162 - Біотехнології та біоінженерія
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд 162 - Біотехнології та біоінженерія за Ключові слова "біфідобактерії"
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументОтримання гідролітичного ферментного препарату з альфа-галактозідазною активністю(ОНТУ, кафедра біоінженерії і води, 2023) Ніколаїца ВалеріяОсновними задачами роботи було: вивчення різних методів виділення, очищення, концентрування і сушіння ферментного препарату; визначення впливу різних фізико-хімічних показників на активність ферменту; ідентифікація функціонально каталітичних груп активного центра ферменту; механізм дії ферменту, дослідження процесу гідролізу соєпродуктів із використанням отриманого ферментного препарату; розробка принципово технологічної схеми виробництва гідролітичного ферментного препарату Галактолонгін Г10х. Мета проєкту – розробка лінії біосинтезу для виробництва α -галактозідази на основі продуцента Bіfіdobacterіum longum. Завдання проєкту – розглянути біотехнологічні аспекти виробництва α -галактозідази; запропонувати проектні рішення лінії виробництва α -галактозідази; визначити склад оптимального поживного середовищ для культивування культури Bіfіdobacterіum longum; описати технологію виробництва. Дипломний проект на тему «Отримання гідролітичного ферментного препарату з α-галактозідазною активністю» складається зі вступу, п’яти розділів, списку використаних джерел та додатків. Розділі 1 огляд літературних джерел за темою проекту. Розділ 2 наведена наукова частина. Та розглянуті такі підрозділи: характеристика посівного матеріалу, характеристика поживних середовищ. Розділ 3 присвячений технологічній частині дипломного проекту. В ньому приведені технологічна схема та її опис, матеріальний баланс, схема по стадійного контролю біосинтезу α -галактозідази. Також в цьому розділі наведене технологічне забезпечення технічного цеху та підбір і розрахунок основного технологічного обладнання. Розділ 4 розроблена економічна частина проекту, де розраховано прибуток, чистий прибуток, кількість необхідних інвестицій та строк окупності проекту. Розділ 5 охорона праці та навколишнього середовища спрямований на діяльність підприємства з очищених та шкідливих речовин стічних вод і газів, що викидаються у повітря, зниження норм використання природних ресурсів тощо. Загальний обсяг роботи становить 93 сторінки з них 73 основного тексту, 23 таблиць, 8 рисунків, список використаних джерел який складається з 61 найменувань.
- ДокументРОЗРОБКА БІОТЕХНОЛОГІЇ ОТРИМАННЯ СИНБІОТИЧНОГО ФУНКЦІОНАЛЬНОГО НАПОЮ(ОНТУ, кафедра біохімії, мікробіології та фізіології харчування, 2023) Руслана ЛівітчукАНОТАЦIЯ до кваліфікаційної роботи бакалавра на тему: «Розробка біотехнології отримання синбіотичного функціонального напою» Робота містить текстову і графічну частини. Текстова частина складається з шести розділів: огляду літератури, характеристики біологічних агентів, підбору режимів сумісного культивування пробіотичних культур, технології отримання синбіотичного напою з використанням культур Propionibacterium shermanii та Bifidobacterium longum, економічних розрахунків, охорони праці та навколишнього середовища. Графічна частина складається з 4 листів на яких показано: постадійну та апаратурні схеми виробництва, розріз апарату. На початку роботи зроблено аналіз наукової літератури щодо виробництва синбіотиків та ферментованих соєвих продуктів. Зроблено аналіз соєвого молока та досліджено штами бактерій, обраних для виробництва напою. Описана технологічна схема отримання функціонального напою та підібрано необхідне обладнання. Описані принципи охорони праці на підприємстві, розраховано економічні показники та проведено аналіз інвестиційної привабливості проєкту. Мета роботи – розробка технології синбіотичного функціонального напою, на основі соєвого молока, ферментованого пропіоново-кислими та біфідобактеріями. Для досягнення зазначеної мети було поставлено такі завдання: - вивчити хімічний склад соєвого екстракту (молока) з метою обгрунтування можливості його використання для виробництва ферментованих продуктів з пробіотичними властивостями; - вивчити процес сквашування соєвого молока симбіотичними заквасками, що включають пропіонові і біфідобактерії; - розробити оптимальні технологічні параметри виробництва ферментованих соєвих продуктів; - провести підбір заквашувальних культур для ферментації соєвого екстракту; - вивчити фізико-хімічні, мікробіологічні та органолептичні показники якості готових продуктів, а також їх біохімічний склад, харчову, біологічну та енергетичну цінності; - вивчити зміни показників якості готового продукта при зберіганні, визначити допустимий термін придатності для споживання; - розробити технологію виробництва синбіотичного функціонального напою. Кваліфікаційна робота містить: ̶ текстової частини – 63 стор.; ̶ посилань на літературу – 60; ̶ таблиць – 13; ̶ додатків – 4; ̶ графічних аркушів – 4.
- ДокументРозроблення технології синбіотичного напою(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Галушко Євген ВіталійовичСучасна харчова промисловість активно розвиває напрямок виробництва функціональних харчових продуктів, які окрім основних поживних речовин, містять активні компоненти, що позитивно впливають на організм людини, сприяючи його адаптації до зовнішнього середовища, запобігаючи захворюванням та передчасному старінню. Особливе місце серед функціональних харчових продуктів займають рослинні продукти, зокрема соя та її похідні, які містять широкий спектр корисних біологічно активних речовин. Крім того, наявність таких вуглеводів, як сахароза, стахіоза і рафіноза, робить соєве молоко гарним субстратом для культивування біфідобактерій. А при одночасному вирощуванні з пропіоновокислими бактеріями, ріст біфідобактерій буде іще кращим, завдяки метаболітам, що посилюють їх розвиток. Мета роботи – розробка технології синбіотичного функціонального напою, на основі соєвого молока, ферментованого пропіоновокислими та біфідобактеріями. Для досягнення зазначеної мети було поставлено наступні завдання: - вивчити сучасний стан і перспективи розширення асортименту пробіотичних продуктів; - вивчити характеристики біологічних агентів; - дослідити та підібрати режими сумісного культивування пробіотичних культур; - розробити технологічну схему отримання синбіотичного напою з використанням культур Propionibacterium shermanii-4 та Bifidobacterium adolescentisС-52; - оцінити економічну ефективність розробленої технології; - підібрати заходи з охорони праці на підприємстві. Об’єкт дослідження: технологія отримання функціонального синбіотичного напою. Предмет дослідження: технології отримання пробіотичних напоїв, пробіотики, пребіотики, синбіотики, біфідобактерії, пропіоновокислі бактерії, соєве молоко. Робота містить текстову і графічну частини, що включає 4 графічні аркуші: постадійну та апаратурні схеми виробництва, розріз апарату. Текстова частина складається з шести розділів: огляду літератури, в якому наведено стан та перспективи розширення асортименту пробіотичних продуктів; характеристики біологічних агентів; підбору режимів сумісного культивування пробіотичних культур; технології отримання синбіотичного напою з використанням культур Propionibacterium shermanii та Bifidobacterium adolescentis; розрахунків економічної ефективності розробленої технології, охорони праці та навколишнього середовища. Робота обсягом 73 сторінки складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 60 найменувань (7 сторінок), 11 рисунків (7 сторінок), 13 таблиць (8 сторінок).