«Виробництво ергостеринів із сухих хлібопекарних дріжджів роду S.cerevisiae»
Ескіз недоступний
Дата
2022
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра біоінженерії і води
Анотація
Дріжджі грають велику роль в промислових процесах ферментації, таких
як виробництво промислових ферментів і хімічних речовин, харчових
продуктів, промислового етанолу, а також солодових напоїв та вина; в
медикаментозних препаратах для лікування хвороб людей, тварин і рослин. У
дріжджах міститься велика кількість мікроелементів, вітамінів та інших
необхідних організму речовин. Одним із найважливіших компонентів дріжджів
є ергостерин. Нині встановлено, що ергостерин широко використовується в
якості протигрибкового препарату і є провітаміном D 2 , який має дуже важливе
значення в медицині та використовується як харчова добавка, а також в складі
протипухлинних препаратів.
В основі роботи лежить аналіз перспектив отримання ергостерину за
допомогою дріжджів роду Saccharomyces cerevisiae. Опис технології
виробництва ергостеринів з застосуванням енерго- та ресурсозберігаючих
технологій.
Метою дипломного проєкту є розробка науково обґрунтованих
технологічних рішень для виробництва ергостерину із сухих хлібопекарних
дріжджів роду S.cerevisiae для використання в харчовій та фармацевтичній
галузях. Для досягнення поставленої мети визначенні наступні завдання:
– провести аналіз стану ринку виробництва ергостерину в Україні;
– провести літературний огляд за темою проекту;
– обґрунтувати вибір посівного матеріалу, оптимального поживного
середовища та схеми виробництва;
–провести розрахунки основного технологічного обладнання
виробничого біосинтезу ергостерину;
–встановити схему постадійного контролю виробництва ергостерину;
–визначити показники економічної ефективності проєкту;
–надати рекомендації щодо впровадження засобів безпеки виробництва
та захисту навколишнього середовища.
Опис
Ключові слова
дріжджі, ферментація, ергостерин, технологія виробництва, технологічне обладнання