Досвід створення технологій продуктів з гідролізованим білком в Україні та світі
Вантажиться...
Дата
2019
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Стаття присвячена питанню актуальності створення вітчизняних технологій продуктів з гідролізованими білками в рідкій та сухій формах призначених для оздоровчого харчування та спеціальних медичних цілей: при білковій та енергетичній недостатності, харчовій алергії до молочних білків та білків сої, обмеженою або порушеною здатністю засвоювати звичайні харчові речовини, тощо. Наведено основні сегменти ринку споживання продуктів з гідролізованими білками: ентеральне, спортивне та дитяче харчування; коротко окреслено основні види білків та ферментних препаратів, що використовують при гідролізі. Проаналізовано особливості технологій гідролізу білків різного походження.
Показано, що Інститутом технічної теплофізики НАН України розроблено та пропонуються до впровадження енергозберігаючі конкурентоспроможні технології композицій з гідролізованим білком в сухій формі як для дітей першого року життя, так і для дорослих. Завдяки особливостям розроблених технологічних рішень продукти характеризуються високим ступенем гідролізу білків, збалансованим складом незамінних амінокислот та легким засвоєнням, а технології готові до впровадження на вітчизняних молочних підприємствах. Продукти пройшли успішну клінічні дослідження в провідних лікувально-реабілітаційних закладах та не поступаються за ефективністю імпортним аналогам.
Опис
Авдєєва Л. Ю. Досвід створення технологій продуктів з гідролізованим білком в Україні та світі / Л. Ю. Авдєєва, Г. В. Декуша, Е. К. Жукотський // Інноваційні енерготехнології – 2019: зб. пр. VII Міжнар. наук.-практ. конф., Одеса, 9–13 верес. 2019 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; ред. кол.: О. Г. Бурдо, Ю. О. Левтринська, Я. О. Масельська ; міжнар. оргком.: Б. В. Єгоров (голова) та ін. – Одеса, 2019. – С. 113–115. – Бібліогр.: 11 назв.
Ключові слова
білок, ферментативний гідроліз, протеази, технології гідролізованих продуктів