Розробка біотехнології одержання природних вуглево- довмісних підсолоджувачів

Вантажиться...
Ескіз
Дата
1999
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОДАХТ
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 03.00.20 - Біотехнологія. Дисертацію присвячено питанням розробки технології одержання мультивуглеводних підсолоджувачів у вигляді сиропів, які збагачені ізомальтоолігосахаридами (ІМОС) та здатні до підвищення вмісту корисних для здоров’я мікроорганізмів у мікрофлорі товстого кишечнику людини. Встановлено, що ефективним продуцентом ферменту з трансглікозилазною активністю, здатного до біосинтезу ІМОС, є мікроорганізм Aureobasidium pullulans; розроблено схему отримання ферментного препарату з трансглікозилазною активністю на основі інтактних клітин продуценту, вивчено його властивості. Досліджено процес отримання субстрату трансглікозилювання з зернової крохмаленої сировини шляхом оцукрення ферментами ячмінного солоду, встановлено мальтозних сиропів з різних видів сировини. Вивчено процес ферментативної конверсії мальтозних сиропів у мультивуглеводні сиропи, збагачені ІМОС, розроблено технологію одержання нових сиропів. Показано, що нові продукти мають промоторну активність відносно кишкових біфідобактерій та лактобацил.
Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 03.00.20 - Биотехнология. Диссертация посвящена вопросам разработки технологии получения мультиуглеводных подсластителей в форме сиропов, обогащённых изомальтоолигосахаридами, способных к повышению содержания полезных для здоровья микроорганизмов p.Bifiidoobacterium и Lactobacillus в микрофлоре толстого кишечника человека. Основными задачами работы явились разработка метода получения ферментного препарата, обладающего специфической трансгликозилазной активностью, предназначенного для биоконверсии углеводного субстрата в смесь углеводов, содержащую ИМОС и исследование его свойств; разработка технологии получения субстрата трансгликозилирования, обогащённого мальтозой и олигосахаридами с низкими степенями полимеризации, из зернового крахмалсодержащего сырья; разработка технологии получения мультиуглеводных сиропов, обогащённых ИМОС (МСОИ) с использованием полученного ферментного препарата, а также исследование биологической активности новых продуктов.
Thesis for a candidate’s of technical sciences degree by speciality 03.00.20 - biotechnology. The dissertation is devoted to the questions of working-out the technology of production of multi-carbohydrate sweeteners in the form of syrups, which are enriched with isomalto-oligosaccharides (IMOS) and able to increase the content of health-giving microorganisms in human gut microflora. It was found, that microorganism Aureobasidium pullulans is the effective productant of enzyme with transglycosylase activity, able to IMOS biosynthesis. The scheme of production of enzyme preparation with transglycosylase activity, based on intact cells of productant was worked out. The properties of new preparation were studied. The process of obtaining of transglycosylation substrate from cereal-originated raw materials by means of saccharification with barley malt enzymes was studied, the composition of maltose syrups from different raw materials was established. The process of enzymatic conversion of maltose syrups into IMOS-enriched multi-carbohydrate syrups was studied, the technology of production of novel syrups was worked-out. It was shown, that new products posess promotor activity relative to intestinal bifidobacteria and lactobacilli.
Опис
Кисельов, С. В. Розробка біотехнології одержання природних вуглеводовмісних підсолоджувачів [Текст] : автореф. дис. ... канд. техн. наук : спец. 03.00.20 "Біотехнологія" / Кисельов Сергій Вікторович ; наук. кер. Л. В. Капрельянц ; Одес. держ. акад. харч. технологій. – Одеса : ОДАХТ, 1999. – 16 с.
Ключові слова
промотори, ізомальтоолігосахариди, Aureobasidium pullulans, інтактні клітини, ферментний препарат, трансглікозилювання, крохмалевмісна сировина, мультивуглеводний сироп, технологія одержання, промоторы, изомальтоолигосахариды, Aureobasidium pullulans, интактные клетки, ферментный препарат, трансгликозилирование, крахмалсодержащее сырьё, мультиуглеводный сироп, технология получения, promotors, isomalto-oligosaccharides, Aureobasidium pullulans, intact cells, enzyme preparation, transglycosylation, starch-containing raw materials, multicarbohydrate syrup, technology of production
Бібліографічний опис