«Розробка проектних рішень для виробництва лужних протеаз»

Ескіз недоступний
Дата
2022
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра біоінженерії і води
Анотація
Ферменти широко застосовуються у різних галузях промисловості, а досягнення сучасної ензимології ще значніше розширили можливості їх застосування, і насамперед у медицині та харчовій промисловості. Протеази, (протеїнази, протеолітичні ферменти) – ферменти з класу гідролаз, які розщеплюють пептидний зв'язок між амінокислотами в білках. Протеази є одними з найбільш важливих промислових ферментів. Протеолітичні ферменти можуть бути отримані з рослинних (папаїн, фіцин і ін.), тваринних (трипсин, ренін та ін.) джерел і мікроорганізмів. Серед мікроорганізмів, основними продуцентами є бактерії, представники родів Bacillus, Streptomyces, Pseudomonas і мікроскопічні гриби родів Aspergillus, Mucor, Penicillium і ін. У роботі наведені технологічні прийоми та розрахунки для створення виробництва і реалізації комплексу лужних протеаз за допомогою бактерії Bacillus subtilis, як сировини (напівпродукту) для ферментного виробництва. Пропонується впровадження виробництва сухого концентрату лужних протеаз на за допомогою бактерії Bacillus subtilis, та їх реалізація як сировину для ферментного виробництва та харчового підприємства. Метою дипломного проєкту є розробка науково обґрунтованих технологічних рішень для виробництва лужних протеаз. Для досягнення поставленої мети визначенні наступні завдання: – провести аналіз стану ринку виробництва лужної протеази в Україні; – обґрунтувати вибір ефективного продуцента лужних протеаз; – обґрунтувати схему виробництва лужної протеази та навести опис технологічних процесів; –розрахувати основне технологічне обладнання виробничого біосинтезу; –встановити схему постадійного контролю виробництва лужної протеази; –визначити показники економічної ефективності проєкту; –надати рекомендації щодо впровадження засобів безпеки виробництва та захисту навколишнього середовища.
Опис
Ключові слова
фермент, протеази, бактерія, продуцент, обладнання
Бібліографічний опис