Перегляд за Автор "Авдєєва, Л. Ю."
Зараз показуємо 1 - 13 з 13
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументВикористання кавітаційних технологій в енергетиці(2022) Авдєєва, Л. Ю.; Макаренко, А. А.; Щенський, Д. Д.
- ДокументВиникнення кавітаційних ефектів під час роботи насосів різного типу(2019) Авдєєва, Л. Ю.; Макаренко, А. А.; Жукотський, Е. К.Насоси широко використовуються в більшості технологічних процесів хімічної і харчової промисловості, в т.ч. в апаратах для інтенсифікації процесу отримання мікро- і наноемульсій за рахунок ефектів гідродинамічної кавітації. Використання кавітаційних технологій дозволяє збільшити продуктивність технологічних процесів, забезпечити значну економію енерговитрат і високу якість обробки дисперсних систем. Від надійної роботи всього обладнання залежить ефективність проходження технологічних процесів і якість харчових продуктів. Однак, некерована кавітація може призвести до серйозних збоїв в роботі обладнання і навіть руйнування конструкції. В технологічних схемах кавітаційних апаратів використовуються насоси різних типів. Виникнення в них кавітаційних ефектів призводить до негативних наслідків в результаті яких відбувається зниження продуктивності і ККД всього пристрою і руйнування поверхонь робочих органів. Найбільшого застосування знайшли динамічні лопатеві і об’ємні (гвинтові або шестеренні) насоси. Робота лопатевих насосів основана на загальному принципі – силовій взаємодії лопатей робочого колеса з оточуючим потоком рідини, яка постійно сполучена з вхідним і вихідним патрубками насоса. Стабільна робота відцентрового насосу забезпечується в такому режимі, коли абсолютний тиск у всіх точках його внутрішньої порожнини більше тиску насичених парів рідини, що перекачується, при даній температурі. Якщо така умова не виконується, то починається розвиток гідродинамічної кавітації і супутніх до неї ефектів, що призводить до зменшення продуктивності чи навіть припинення роботи насосу. В об'ємних шестеренних насосах робоча рідина подається з робочого об'єму переривчасто, порціями витісняється із зазначеного об’єму силовими елементами таким чином, щоб в цих гідромашинах вхід постійно і дуже герметично роз'єднаний з виходом, за допомогою міцного і герметичного контакту зубів шестерень між собою. Такий спосіб роботи загалом не передбачає умов для виникнення розривів потоку і кавітації, але при певних умовах в зазорах між зубами шестерень можуть виникнути місцеві зони зниженого тиску.
- ДокументВиробництво рідких емульсійних кремів(2021) Авдєєва, Л. Ю.; Павлик, В. Ю.
- ДокументВплив ефектів гідродинамічної кавітації на електрохімічні властивості води(2017) Авдєєва, Л. Ю.; Макаренко, А. А.
- ДокументГідродинамічна кавітація як інноваційний метод екстрагування(2021) Авдєєва, Л. Ю.; Макаренко, А. А.
- ДокументДосвід створення технологій продуктів з гідролізованим білком в Україні та світі(2019) Авдєєва, Л. Ю.; Декуша, Г. В.; Жукотський, Е. К.Стаття присвячена питанню актуальності створення вітчизняних технологій продуктів з гідролізованими білками в рідкій та сухій формах призначених для оздоровчого харчування та спеціальних медичних цілей: при білковій та енергетичній недостатності, харчовій алергії до молочних білків та білків сої, обмеженою або порушеною здатністю засвоювати звичайні харчові речовини, тощо. Наведено основні сегменти ринку споживання продуктів з гідролізованими білками: ентеральне, спортивне та дитяче харчування; коротко окреслено основні види білків та ферментних препаратів, що використовують при гідролізі. Проаналізовано особливості технологій гідролізу білків різного походження. Показано, що Інститутом технічної теплофізики НАН України розроблено та пропонуються до впровадження енергозберігаючі конкурентоспроможні технології композицій з гідролізованим білком в сухій формі як для дітей першого року життя, так і для дорослих. Завдяки особливостям розроблених технологічних рішень продукти характеризуються високим ступенем гідролізу білків, збалансованим складом незамінних амінокислот та легким засвоєнням, а технології готові до впровадження на вітчизняних молочних підприємствах. Продукти пройшли успішну клінічні дослідження в провідних лікувально-реабілітаційних закладах та не поступаються за ефективністю імпортним аналогам.
- ДокументДослідження впливу ефектів гідродинамічної кавітації на електрохімічні властивості води(2017) Авдєєва, Л. Ю.; Макаренко, А. А.
- ДокументДослідження кавітаційних ефектів в насосах різних типів(2019) Авдєєва, Л. Ю.; Макаренко, А. А.; Жукотський, Е. К.Насоси широко використовуються в більшості технологічних процесів хімічної і харчової промисловості, в т.ч. для інтенсифікації процесу отримання мікро- і наноемульсій за рахунок ефектів гіродинамічної кавітації. Використання кавітаційних технологій дозволяє збільшити продуктивність технологічних процесів, забезпечити значну економію енерговитрат і високу якість обробки дисперсних систем. Від надійної роботи всього обладнання залежить ефективність проходження технологічних процесів і якість харчових продуктів. Однак, некерована кавітація може призвести до серйозних збоїв в роботі обладнання і навіть руйнування конструкції. В технологічних схемах кавітаційних апаратів використовуються насоси різних типів. При цьому існує велика ймовірність виникнення в насосах негативних кавітаційних ефектів і можливе руйнування поверхонь робочих органів. Найбільшого застосування знайшли динамічні лопатеві і об’ємні (гвинтові або шестеренні) насоси. В роботі представлені результати досліджень виникнення кавітаційних ефектів в динамічному відцентровому і об’ємному шестеренному насосах за зміною електрохімічних показників води в результаті обробки. Встановлено виникнення кавітації в динамічному відцентровому насосі. На прикладі досліджень температурних показників, а також величини рН і електропровідності показано зміну фізичних і хімічних властивостей середовища викликаних пульсаціями і спаданням кавітаційних бульбашок при роботі цього насоса.
- ДокументЗв'язок явища гідродинамічної кавітації та зміни температурних показників води(2018) Авдєєва, Л. Ю.; Жукотський, Е. К.; Макаренко, А. А.В статті розглянуті питання, пов’язані із виникненням і розвитком явища гідродинамічної кавітації при обробці рідких середовищ. Показана актуальність і практична значимість використання ефектів, що супроводжують гідродинамічну кавітаці, для різних галузей промисловостей.. Проаналізовано механізм інтенсифікуючого впливу дії ефектів кавітації в тепломасообмінних процесах. Показані основні супутні ефекти, які супроводжують зростання і наступне схлопування парогазових бульбашок при виникненні кавітації. На основі експериментальних даних були проведені дослідження по визначенню впливу внутрішнього діаметру горловини і встановленої в потік діафрагми, що перекриває потік на 75%, на зміну температури оброблювальної рідини. Дослідження показали незначну різницю у зміні температур в залежності від зміни діаметра горловини сопла кавітаційного реактора. Проведені дослідження показали, що для даної конструкції кавітаційного апарату найбільші кавітаційні ефекти виникають при діаметрі горловини сопла Вентурі 0,008 м і 0,012 м. Встановлення діафрагми показало додаткове загальне підвищення температури на 3-6 °С, порівняно до даних попередніх досліджень без діафрагми. Підвищення температури за рахунок встановлення діафрагми пояснюється посиленням кумулятивних ефектів внаслідок гідродинамічної кавітаційної обробки. Дослідивши як підвищується температура в залежності від гідродинамічних умов проведення процесу і розрахувавши число кавітації було встановлено математичну залежність числа кавітації від швидкості зміни температури, що дає змогу оцінювати ефективність роботи кавітаційного обладнання.
- ДокументПроцеси структуроутворення в технологіях розпилювального сушіння(2020) Турчина, Т. Я.; Малецкая, К. Д.; Авдєєва, Л. Ю.
- ДокументТехнологія біологічної добавки з гриба шиїтаке з підвищеним вмістом активованого комплексу полісахаридів(2020) Авдєєва, Л. Ю.; Жукотський, Е. К.; Декуша, Г. В.
- ДокументІнноваційна технологія адаптованих гіпоалергенних сумішей для функціонального харчування дітей першого року життя(2018) Авдєєва, Л. Ю.; Декуша, Г. В.; Жукотський, Е. К.Актуальність впровадження інноваційної технології обумовлена наступними факторами: виробництво нової високоякісної конкурентноспроможної вітчизняної продукції на рівні кращих світових аналогів; розширення асортименту дитячого лікувального харчування сучасними продуктами спеціального лікувального призначення; зниження в 1,5-2,5 рази собівартості і доступності цих продуктів.
- ДокументІнтенсифікація технологічних процесів методом дискретно-імпульсного введення енергії(2019) Авдєєва, Л. Ю.; Макаренко, А. А.Метою інтенсифікації технологічних процесів є підвищення продуктивності технологічного обладнання і рівня автоматичного управління, покращення якості готової продукції, зниження матеріальних і енергетичних витрат.