Розробка технології виробництва харчового білкового препаратушляхом зброджування лактози сироватки бактеріями роду Propionibacterium
Ескіз недоступний
Дата
2021
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНАХТ, кафедра біоінженерії і води
Анотація
Розвиток біотехнологій харчових продуктів,
охоплює майже всі галузі харчування, зокрема, виробництво білкових
препаратів відповідно до вподобань споживачів та вимог світового ринку
потребує розробки нових технологій з належним урахуванням результатів
досліджень, залежності якісних показників сировини від сезону отримання
сироватки та технології її зберігання.
Нині в багатьох країнах світу білок одноклітинних використовується
для збагачення цілого ряду харчових продуктів – ковбас, сиру, хліба,
консервів тощо.
Переробка молочної сироватки, незважаючи на численні розробки в цій
сфері, стримується з багатьох причин – висока швидкість псування, низька
стійкість вироблених продуктів, непереносимість людьми з низькою
лактозною активністю продуктів на основі молочної сироватки, віддаленість
місць отримання сировини від місць збуту цієї продукції, труднощі, пов’язані
з її транспортуванням, незначні інвестиції в молочну промисловість,
відсутність коштів на впровадження сучасних технологій і закупівлю
обладнання, м’який контроль екологічної служби щодо фактів скидання
сироватки в стічні води.
Метою дипломного проєкту є удосконалення технології виробництва
харчового білкового препарату шляхом зброджування лактози сироватки
бакретіями роду Рropionibacterium.
Завдання проєкту. Для досягнення мети проєкту необхідно вирішити
наступні завдання:
- провести порівняльний аналіз і характеристику посівного матеріалу;
- визначити критерії підбору і основні характеристики поживного
середовища;
- обрати оптимальні способи підготовки поживного середовища;
- обґрунтувати доцільність проєкту будівництва нового цеху;
- розрахувати основні техніко-економічних показники ефективності
проєкту;
- запропонувати удосконалену технологічну схеми виробництва
цільового продукту;
- розробити схему технохімічного контролю підприємства;
- розрахувати виробничі цикли та стадії підготовки посівного
матеріалу;
- запропонувати інженерно-технічне забезпечення технологічного
процесу;
- підібрати технологічне обладнання;
- навести заходи з охорони праці та навколишнього середовища;
- запропонувати шляхи і способи утилізації відходів.
Опис
Ключові слова
лактоза, білковий препарат, молочна сироватка, схема виробництва