«Розробка технології глюконової кислоти з використанням грибів Aspergillus niger»

Ескіз недоступний
Дата
2021
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНАХТ, кафедра біоінженерії і води
Анотація
На сьогоднішній день технології дозволяють отримувати майже будь-які сполуки шляхом органічного синтезу. Загалом у рік виробляється близько 30 000 тон глюконової кислоти у світі. Глюконову кислоту, як і більшість інших органічних кислот, можна отримувати шляхом хімічного або електрохімічного окиснення глюкози, але такі кислоти як оцтова, глюконова, фумарова та багато інших, також утворюється внаслідок вуглеводного обміну в живих організмах. Мікробіологічним синтезом виробляється до 67% усієї маси виготовленого продукту. Активно глюконову кислоту продукують селекціоновані штами грибів Aspergillus та Penіcіllіum. Глюконову кислоту найчастіше отримують використовуючи гриби роду Аspergillus niger. Промислове виробництво глюконової кислоти було налагоджено ще на початку ХХ століття. Процес отримання кислоти заснований на ферментації вуглеводневих середовищ штамами цвілевих грибів в аеробних умовах, при певній температурі, регламентованому складі середовища і пригніченні розвитку сторонньої мікрофлори. Метою дипломного проекту є розробка технологічних рішень по виробництву глюконової кислоти з використанням грибів Aspergillus niger. Для досягнення поставленої мети визначенні наступні завдання: ˗ провести літературний огляд стану та проблем біотехнологічної галузі з питань виробництва органічних кислот в України; ˗ визначити техніко-технологічний спосіб вирішення поставленої проблеми; ˗ встановлити режими та умови вирощування посівного матеріалу в інокуляторі та процесу основної ферментації; ˗ провести розрахунки виробничих циклів та стадій підготовки посівного матеріалу; ˗ обгрунтувати інженерно-технічне забезпечення технологічного цеху.
Опис
Ключові слова
глюконова кислота, синтез, штами грибів, ферментація
Бібліографічний опис