод у кількості 200 мкг/100г.
Об’єктом дослідження являються морські водорослі, а саме морська капуста Ламінарія японська та страва «Холодець із морською капустою».
В якості сировини для розробки йодовмісної страви будуть використані морські водорослі, а саме морська капуста Ламінарія японська. Це дозволить збагатити страву біологічно активними речовинами, такими як йод, які містяться у ламінарії, а також отримати студень без використання желатину, адже у ламінарії міститься полісахарид -альгеїнова кислота, яка має драглеутворюючі властивості. розроблена йодовмісна страва «Холодець з морською капустою» має високу харчову цінність, особливо по вмісту йоду. Споживання порції страви «Холодець з морською капустою» 200 г задовольняє добову потребу дорослої людини в йоді на 90%.
Виходячи із усього вищеописаного, можна зробити висновок про те, що дана тема у ресторанному бізнесі має наукову новизну.
Опис
Ключові слова
кафе, гриль-бар, страви для профілактичного харчування із підвищенним вмістом йоду