Том 11 № 3

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 12
  • Документ
    ИССЛЕДОВАНИЕ ЕЛЕКТРОПРИВОДА С ЛИНЕЙНЫМ ДВИГАТЕЛЕМ ДЛЯ ПАКЕТОФОРМИРУЮЩИХ МАШИН
    (2017) Л.О. Кривопляс-Володіна, О.М. Гавва, С.В. Токачук
    В работе рассмотрены и выполнены расчетно-теоретические исследования характеристик линейного асинхронного двигателя (ЛАД) в зависимости от основных технических и конструктивных параметров пакетоформирующих машин. Объектом исследования в работе является электропривод модулей перемещения функциональных систем пакетоформирующей машины с линейным асинхронным электродвигателем. Полученные результаты расчетно-теоретических исследований дают возможность выбрать значения параметров при проектировании функциональных модулей перемещения с линейным асинхронным электродвигателем. Использование в пакетоформирующей машины транспортной системы с электроприводом на базе линейного асинхронного двигателя дает возможность упростить её кинематическую схему и повысить показатели надежности. Полученные результаты могут быть рекомендованы и для других технологических машин и линий в промышленном комплексе.
  • Документ
    β- ГАЛАКТОЗИДАЗНА АКТИВНІСТЬ БАКТЕРІЙ, ЯК КРИТЕРІЙ ВІДБОРУ ШТАМІВ ДО СКЛАДУ БАКТЕРІАЛЬНИХ ПРЕПАРАТІВ
    (2017) О.І. Потемська О.І., Н.Ф. Кігель, С.Г. Даниленко, К.В. Копилова
    β-галактозидазна активність є одним з критеріїв відбору штамів до складу бактеріальних препаратів для кисломолочних продуктів спеціального призначення. Саме цей фермент є ключовим у розщепленні лактози молока мікроорганізмами закваски. Одним з важливих критеріїв для складання заквашувальних композицій у виробництві кисломолочних продуктів є їхній склад.У роботі охарактеризовані основні етапи підбору культур лакто-, біфідо- та пропіоновокислих бактерій та створення на їх основі композицій з високою β-галактозидазної активністю для виробництва ферментованих молочних продуктів. Встановлено, що результатом розвитку штамів термофільних стрептококові у молоці є максимальне зниження вмісту лактози , це свідчить про їх високу здатність до продукування β-галактозидази порівнянно з Bifidobacterium ssp та Propionibacterium freudenreichii ssp. schermanii. Найбільшу β-галактозидазну активність проявляє симбіоз мікроорганізмів, що складається з термофільних стрептококів, біфідобактерій та пропіоновокислих бактеріц, а саме – 604 А/хв .Як відомо, якість та біологічна цінність кисломолочних продуктів напряму залежать від застосованих заквашувальних препаратів. Тому, з метою отримання кисломолочного продукту спеціального призначення з низькою концентрацією лактози, було досліджено високоактивні штами мікроорганізмів. Утилізація лактози в готовому продукті для досліджених штамів та їх комбінацій варіює в межах від 12,1 % до 35,8 % від початкової її концентрації. Показано, що β-галактозидазна активність та утилізація лактози в готовому продукті є штамоспецифічними ознакамиЗа результатами проведених досліджень для виробництва кисломолочного продукту спеціального призначення рекомендовано використання композиції на основі штамів Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, B. longum B. adolescentis та Propionibacterium freudenreichii ssp. schermanii, що входять до складу бактеріального препарату.
  • Документ
    STUDY OF FACTORS AFFECTING DEVELOPMENT OF FOOD AROMATIZATION
    (2017) Н.Ye. Dubova, B.V. Yegorov, A.T. Bezusov, V.I. Voskoboinyk
    The specific understanding of food philosophy according to the facts of development of cooking technologies and growth rate of food range is given. As it has been proven by historical stages of production of flavorings, aroma is one of the important organoleptic ingredients for food developers. A review of food production based on development of nanotechnologies, as well as promising and cautioning publications on nanotechnologies in the food sector is presented. On the basis of the literary analysis, the future impact of nanotechnologies on the evolution of the aromatization process of food products is predicted. It has been determined that the peculiarity of the development mentioned above lies in the use of plant enzymes and / or flavor precursors in the nanoscale range. The example of enzymatic breakdown of polyunsaturated fatty acids of plant cell membranes as one of the ways of creating fresh flavor of many fruits, namely C6-C9 aldehydes and alcohols, is considered. It is noted that green fresh aromatic ingredients are needed to improve the organoleptic profile of foods from heat-treated vegetables, melons and gourds. The following factors affecting the development of food aromatization are defined: the decreased differentiation of principles of healthy nutrition and fast food, repetition of natural processes of aroma formation, application of wild green leafy vegetables, and evolution of medical nutrition. The information on food aromatization by packing with autonomous mixing and their approximate assortment is given. The innovations in food aromatization are aimed at quality nutrition, time saving, recreation and entertainment, meeting specific needs (vegetarian dishes, restrictive diets).
  • Документ
    RESEARCH OF FRUIT CONSERVES’ CORROSIVE AGGRESSIVENESS
    (2017) I. Kuznecova, K. Janchenko
    Corrosion of metal canning containers is one of the obstacles in spreading its application for packing of food. Particularly aggressive to the metal container is fruit canned medium, containing organic acids.The basic material for the production of metal canning container is white tinplate. The main advantage of white tinplate is the tin compounds are harmless to human organism. For this reason, a white badge is used widely, usually used for production of canning containers, packaging beverages. Despite the fact that recently often used containers made of aluminum badge (foil), the basic material for manufacturing metal canning containers is steel white tinplate.Now applied for coating paints and varnishes do not provide anti-corrosion protection of inner surface of metal containers during storage. Preserving of canned fruit quality in metal containers is largely defined corrosion resistance of the containers. This is due to the fact that the metal transition to canned fruit in due courses of corrosion processes is lowering the nutritional value and deterioration taste of the product, and while allocation of hydrogen is accompanied by swelling and destruction of metal containers.We have investigated a number of anti-corrosion coatings based on Fe-Cr and Fe-Sn-Ti of their behavior in aggressive mediums canned fruit. For the purpose of modeling such mediums the solutions of most widespread organic acids were used. The research allowed conclude, that in surface solid solutions Fe-Sn-Ti increase the corrosion resistance of carbon steel in aqueous solutions of malic, citric and tartaric acids. This implies that the surface solid solutions’ formation can significantly improve corrosion resistance in aggressive canning mediums.
  • Документ
    Toxin production ability of Bacillus cereus strains from food product of Ukraine
    (2017) I. Pylypenko, L. Pylypenko, G. Yamborko, I. Marinova
    Potential pathogens of foodborne toxic infections – bacterial contaminants Bacillus cereus isolated from plant raw materials and food products from the Ukrainian region were investigated. When determining of the proportion of isolated bacilli from the plant samples, it was established that the epidemiologically significant microorganisms of Bacillus cereus as agents of food poisoning are the second largest. The average value of contaminated samples of Ukrainian plant raw materials and processed products with Bacillus cereus is 36,2 %. The ability of Bacillus cereus strains identified by a complex of morphological, tinctorial, cultural and biochemical properties, to produce specific emetic and enterotoxins was studied. Molecular genetic diagnosis and detection of the toxin-producing ability of isolated 42 Bacillus cereus strains showed both the possibility of their rapid identification and the presence of specific toxicity genes. Multiplex polymerase chain reaction (PCR) was carried out with specific primers to detect toxicity determined of various bacilli genes: nheA, hblD, cytK, cesВ. The distribution of toxigenic genes is significantly different among the Bacillus cereus isolates from various sources. The nheA, hblD and cytK enterotoxin genes were detected in 100, 83,3 and 61,9 % of the investigated strains of Bacillus cereus, respectively. The cesB gene encoding emetic toxin was detected in 4,8 % of  strains. Molecular-genetic PCR-method confirmed that all the isolated strains belong to the Bacillus cereus group, and the ability to produce toxins can be attributed to five groups. The main toxins that produce the investigated Bacillus cereus strains were nhe and hbl enterotoxins encoded by the corresponding genes of nheA and hblD. The enterotoxic type of Bacillus cereus was predominant in Ukrainian region.  Studies of domestic plant food raw materials and products have confirmed the need to improve microbiological control of product safety by introducing accelerated specific diagnostics of contaminants by molecular genetics methods.