G21 (162) - Біотехнології та біоінженерія
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд G21 (162) - Біотехнології та біоінженерія за Ключові слова "активатори синтезу"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументУдосконалення технології лужної протеази(ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2025) Таран Анна ОлександрівнаПротеолітичні ферменти одні з найважливіших ферментів, які приймають участь у розщепленні білків, а саме діють на пептидний зв'язок, унаслідок чого утворюються важливі елементи – амінокислоти та пептиди. До таких ферментів належить лужна протеаза, яка активна в діапазоні pH 8–12. Завдяки своїм унікальним властивостям вона характеризується високою специфічністю дії, термостабільністю, здатністю функціонувати в широкому лужному діапазоні рН. Цей фермент широко застосовується у текстильній, харчовій, фармацевтичній промисловості, а також у виробництві мийних засобів. Сучасні методи отримання лужної протеази мають певні обмеження: активність ≤ 50 од./мг, низький вихід (30–40%), високі енерговитрати та собівартість. У роботі запропоновано удосконалену технологію отримання лужної протеази з використанням продуцента Bacillus cereus за рахунок додавання активаторів синтезу та оптимізації умов ферментації. Ці зміни призвели до підвищення виходу ферменту на 35%, його активності – до 110 од./мг, крім того він став більш термостабільним, витримуючи температуру до (60±1)°C. Удосконалена технологія забезпечує зниження енерговитрат на 20%, є економічно вигідною, енергоефективною, екологічно безпечною, сприяє імпортозаміщенню завдяки додатковому випуску продукції та підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних ферментних препаратів. Мета: Удосконалення технології отримання ферментного препарату лужної протеази з використанням продуцента Bacillus cereus шляхом додавання активаторів та оптимізації умов культивування для підвищення активності ферменту та зниження собівартості виробництва. Об’єкт дослідження: удосконалення технології отримання лужної протеази з використанням продуцента Bacillus cereus. Предмет дослідження: культура роду Bacillus cereus, лужна протеаза, активатори синтезу лужної протеази, процес біосинтезу отримання ферменту. Кваліфікаційна робота представлена пояснювальною запискою та графічною частиною. У пояснювальній записці наведено характеристику цільового продукту та його переваги порівняно з іншими ферментами, проаналізовано сучасний стан і ключові проблеми виробництва лужної протеази а також розглянуто методи та технології отримання ферментного препарату з їх порівняльним аналізом. Проведено аналіз ринку виробництва лужної протеази в Україні та світі. Обґрунтовано вибір біологічного агента та поживного середовища для його культивування. Наведено детальну характеристику продуцента Bacillus cereus. Досліджено процеси катаболізму ростового субстрату та біотрансформації субстрату в цільовий продукт. Обґрунтовано вибір оптимальної технологічної схеми виробництва. Виконано продуктовий розрахунок і складено матеріальний баланс для одного циклу ферментації. Підібрано необхідне обладнання та розроблено технологічну схему удосконаленої технології. Проведено розрахунок економічних показників і оцінено інвестиційну привабливість проєкту. Досліджено принципи забезпечення охорони праці на виробництві та проаналізовано екологічні аспекти проєкту.