Розробка технології виробництва харчового білкового препаратушляхом зброджування лактози сироватки бактеріями роду Propionibacterium

Ескіз недоступний
Дата
2021
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНАХТ, кафедра біоінженерії і води
Анотація
Розвиток біотехнологій харчових продуктів, охоплює майже всі галузі харчування, зокрема, виробництво білкових препаратів відповідно до вподобань споживачів та вимог світового ринку потребує розробки нових технологій з належним урахуванням результатів досліджень, залежності якісних показників сировини від сезону отримання сироватки та технології її зберігання. Нині в багатьох країнах світу білок одноклітинних використовується для збагачення цілого ряду харчових продуктів – ковбас, сиру, хліба, консервів тощо. Переробка молочної сироватки, незважаючи на численні розробки в цій сфері, стримується з багатьох причин – висока швидкість псування, низька стійкість вироблених продуктів, непереносимість людьми з низькою лактозною активністю продуктів на основі молочної сироватки, віддаленість місць отримання сировини від місць збуту цієї продукції, труднощі, пов’язані з її транспортуванням, незначні інвестиції в молочну промисловість, відсутність коштів на впровадження сучасних технологій і закупівлю обладнання, м’який контроль екологічної служби щодо фактів скидання сироватки в стічні води. Метою дипломного проєкту є удосконалення технології виробництва харчового білкового препарату шляхом зброджування лактози сироватки бакретіями роду Рropionibacterium. Завдання проєкту. Для досягнення мети проєкту необхідно вирішити наступні завдання: - провести порівняльний аналіз і характеристику посівного матеріалу; - визначити критерії підбору і основні характеристики поживного середовища; - обрати оптимальні способи підготовки поживного середовища; - обґрунтувати доцільність проєкту будівництва нового цеху; - розрахувати основні техніко-економічних показники ефективності проєкту; - запропонувати удосконалену технологічну схеми виробництва цільового продукту; - розробити схему технохімічного контролю підприємства; - розрахувати виробничі цикли та стадії підготовки посівного матеріалу; - запропонувати інженерно-технічне забезпечення технологічного процесу; - підібрати технологічне обладнання; - навести заходи з охорони праці та навколишнього середовища; - запропонувати шляхи і способи утилізації відходів.
Опис
Ключові слова
лактоза, білковий препарат, молочна сироватка, схема виробництва
Бібліографічний опис