ОПС Фаховий молодший бакалавр
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд ОПС Фаховий молодший бакалавр за Назва
Зараз показуємо 1 - 20 з 105
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументПроект компресорного цеху холодильника для зберігання цитрусових ємністю 320 тон. М. Ізмаїл(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Котляр Вадим ДмитровичТемою дипломного проекту передбачається розробка компресорного цеху холодильника для зберігання цитрусових ємністю 320 тон. М. Ізмаїл. Ізмаї л у 2— роках — Тучко в — місто в Одеській області України, адміністративний центр Ізмаїльського району, колишній центр Ізмаїльської області. Являє собою окрему Ізмаїльську міську громаду. Відстань до Одеси становить понад 200 км і проходить автошляхом E 7, із яким збігається М . Друге найбільше місто області за кількістю населення — понад 70 000 осіб. Розташований на півдні області, на лівому березі річки Дунай простягнувся на 3 кілометрів уздовж Кілійського гирла , за 0 кілометрів від берега Чорного моря. З протилежного берега Дунаю навпроти міста лежить румунське село Плауру. Протяжність з півночі на південь — 7,3 км, із заходу на схід — ,2 км. У місті діє управління однойменного прикордонного загону ДПСУ та пункт контролю на кордоні з Румунією Ізмаїл-Плауру. Ізмаїл лежить на півдні Буджацької рівнини у межах однойменного степового регіону. Середня висота міста над рівнем моря — 2 метрів, а найменша — 2 метрів над рівнем моря берег Дунаю . Попри велику кількість природних водойм навколо Ізмаїла основним джерелом водопостачання тут є артезіанські свердловини. Місто знаходиться у східноєвропейському часовому поясі. У місті розташований головний офіс Українського Дунайського пароплавства засноване 944 року і морський порт. Ізмаїл — найбільший український порт на Дунаї, який складається із трьох вантажних районів та одного пасажирського. В середині квітня 20 9 року АМПУ завершила реконструкцію Ізмаїльського морського вокзалу. Роботи такого масштабу востаннє проводилися тут 4 років тому. Модернізована будівля морського вокзалу, окрім своїх традиційних функцій стане місцем проведення ділових і культурних заходів
- ДокументПроект портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 520 тон, м. Умань(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Юзефович Андрій ОлександровичЗастосування штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як в кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Широке застосування холоду в усіх галузях харчової промисловості дозволяє забезпечити ритмічність виробництва, раціональне використання основних фондів,високу якість продукції. В даний час стоїть задача створення і впровадження у виробництво сучасних і високопродуктивних і цілком автоматизованих технологічних апаратів для збереження і переробки харчових продуктів. Ємність внутрішнього ринку холодильних складів далека від насичення, тому що запити клієнтів часто є унікальними, що обумовлює необхідність проектування «під замовника», але при цьому лише деякі великі компанії мають можливість побудувати холодильні склади для власних потреб у зв'язку з високою вартістю таких робіт. Біля однієї третини (29,4%) споживачів потребують холодильних складах вже через 1-2 роки, що свідчить про значний потенціал ринку. Джерелами створення мікроклімату в холодильних складах є холодильні (морозильні) агрегати на основі компресорів, від потужності яких залежить температурний діапазон обладнання.
- ДокументПроект портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 720 тон, м. Ізмаїл(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Мойсеєв Євгеній ОлександровичПортовий холодильник призначений для зберігання вантажів при їх перевантаженні з одного виду транспорту на інший, наприклад, з водного на залізничний та автомобільний транспорт і навпаки. Вони знаходяться на території річкових, морських портів. Порт це ділянка берега моря, річки з прилеглою акваторією, захищена від негоди захисними гідротехнічними спорудами, на якій розміщується комплекс будівель та пристоїв для завантаження і розвантаження суден ті їх обслуговування. Головне завдання порту як єдиного комплексу, задовольняти вимогам безпечного прийому, найшвидшого завантаження-розвантаження та комплексного обслуговування сучасних та перспективних транспортних суден, вдповідати умовам прогресивних способів перевезень на морському та суміжних видах транспорту. Конфігурацію причальної лінії зводять до одного з наступних видів: - вздовж берегової смуги; - з виносом причального фронту в акваторію; - з врізанням причального фронту на територію. Для портових холодильників характерна велика місткість камер зберігання, обсяги вантажних операцій, операцій із огляду,спеціальні приміщення для сортування і карантинної витримці продуктів. Портові холодильники відрізняються за місткістю камер зберігання, продуктивністю пристроїв для холодильної обробки, типом холодильної установки, системи охолоджування, схемою автоматизації. Місткість холодильників визначається в одиницях об'єму камер зберігання, одиницях маси продуктів зберігання.
- ДокументПроект розподільчого холодильника ємністю 420 тон, м. Харків.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Червоний Артем ОлеговичХолодильна споруда, що проектується призначена для охолодження, заморожування і тривалого зберігання харчових продуктів. даний холодильник відноситься до розподільних. Такі холодильники призначені для рівномірного постачання населенню продуктів харчування протягом усього року. Холодильник планується розмістити в місті Харкові. У сезон заготовок на розподільному холодильнику створюють резервні запаси продуктів. На розподільні холодильники продукти надходять з виробничих і заготівельних холодильників в охолодженому і замороженому видах. Тому на розподільних холодильниках в основному тільки зберігають охолоджені та заморожені вантажі. Продукти зберігаються протягом тривалого часу (до 3 - 6 міс. і більше). При порушенні теплового режиму перевезення для вантажів, передбачають невеликі камери доморожування. Розподільні холодильники бувають універсальні та спеціалізовані (для м'яса, риби, фруктів і т.п.). До складу розподільних холодильників часто входять цехи з виробництва морозива, водяного та сухого льоду, цехи для фасування і заморожування фруктів і овочів, а також для фасування масла, м'яса та інших продуктів. Такі підприємства називають холодокомбінатами. У камерах зберігання підтримується темпра від +4° до -20°, в морозилках до -35° при відносить, вологості повітря від 80 до 95%. Розподіл холодильної ємності по температурного режиму змінюється в залежності від кількості та асортименту продуктів, зрушень у сезонності їх виробництва; для розподільних холодильників у перспективі приймається: для охолоджених продуктів - 55%, морожених - 30%, універсального режиму зберігання (0°-:-18°) - 15%. В останні роки застосовуються конструктивні і планувальні прийоми, що зменшують природну усушку, що поліпшують умови прийому та видачі вантажів: теплозахисні «сорочки» покриття і зовнішніх стін, дозволяють значно знизити втрати продуктів, охолоджувані приймальні та експедиційні приміщення замість відкритих платформ, охолодження в літній даху час водою та ін. У ряді країн побудовані багатоповерхові холодильники, в яких ліфти замінені пандусами (ухил 3-6%), забезпечують можливість доставки вантажів самохідним транспортом (електрокари, тягачі тощо) на будь-який поверх до місця складування. Це особливо зручно при транспортуванні вантажних пакетів на піддонах методом наскрізної пакетизации від підприємств-виробників до одержувачів.
- ДокументПроект системи вентиляції повітря торгового центру Фоззі площею 1000 м2 , м. Кременчук(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Чумак Дмитро МихайловичСистеми вентиляції і кондиціонування повітря – це необхідні компоненти систем життєзабезпечення в житлових, комерційних, громадських просторах. Вони відповідають за очищення, зволоження, формування комфортного мікроклімату в приміщенні, забезпечують усунення неприємних запахів. Інтенсивність повітрообміну регламентується встановленими стандартами для кожного типу об’єктів окремо. У випадку з об’єктами комерційного призначення завдання ускладняються мінімальними розмірами вільної площі. У цьому випадку найбільш розумним рішенням стає монтаж системи, в якій опалення, вентиляція і кондиціювання будуть суміщені. При відсутності вентиляції в закритих приміщеннях зростає концентрація шкідливих речовин, у першу чергу вуглекислого газу, що негативно позначається на самопочутті людей (викликає сонливість, головний біль, втрату працездатності). Ефективність природних систем невисока, тому різні приміщення в квартирах обладнають примусовою вентиляцією. Сучасні будинки максимально герметичні, вікна в кімнату свіже повітря просто не пропускають. Особливо гостро проблема стоїть взимку, коли часті провітрювання призводить до помітного зниження температури повітря в приміщеннях. Припливна вентиляція загального обміну, як правило, виконується з підігрівом і фільтрацією припливного повітря. Тому вона повинна бути механічною (штучною). Витяжна вентиляція загального обміну простіше припливної і може забезпечуватися вентилятором, який встановлений в отворі стіни або вікна, через те що повітря, яке видаляється не потрібно обробляти. Кондиціонування забезпечується завдяки мульти-спліт системи. Вона має можливість підключити до одного зовнішнього блоку декілька внутрішніх. Це дозволяє не порушувати архітектуру будівлі. Стає ідеальним варіантом, коли не можна монтувати кілька зовнішніх частин агрегату.
- ДокументПроект системи кондиціювання і вентиляції виставкового центру на 130 відвічувачів в місті Львів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Тригубчака Павла ПавловичаДо розробки прийнято проект системи кондиціювання і вентиляції виставкового центру на 130 відвічувачів в місті Львів. Актуальність теми ґрунтується на забезпеченні допустимих параметрів мікроклімату в приміщеннях. Систему вентиляції вибираємо в залежності від району будівництва, теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій та типу будівлі. Система вентиляції виставкового центру повинна відповідати вимогам економікі, гігієни та безпеки в пожежному відношенні. Метою даної роботи є: забезпечення комфортних умов мікроклімату в приміщеннях виставкового центру; вибір і обґрунтування схеми організації повітрообміну та кількості припливних і витяжних систем в споруді; підбір вентиляційного обладнання та перерізу трубопроводів для витяжних і припливних систем вентиляції; економія еноергозабезпечення системи. Виставковий зал - це приміщення для демонстрації предметів, які представленні на громадський огляд. Виставковий зал відповідає важливим вимогам - місткість, надійна система безпеки і протипожежної охорони, оснащення відповідним експозиційним обладнанням та сховищем для виняткових випадків загрози життю, транспортна доступність та інше. Першими виставковими залами були будь-які великі споруди (палаци, манежі та ін.). Організація великих міжнародних промислових виставок у другій половині ХІХ ст. привелаъ до необхідності будівництва спеціальних приміщень і павільйонів. Об’єднання виставкових залів дозволило створити обширні виставкові комплекси (всесвітні виставки в Парижі (1937 р.), НьюЙорку (1939 р.), Брюсселі (1958 р.) та ін. У галузі сфери послуг і туризму виставкові зали використовуються для проведення спеціалізованих виставок сервісного і туристичного призначення, і, як правило, є об’єктами туристичноекскурсійного показу.
- ДокументПроєкт камери заморожування м’яса в напівтушах продуктивністю 13т. на добу для фермерського господарства, Вінницька область.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) ОЛІЙНИКА МИХАЙЛА СЕРГІЙОВИЧАТехніка низьких температур пройшла стадії становлення й бурхливого розвитку, у результаті чого в другій половині століття вона проникнула в усі сфери діяльності людей. Це пов'язане з тим, що холодильна техніка наполегливо затребувана як необхідний засіб захисту сфер перебування людей, заощадження й раціонального використання природних ресурсів в умовах росту чисельності населення Землі. Приріст населення створив глобальні економічні й екологічні проблеми, необхідність рішення яких зажадала залучення нових високих технологій, до яких ставиться холодильна й криогенна техніка. Використання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга й виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Сьогодні широкого застосування набули малі холодильні машини для децентралізованого Заморожування камер термообробки та зберігання харчових продуктів. Це холодильні камери харчових підприємств для Заморожування та заморожування сировини та готової продукції. Найважливішим технологічним чинником при камерному заморожуванні є термін циклу даного процесу. Він включає як безпосередньо термін заморожування продукту, так і час, необхідній для додаткових операцій при експлуатації камери, а саме завантаження, вивантаження продукції та відтайку камерних приборів Заморожування від снігової шуби.
- ДокументПроєкт камери охолодження м’яса в напівтушах продуктивністю 13т. на добу для фермерського господарства, Вінницька область(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Карапетяна Артема ОлександровичаВикористання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Техніка низьких температур пройшла стадії становлення й бурхливого розвитку, у результаті чого в другій половині століття вона проникнула в усі сфери діяльності людей. Це пов'язане з тим, що холодильна техніка наполегливо затребувана як необхідний засіб захисту сфер перебування людей, заощадження й раціонального використання природних ресурсів в умовах росту чисельності населення Землі. Приріст населення створив глобальні економічні й екологічні проблеми, необхідність рішення яких зажадала залучення нових високих технологій, до яких ставиться холодильна й криогенна техніка. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга й виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Сьогодні широкого застосування набули малі холодильні машини для децентралізованого охолодження об’єктів термообробки та зберігання харчових продуктів. Найважливішим технологічним чинником при камерному охолоджуванні є термін циклу охолодження. Він включає як безпосередньо термін охолодження продукту, так і час, необхідній для додаткових операцій при експлуатації камери, а саме завантаження, вивантаження продукції та відтайку камерних приборів охолодження від снігової шуби.
- ДокументПроєкт камери охолодження м’яса в напівтушах продуктивністю 3 т. на добу для фермерського господарства, м. Ужгород(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) КУЗНЄЦОВА ВЛАДИСЛАВА ОЛЕКСАНДРОВИЧАТемою проекту передбачається проектування камери охолодження м’яса у напівтушах, продуктивністю 3 т/добу у м. Ужгороді. Ужгород – обласний центр на західному кордоні України , безпосередньо на кордоні із Словаччиною. Багаті традиції малого бізнесу цього привітного невеликого містечка відомі ще з часів Австро-Угорської імперії. Саме тому невелика продуктивність запроектованої камери як найбільше підходить саме для цього регіону. Тваринництво на Прикарпатті та на Закарпатті розвинені із давніх часів і будь-які, традиційні чи новітні, технології потребують найскорішого охолодження м’яса після забою сільгосптварини.
- ДокументПроєкт компресорного цеху заготівельного холодильника ємністю 620 тон, м. Житомир(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Маєвська Аліна ВадимівнаЗавданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Широке застосування холоду в усіх галузях харчової промисловості дозволяє забезпечити ритмічність виробництва, раціональне використання основних фондів, високу якість продукції. В даний час стоїть задача створення і впровадження у виробництво сучасних і високопродуктивних і цілком автоматизованих технологічних апаратів для збереження і переробки харчових продуктів. Ємність внутрішнього ринку холодильних складів далека від насичення, тому що запити клієнтів часто є унікальними, що обумовлює необхідність проектування «під замовника», але при цьому лише деякі великі компанії мають можливість побудувати холодильні склади для власних потреб у зв'язку з високою вартістю таких робіт. Біля однієї третини (29,4%) споживачів будуть мати потребу в холодильних складах вже через 1-2 роки, що свідчить про значний потенціал ринку. Як відзначають експерти ринку, в продажах нового холодильного обладнання основну частку становить обладнання з хладоном (більше 90% продажів), частка продажів нового обладнання з аміаком оцінюється лише в 5-7%.
- ДокументПроєкт компресорного цеху портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 830 т., м. Херсон.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Кравченко Кирила РуслановичаПромисловий холодильник – не споруда, яка призначена для охолодження, заморожування та зберігання швидкопсувних харчових продуктів за низьких температур. Великий холодильник промисловий функціонує як самостійне підприємство включає: охолоджуваний склад з автомобільними та залізничними платформами; машинне та конденсаторне відділення холодильної установки; адміністративно-побутовий корпус та ін. будівлі та споруди. Портові холодильники призначені для зберігання продуктів, що експортуються або імпортуються, або продуктів, що транспортуються між внутрішніми портами з перевалкою вантажів із суден-рефрижераторів в ізотермічні вагони або навпаки. Портові холодильники споруджують у морських і річкових портах. Вони недовго зберігають продукти, що надходять з виробничих, заготівельних та інших холодильників і після підготовки відвантажують на судна-рефрижератори. Крім того, портові холодильники обслуговують перевезення продуктів, що швидко псуються, між портами і виконують функції розподільчих холодильників для населення того міста, в якому вони розташовані. Для портових холодильників характерні великі обсяги вантажних операцій, операцій із огляду, сортування і карантинної витримці продуктів, навіщо передбачаються спеціальні приміщення. Ці холодильники відрізняються високим ступенем механізації вантажних робіт, зокрема для завантаження та розвантаження суден. Місткість та обладнання портових холодильників повинні бути обрані з урахуванням прийому, навантаження та розвантаження суден-рефрижераторів, прийнятих для водного басейну, в якому розташований холодильник. Портові холодильники грають важливу роль у забезпечуватнні безперервності холодильного ланцюга всіх етапах виробництва та обігу продукції від виробництва до споживача.
- ДокументПроєкт портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 220 тон, м. Миколаїв(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Бородай Євген ЮрійовичШтучний холод використовується в багатьох галузях народного господарства, але саме більше за все в харчовій промисловості і торгівлі. Значна роль відводиться холодильним складам для зберігання фруктів. З субтропічних фруктів найбільше "знайомі" нам апельсини, лимони, мандарини. Чим корисні ці екзотичні дарунки природи? Апельсини - прекрасний десерт, вони поліпшують апетит у дитини, корисний як загальзміцнювальний засіб. Апельсини містять велику кількість біологічно активних речовин, чим обумовлена їхня сприятлива дія на організм. Завдяки наявності в них комплексу вітамінів й інших біологічно активних речовин, ці цитрусові рекомендують для профілактики й лікування багатьох хвороб. Лимони містять багато вітамінів (З, РР, В, А), концентрують велику кількість біофлавоноїдов. З мінеральних речовин у них переважає калій (48% від загальної кількості), цукру досить мало (3 мг/100 г), а органічних кислот (в основному лимонній) - дуже багато (більше, ніж в інших цитрусових). Лимони свіжі, напої, приготовлені з них, і сік рекомендується вживати дітям, які часто хворіють. Мандарини – високовітамінні плоди. Вони містять велику кількість вітаміну С (38-40 мг/100 м продукту), ретинол. Порівняно з іншими цитрусовими, ці фрукти відрізняються високим змістом бета-каротину, що придушує утворення ракових клітин. Прекрасний смак мандаринам надають цукру (до 10%), органічні кислоти й ефірні масла. Мандарини корисні ослабленим дітям, для видужання після важких захворювань. У цілому, потрібно відзначити, що цитрусові багато вітамінами й цукрами (крім лимонів). Зате лимони містять велика кількість органічних кислот. У цитрусових високий зміст калію (особливо в апельсинах, грейпфрутах, мандаринах), аскорбінової кислоти (апельсини). Енергетична цінність цих фруктів порівняно невисокі: апельсини - 115 кДж, мандарини - 123 кДж, лимони - 82 кДж.
- ДокументПроєкт спеціалізованого холодильника для збереження замороженого м’яса та напівфабрикатів ємністю 730 т., м. Миколаїв(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) Болбаса Дмитра РуслановичаХолодильником називається підприємство, призначене для охолоджування,заморожування і зберігання швидкопсувних продуктів при заданих низьких температурах. Від звичайного складу холодильник відрізняється наявністю холодильної установки і теплоізоляції. Окрім охолоджуваної частини (камер), холодильник має приміщення для компресорного цеху, трансформаторної підстанції, котельної, адміністративно-побутових приміщень, вестибюлів, і ін. Холодильники мають характерні особливості. 1) У них обробляються і зберігаються коштовні, такі, що досить швидкопсуються продукти, що вимагають для свого збереження підтримки температур нижче за температуру зовнішнього довкілля і певної відносної вологості. 2) Теплота і волога зовнішнього повітря прагнуть проникнути в холодильник, що вимагає створення спеціальних конструкцій обгороджувань для зменшення проникнення теплоти і вологи всередину приміщень. 3) Великий об'єм переміщуваних вантажів, і необхідність швидкого їх розвантаження вимагають широкого вживання транспортних пристроїв. 4) До них пред'являються високі санітарні вимоги. Холодильники можна класифікувати по різних ознаках. Кожен тип холодильника має свої особливості, які доводиться враховувати при проектуванні і експлуатації. Перш за все, холодильники розрізняються за цільовим призначенням. Ця класифікація, як найповніше відображає особливості роботи холодильників і їх устаткування. Наявність всіляких холодильних підприємств відповідає завданням здійснення безперервного холодильного ланцюга, під яким розуміють сукупність холодильників різних типів і організацію взаємного зв'язку між ними, завдяки якому харчові продукти, починаючи з моменту виробництва і кінчаючи вжитком знаходяться під постійною дією низьких температур, що забезпечує високу якість продуктів навіть при тривалому їх зберіганні. Окремі типи холодильників є, таким чином, ланками безперервного холодильного ланцюга.
- ДокументРозробка системи створення мікроклімату службових приміщень ФОП «Бендер», площею 100 м2 на 20 співробітників м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Шопін Сергій АндрійовичСистеми опалення, кондиціювання та вентиляції повітря в Україні є предметом постійного удосконалення та модернізації з метою створення найбільш сприятливого для людей мікроклімату в приміщеннях та захисту атмосферного повітря від шкідливих викидів. Вентиляція є найважливішою умовою нормальної роботи службових приміщень. Від якості повітря у приміщенні безпосередньо залежить працездатність та самопочуття кожного працівника. Нехтування цим фактором призведе до падіння працездатності, частих хвороб. Вентиляція офісу потребує вирішення відразу кількох завдань: створення вентиляції для робочих місць, конференц-залів, санвузлів, курилок, серверних кімнат. Знадобиться і хороша система димовидалення. Також, на протязі теплого періоду року, потрібно підтримувати значення температур, які забезпечать комфортне перебування людей у приміщення. Із цією задачею у більшості випадків в наш час, справляють системи кондиціонування повітря. При цьому техніко-економічні та експлуатаційні показники повинні відповідати сучасним вимогам. Системи тепло- та холодопостачання встановлюють також, для забезпечення у приміщеннях санітарно-гігієнічних умов, необхідних для перебування у них людей. В приміщеннях комплексу за допомогою таких систем підтримуються необхідні параметри внутрішнього повітря (температура, вологість, циркуляція повітря), що забезпечують добре самопочуття та не спричиняють шкоди здоров’ю людини, а також збереження будівельних конструкцій у відповідності до санітарно-технічних вимог і гігієнічних нормативів. Всі запроектовані системи теплопостачання повітря забезпечують надійність та ефективність роботи при зменшенні енерговитрат. В даному дипломному проекті, це досягається шляхом використання сучасних систем тепло- та холодопостачання.
- ДокументРозробка заготівельного холодильника для зберігання м’ясних напівфабрикатів ємністю 120 тон, м. Кропивницький(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Кузьменко Руслан ОлександровичОднієї з найважливіших задач народного господарства є забезпечення цілорічного безперебійного постачання населення високоякісними продовольчими продуктами в широкому асортименті. Невід΄ємною частиною технологічних процесів виробництва швидкопсувних продуктів, їх подальшого збереження, транспортування і реалізацій є штучний холод. Не менше за 40% вироблюваних в нашій країні сільськогосподарських продукції необхідно піддавати холодильній обробці з метою запобігання її псуванню і скорочення втрат. Вплив холоду в порівнянні з іншими методами консервування харчових продуктів спричиняє мінімальну зміну їх основних властивостей. Холодильне консервування - одне з ефективних способів обробки і збереження продуктів високої якості. Найбільш поширеним і економічним є охолоджування і зберігання продовольчих продуктів в охолодженому стані, що дозволяє найбільш повно зберегти властиві ним споживчі властивості. Однак термін зберігання охолоджених харчових продуктів обмежений, що не дозволяє створити достатні запаси і забезпечити безперервне постачання населення. Для збільшення тривалості зберігання продукти заморожують, що істотно гальмує швидкість протікання процесів, що впливають на якість. Заморожування і зберігання в замороженому вигляді змінюють початкову якість продуктів, але дозволяють зберегти їх цінні живлячі властивості. Розвиток холодильної техніки і технології як самостійної області знань почався одночасно із застосуванням холоду в харчових галузях промисловості і торгівлі. Використання штучного холоду для консервування харчових продуктів здійснюється трохи більше за 100 років.
- ДокументРозробка компресорно-конденсаторного агрегату з безсальниковим компресором холодопродуктивністю 2 кВт(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Полукошний Данііл ВасильовичСвітовий ринок кондиціонерів виріс на 9,3% у порівнянні з минулим роком, збільшившись до 129 млн одиниць. Завдяки росту ринку в Китаї 2017 рік став роком більших досягнень. У Сполучених Штатах спостерігається поступовий ріст продажів безканальних систем кондиціювання, таких як міні-спліти й VRF-Системи. По міні-спліт кондиціонерах зафіксований ріст продажів на 15,0%. У цілому, кондиціонерний ринок США продемонстрував році ріст на 4,8%, збільшившись до 16,4 млн одиниць. Нові рекордні показники відзначені по виробництву й продажу кондиціонерів у Китаї. Внутрішні продажі злетіли до 61 млн одиниць, що свідчить про ріст на 30,2% у річному вирахуванні. Обсяг експорту, включаючи експорт зроблених у Китаї кондиціонерів з іноземними торговельними марками, досяг 110 мільйонів одиниць, збільшившись у порівнянні з минулим роком на 23%. В країнах Південно-Східної Азії, таких як Таїланд, В'єтнам, Малайзия, Індонезія й Сінгапур, сезон дощів наступив раніше, ніж звичайно, що привело до більше короткого жаркого літа. Це вплинуло на те, що ринок кондиціонерів усього регіону знизився на 9,2% і склав 7,9 млн одиниць. Тенденція росту спостерігалась тільки на Філіппінах і в Мьянмі. Індійський ринок кондиціонерів пережив жарке літо й збільшився на 10,5% до 5,6 млн одиниць. Цьому сприяв попит на моделі з більш високою ефективністю. Незважаючи на те, що в першій половині ринки таких країн як Італія, Німеччина й Франція зштовхнулися зі зменшенням попиту побутових кондиціонерів, європейський ринок кондиціонерів все-таки відновився й продемонстрував ріст на 3,6% до 6,4 млн одиниць. Близькосхідний ринок ще не вирвався з стагнації, а економіка постраждала від падіння цін на нафту й політичної нестабільності. Ринок кондиціонерів також продемонстрував тенденцію до падіння, знизившись у порівнянні з попереднім роком на 14,5% і склав 4,7 млн одиниць. Латиноамериканська економіка оправилася після кризи й тепер відновлюється. Попит на кондиціонери збільшився на 5,7%. Бразилія, Аргентина й Мексика ввійшли в трійку кращих ринків у регіоні. У кількісному вираженні їхній загальний обсяг склав 5,2 млн кондиціонерів. Відповідно до доповіді «Глобальний ринок напівпромислових кондиціонерів 2017-2021» (Global Packaged Air Conditioner Market 2017- 2021), підготовленому фахівцями дослідницької компанії Research and Markets, очікується, що в період 2017–2021 років світовий ринок напівпромислових кондиціонерів виріс із сукупним середньорічним темпом росту (CAGR) на рівні 5,29%.
- ДокументРозробка компресорно-конденсаторного агрегату з герметичним компресором холодопродуктивністю 800 Вт(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Мельничук Олександр ВасильовичКомпресорне устаткування широко застосовується в різних областях народного господарства. Компресори складають основу технологічного устаткування хімічних виробництв, використовуються при видобутку і переробці нафти, транспортують природний газ по газопроводах, закачують його в підземні сховища, широко застосовуються в холодильній техніці і техніці розділу газів, у всіх видах транспорту і т. д. У промисловості використовуються різні типи компресорів. Кожен тип має свої галузі раціонального використання. Дуже широко поширені поршневі компресори. Компресори цього типу найбільш численні, оскільки володіють рядом переваг - високим коефіцієнтом корисної дії при середніх і малих продуктивностях, можливість досягнення високих тисків в одній установці, пристосованістю до роботи на змінних режимах і т.д. Практично всі нові моделі компресорів світових виробників розробляються тільки на озонобезпечних хладонах. Причиною такого переходу є результати дослідження хладагентів озоноруйнуючий шар. Одним з головних винуватців появи, яких вважається витік галогенірованних фторуглеводородов з всіляких холодильних систем. Деякі вчені не погоджуються з цим, але так як Україна підписала Монреальский протокол, в якому пропонується заборонити застосування галогенірованних фторуглеводородов в нових холодильних установках з 1997 року, пошук і дослідження альтернативних озонобезопасних холодоагентів є дуже важливим заходом на даний момент. Новий Регламент (ЄС) № 517/2014 Європейського парламенту та Ради Європейського союзу з фторвмістких парникових газів має на увазі скорочення їхнього використання до 2030 року на 79% від середнього рівня 2009–2012 років (розрахунок проводиться на основі еквівалентного викиду CO2). Очевидно, у найближчі 10 років кліматичну галузь чекають більші зміни: виведеним з оберту холодоагентам будуть потрібні альтернативи.
- ДокументРозробка компресорного цеху портового холодильника для зберігання бананів і екзотичних плодів ємністю 730 т., м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) НОСЕНКО НІКІТИВикористання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як в кількісному, так і в якісному відношенні. Завданнями холодильного підприємства є термічна обробка і зберігання великих мас швидкопсувних продуктів, організація безперервного холодильного ланцюга і виробництво продукції з використанням штучного холоду, створення спеціального технологічного режиму на всіх стадіях її промислової переробки, систематичне підвищення ефективності виробництва шляхом найбільш повного використання виробничих ресурсів робочого часу. Широке застосування холоду в усіх галузях харчової промисловості дозволяє забезпечити ритмічність виробництва, раціональне використання основних фондів,високу якість продукції. В даний час стоїть задача створення і впровадження у виробництво сучасних і високопродуктивних і цілком автоматизованих технологічних апаратів для збереження і переробки харчових продуктів. Ємність внутрішнього ринку холодильних складів далека від насичення, тому що запити клієнтів часто є унікальними, що обумовлює необхідність проектування «під замовника», але при цьому лише деякі великі компанії мають можливість побудувати холодильні склади для власних потреб у зв'язку з високою вартістю таких робіт. Біля однієї третини (29,4%) споживачів потребують холодильних складах вже через 1-2 роки, що свідчить про значний потенціал ринку. Портові холодильники використовують для зберігання харчових продуктів, що перевозяться водним транспортом. У них здійснюється перевалка харчових продуктів з суден-рефрижераторів на залізничний і автомобільний транспорт і навпаки, тому їх відносять до групи транспортноекспедиційних. Будуються такі холодильники в річкових і морських портах. В останній час портові холодильники виконують роль розподільних. В крупних містах України такі холодильники призначаються для рівномірного забезпечення населення продуктами харчування, виробництво яких носить сезонний характер, протягом усього року.
- ДокументРозробка компресорного цеху портового холодильника для зберігання цитрусових ємністю 630 т., м. Миколаїв.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2023) НОСЕНКО ДАНІЕЛЯФрукти, овочі, цитрусові - важливіші джерела поживних речовин і вітамінів без яких нормальна життєдіяльність організму людина практична неможлива. Створення запасів плодоовочевої продукції у свіжому і переробленному вигляді важлива задача кожної держави. Розгляд інформації про багатовіковий досвід зберігання плодоовочевої продукції в природних умовах, а також виконані дослідження в цій галузі, підтверджує можливість зберігання плодів, овочів, цитрусових і в домашніх умовах, але цілорічне забезпечення потреб населення, надійне продовження строків зберігання можливо тільки при зниженні температури до 0 0С. Щорічнозростає будівництво холодильників в усіх країеах, що експортують фрукти. В споживчих регіонах фрукти зберігаються до роздрібного розпродажу в спеціалізованих або загальних холодильниках розподільчого типу. На холодильники, що розташовані в регіонах споживання, фрукти, овочі, цитрусові надходять в росортованому, добре упакованому і охолодженому стані. Тому головною функцією цих холодильників є зберігання і відвантаження. Питомий місткістний показник системи зберігання, що свідчить про частку загальної місткості холодильників, яка припадає на одного мешканця країни, повинен знаходитися на рівні не нижче 118 - 125 кг на одну людину. Мінімальна місткість окремих холодильників загальної структури знаходиться в межах 1000 тон. Холодильники місткістю приблизно 500 тон можуть не підключатися до загальної енергосистеми, а забезпечуватися нетрадиційними та екологічно безпечними джерелами енергії (сонячна, біонергетика, вторинні енергоресурси. Актуальним є повертання до використання масивних будівельно-ізоляційних конструкцій замість сендвіч-панелей. Треба передбачати перехід до безпечних холодильних агентів достатньо високої видатності, або використання холодильних агентів природнього походження, наприклад аміаку. Задачу тривалого зберігання, товарної обробки, створення умов для цілорічного виробництва харчової продукції допомагають вирішити спеціалізовані портові холодильники для цитрусових.
- ДокументРозробка компресорного цеху розподільчого холодильника ємністю 820 тон, м. Черкаси(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Шевченко Максим ОлесандровичТемою дипломного проекту передбачається розробка компресорного цеху розподільчого холодильника ємністю 820 тон, м. Черкаси. Черка си — місто, обласний і районний центр в Україні, центр Черкаської міської громади, промисловий центр Центрального економічного району, значний культурний та освітній осередок. Відоме з XIII століття і за час свого існування відіграло певну роль в історії всієї України. Черкаси були осередком формування Козаччини, мешканці міста брали безпосередню участь у Хмельниччині та Коліївщині. Зростання міста після отримання статусу обласного центру призвело до перетворення його у великий промисловий центр і головний культурний осередок цілого регіону. Черкаси розташовані на правому березі Кременчуцького водосховища, створеного у середній течії Дніпра. Адміністративно місто поділяється на 2 міських райони — Придніпровський і Соснівський, до останнього також належить селище Оршанець. Населення міста — 269 836 осіб (01.01.2022). Черкаси розташовані на високому правому березі головної річкової артерії України — Дніпра, зокрема, створеного в його середній течії Кременчуцького водосховища, через яке збудовано чи не найбільший містдамбу в Україні. Рельєф історичної частини міста сформували Замкова гора, на якій розташовувався Черкаський замок, та численні яри в Соснівці. Але більша частина міста розташована на рівнині. Інтенсивна урбанізація спотворила історичний природний ландшафт дніпровських пагорбів у Черкасах. Особливо руйнівними виявилися дії радянських містобудівників. Панорама з Пагорба Слави і вид на Долину Троянд та водосховище.