Удосконалення SRC-методу для оцінки якості зерна та борошна

Ескіз недоступний
Дата
2022
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра технології переробки зерна
Анотація
Представлена кваліфікаційна робота на тему: «Удосконалення SRC - методу для оцінки якості зерна та борошна» виконана у рамках кафедрального комплексного дипломного проекту «Удосконалення методів оцінки якості зерна та борошна на борошномельних заводах». Актуальність теми полягає в використанні унікального методу SRC для прогнозування функціональності борошна для обґрунтування цільового використання пшениці в селекції, борошномельному виробництві та на хлібопекарських підприємствах. У даній кваліфікаційній роботі проведено аналіз та удосконалення SRC – методу для оцінки якості зерна та борошна на сучасних зернопереробних підприємствах. В роботі зроблено дослідження 8-и видів зерна за допомогою відомих методів оцінки зерна (визначення основних показників за допомогою ІЧ-аналізтора, ІДК та сили борошна на альвеографі) та методу SRC для прогнозування показників SRC для відповідного борошна. Зерно було розмелено на трьох різних лабораторних млинах (Perten 3100 – млин молоткового типу, Brabender Quadramat Junior та Chopin CD1 – млини вальцьового типу) при трьох рівнях вологості: as is (без зволоження), при зволоженні на 1 % з темперуванням 40 хв, та при зволоженні до 16% з темперуванням 24 год. Проведено аналіз та оцінку отриманих даних для подальшого використання методу SRC, як практичного, швидкого, доступного та сучасного методу оцінки зерна на початкових етапах виробництва. А саме: можливість попередньо оцінити функціональність зерна та ефективно формувати помельні партії на зернопереробних підприємствах. Обґрунтовано доцільність впровадження методу SRC на сучасних млинах, використовуючи отримані показники оцінки якості зерна. У процесі дослідження застосовувалися такі методи: аналіз наукової літератури, синтез, узагальнення та систематизація матеріалів дослідження, ме
Опис
Ключові слова
борошно, метод SRC, функціональні властивості, технологія, зерно, обладнання, виробництво, дослідження.
Бібліографічний опис