Відділення Енергетичних систем
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Відділення Енергетичних систем за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 146
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРозробка системи кондиціювання повітря для виставкового центру площею 1200 м2 , м. Київ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Димитров Ярослав ГеннадійовичТоргівля як галузь господарської діяльності має розгорнуту мережу оптових і роздрібних підприємств, забезпечує зберігання, транспортування і реалізацію товарної продукції предметів споживання. Оскільки більшість продуктів харчування проходить через торгівлю, то рівень її розвитку характеризує обсяг і структуру споживання. Торгівля інформує і впроваджує в споживання нові товари. Таким чином, розвиток торгівлі, будучи обумовленим рівнем і темпами розвитку виробництва товарів, в свою чергу, здійснює вплив на промисловість, сільське господарство з одного боку, і на споживання людей - з іншого. Основна роль торгівлі визначається, перш за все тим, що вона виступає зв'язковою ланкою між виробництвом і споживанням, тим самим здійснюючи активний вплив як на виробництво, так і на споживання. Виконання цього завдання особливо зростає в сучасних умовах, коли радикально змінюється ставлення до проблеми розширення товарного виробництва. Для успішного вирішення цього завдання торгівля повинна постійно вдосконалювати свою роботу з вивчення купівельного попиту з тим, щоб на цій основі грамотно і економічно обґрунтовано складати замовлення на виробництво, кваліфіковано вирішувати питання комерційної роботи з їх закупівлі й продажу. Основними споживачами промислового холодильного устаткування є мережеві супермаркети, харчові комбінати, пивзаводи і великі сховища. У той же час, за оцінками фахівців, у країнах Заходу основна частка поставок холодильного обладнання у вартісному вираженні припадає на масштабні проекти в хімічній, гірничодобувній, нафтопереробній галузях.
- ДокументРозробка системи вентиляції для торгового центру «Фоззі» площею 1600 м2 у Кривому Розі(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Калкутін Володимир ОлександровичВ роботі розроблено проектне рішення системи вентиляції виставкового центру в місті Кропивницький. Актуальність теми ґрунтується на забезпеченні допустимих параметрів мікроклімату в приміщеннях. Систему вентиляції вибирають в залежності від району будівництва, теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій та типу будівлі. Система вентиляції виставкового центру повинна відповідати вимогам економічності, гігієнічності та безпечності в пожежному відношенні. Метою даної роботи є: забезпечення комфортних умов мікроклімату в приміщеннях виставкового центру; вибір і обґрунтування схеми організації повітрообміну та кількості припливних і витяжних систем в споруді; підбір вентиляційного обладнання та перерізу трубопроводів для витяжних і припливних систем вентиляції; збільшення економії теплоенергії. Виставковий зал - це приміщення для демонстрації предметів, які мають громадський інтерес. Виставкові зали повинні відповідати важливим вимогам - місткість, надійна система безпеки і протипожежної охорони, оснащення відповідним експозиційним обладнанням, транспортна доступність та ін. Первісно виставковими залами були будь-які великі споруди (палаци, манежі та ін.). Організація великих міжнародних промислових виставок у другій половині ХІХ ст. призвелаъ до необхідності будівництва спеціальних виставкових залів і павільйонів. Об’єднання виставкових залів дозволило створити обширні виставкові комплекси (всесвітні виставки в Парижі (1937 р.), Нью-Йорку (1939 р.), Брюсселі (1958 р.) та ін. У галузі сфери послуг і туризму виставкові зали використовуються для проведення спеціалізованих виставок сервісного і туристичного призначення, і, як правило, є об’єктами туристично-екскурсійного показу.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря зали засідань на 250 відвідувачів площею 300 м2 , м. Запоріжжя(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Желєзогло Данило ОлексійовичЗабезпечення комфортних умов для знаходження відвідувачів зали засідань, що включає наступні показники: - температурний режим; - відносна вологість повітря; - швидкість руху повітря; - рівень шуму, створюваного роботою вентиляційної системи; - Створення та підтримання певних санітарно-гігієнічних параметрів повітря у приміщенні; - Запобігання застою повітря, забезпечення необхідного повітрообміну; - Забезпечення пожежної безпеки; - Забезпечення комфортного мікроклімату є важливим завданням не тільки з економічної, але й юридичної точки зору; - Система вентиляції зали засідань має суворо відповідати певним нормам та правилам, оформленим документально. При проектуванні вентиляції зали засідань необхідно враховувати: - площа зали; - місцезнаходження (віддаленість від доріг та автомагістралей; розміщення в окремій будівлі, вбудовані/вбудовані до житлових споруд торгові центри);
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря автоцентру площею 1200 м2 ., м. Чернівці(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Кушніренко Сергій ДмитровичАвтосалони спеціалізуються з продажу великих товарів. Виходячи з цього, можна зрозуміти, що такі приміщення мають великі розміри, які можна порівняти з виставковими залами або торговими центрами. Головною особливістю автосалонів є великі вікна, крізь які клієнти можуть розглянути автомобіль. Так само це є непоганим ходом із привернення уваги до магазину. Але проблема полягає в тому, що ці вітражні вікна не затемнюють, щоб покращити огляд, а це дає можливість проникнути сонячним променям. В результаті температура підвищується, а на вікнах починає накопичуватися конденсат, що знижує рівень видимості і підвищує вологість, призводить до утворення грибка. Тому важливо встановлювати системи кондиціювання з підвищеною віддачею холоду, а також потужні вентиляційні установки. Автосалон - специфічне приміщення, в якому довго стоять нові машини. Його не можна порівняти зі СТО, тому що авто стоять не заведені, і їх навіть завозять усередину вручну без включення двигуна. Якщо автомобіль не вмикається, все одно від нього виходять шкідливі речовини від свіжої фарби, гуми, олії тощо. Такі запахи потім витають по всьому приміщенню і приносять дискомфорт і шкоду, від них може початися біль голови, запаморочення, отруєння і навіть можна втратити свідомість.
- ДокументРозробка холодильної установки портового холодильника ємністю 520 тон, м. Херсон(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Жумінський Артур ГеннадійовичВикористання штучного холоду – важлива умова зберігання якості і зниження витрат харчових продуктів при їх заготівлі, транспортуванні, зберіганні, переробці та реалізації. Основні ланки цього ланцюга повинні бути повністю забезпечені холодом як у кількісному, так і в якісному відношенні. Штучний холод використовується в багатьох галузях народного господарства, але саме більше за все в харчовій промисловості і торгівлі. Значна роль відводиться холодильним складам для зберігання фруктів. З субтропічних фруктів найбільше "знайомі" нам апельсини, лимони, мандарини. Чим корисні ці екзотичні дарунки природи? Апельсини - прекрасний десерт, вони поліпшують апетит у дитини, корисний як загальзміцнювальний засіб. Апельсини містять велику кількість біологічно активних речовин, чим обумовлена їхня сприятлива дія на організм. Завдяки наявності в них комплексу вітамінів й інших біологічно активних речовин, ці цитрусові рекомендують для профілактики й лікування багатьох хвороб. Лимони містять багато вітамінів (З, РР, В, А), концентрують велику кількість біофлавоноїдов. З мінеральних речовин у них переважає калій (48% від загальної кількості), цукру досить мало (3 мг/100 г), а органічних кислот (в основному лимонній) - дуже багато (більше, ніж в інших цитрусових). Лимони свіжі, напої, приготовлені з них, і сік рекомендується вживати дітям, які часто хворіють. Мандарини – високовітамінні плоди. Вони містять велику кількість вітаміну С (38-40 мг/100 м продукту), ретинол. Порівняно з іншими цитрусовими, ці фрукти відрізняються високим змістом бета-каротину, що придушує утворення ракових клітин. Прекрасний смак мандаринам надають цукру (до 10%), органічні кислоти й ефірні масла. Мандарини корисні ослабленим дітям, для видужання після важких захворювань.
- ДокументПроект системи кондиціювання і вентиляції супермаркету «Сільпо», площею 140 м.кв., м. Чорноморськ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Рахімов Руслан РустамовичКондиціювання повітря – це створення та автоматична підтримка (регулювання) параметрів повітряного середовища, найсприятливіших для роботи персоналу та обладнання. Метою даного дипломного о проекту є розробка СКП для супермаркету «Сілльпо», який розташован в м. Черноморськ. В останні роки супермаркети майже повністю замінили звичайні магазини за рахунок того, що мають низку переваг: більші площі, велике різноманітніття товару як продовольчого, так і не продовольчого, а також багато холодільників різних типів і призначень задля запеспечення усіма необхідними потребами товару і покупця відповідно. В першу чергу, заходячи в супермаркет з вулиці, і не має значення влітку або взимку, нас зустрічає комфортна температура, вологість та інші параметри, над якими ми не замислюємось, але без врахування яких нам було б дуже важко знаходитись в подібних місцях. Те саме стосується і працівників супермаркету, адже тривала дія несприятливих метеорологічних умов у купі з робочими навантаженнями значно погіршує самопочутя, порушує стан здоров’я і тим самим знижує продуктивність праці, що непримінно відіб’ється на зниженні прибутку торгівельної мережі. Також ми не повинні забувати, що як і будь-який магазин, супермаркет торгує товаром, що, нажаль, має свої терміни та умови зберігання і власники забо’язані задовільняти ці вимоги. Супер- та гігамаркети завжді поділені на зони і це не спроста, адже у кожній зоні міститься своя категорія товару з власними вимогами до стану повітря навколо і це вже не кажучи про рибну зону, що на відміну від інших виділяє свої запахи, які роблять погану рекламу і також мають бути якось усунені.
- ДокументРозробка холодильника для торгової мережі супермаркетів ємністю 220 тон, м. Вінниця(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Пономарьов Максим ОлександровичТемою дипломного проекту передбачається розробка холодильника для торгової мережі супермаркетів ємністю 220 т, м.Вінниця. Ві нниця — місто на берегах Південного Бугу, адміністративний центр Вінницької області, Вінницького району, значний історичний осередок східного Поділля, центр Вінницької агломерації. Вінниця лежить за 200 км від столиці України. Відстань залізницею до Києва становить 221 км, автошляхами — понад 265 км. Нині Вінниця постійно зростає, набуває європейських рис, розвивається, як промисловий та адміністративний центр області, органічно пов'язаний з іншими регіонами держави. За ініціативи та сприяння міської влади в останні 2 роки розширилась інфраструктура підтримки підприємництва. Розвиток підприємництва набуває більш вагомого соціального і економічного значення. У всьому валовому обсягу міста його частка досягла 11 %, а динаміка зростання свідчить про наявність достатнього внутрішнього потенціалу. Регіон із економікою, що динамічно розвивається. Населення Вінниці, станом на 1 січня 2022 року, складає 369 740 осіб. За чисельністю населення серед міст України Вінниця замикає 10-ку найбільших міст (без урахування тимчасово окупованих територій). Всі ці люди потребують свіжих та якісних продуктів харчування, які мають зберігатись у межах безперервного холодильного ланцюга у закладах торгівлі до моменту придбання споживачем. Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов'язані з умовами зберігання. Така необхідність пов'язана з його властивостями швидкої втрати свіжості і придатності до вживання, навіть при найменшому відхиленні від температурних режимів, показників вологості та інших факторів. Зберігання харчових продуктів – перше, про що слід потурбуватися, плануючи відкриття торгової точки
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря фітнес центру на 150 відвідувачів, площею 300 м2 , м. Скадовськ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Зав`ялов Володимир ОлександровичФітнесом можна назвати тренування, яке складається з аеробних вправ і вправ із гирями, а також відповідної дієти. Сидячи за столом, ми не змінимо власного тіла, тому варто піти в найближчий фітнес-клуб або спортзал і почати змінюватися. З англійської можна перекласти його як «фізична підготовка», «хороша форма». Це стиль життя, в якому гармонійно поєднуються здорове харчування та фізична активність. Методи, розроблені професійними спортсменами, сьогодні використовуються у фітнес-клубах. Заняття спортом на сьогоднішній день є актуальними для багатьох людей. Сьогодні для цього створені всі умови - є великий вибір як самих занять певного роду, так і місця їх проведення. Вибираючи фітнес-центр, ми звертаємо увагу не тільки на його репутацію, але перш за все на комфортні умови, створені для відвідувачів. Під час фізичних тренувань нам важливо дихати чистим повітрям, насиченим киснем, а не видихається вуглекислим газом і випарами поту. Від цього залежить не тільки результативність тренувань, але в першу чергу самопочуття і здоров'я людей. Мікроклімат це основа. Певний температурний режим і необхідну вологість в спортивних залах фітнес-центру, де одночасно займаються часом до кількох десятків людей, якісно підтримають сучасні системи вентиляції. Вони забезпечать стабільний приплив свіжого повітря і ефективно видалять з приміщень забруднене, насичений теплом і вологою повітря. Потрібно сказати, що кондиціонери не впораються із завданням забезпечити спортивне приміщення чистим повітрям. Для цього краща централізована система вентиляції з рекуперацією тепла і хороша витяжна система.
- ДокументРозробка компресорного цеху розподільчого холодильника ємністю 820 тон, м. Черкаси(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Шевченко Максим ОлесандровичТемою дипломного проекту передбачається розробка компресорного цеху розподільчого холодильника ємністю 820 тон, м. Черкаси. Черка си — місто, обласний і районний центр в Україні, центр Черкаської міської громади, промисловий центр Центрального економічного району, значний культурний та освітній осередок. Відоме з XIII століття і за час свого існування відіграло певну роль в історії всієї України. Черкаси були осередком формування Козаччини, мешканці міста брали безпосередню участь у Хмельниччині та Коліївщині. Зростання міста після отримання статусу обласного центру призвело до перетворення його у великий промисловий центр і головний культурний осередок цілого регіону. Черкаси розташовані на правому березі Кременчуцького водосховища, створеного у середній течії Дніпра. Адміністративно місто поділяється на 2 міських райони — Придніпровський і Соснівський, до останнього також належить селище Оршанець. Населення міста — 269 836 осіб (01.01.2022). Черкаси розташовані на високому правому березі головної річкової артерії України — Дніпра, зокрема, створеного в його середній течії Кременчуцького водосховища, через яке збудовано чи не найбільший містдамбу в Україні. Рельєф історичної частини міста сформували Замкова гора, на якій розташовувався Черкаський замок, та численні яри в Соснівці. Але більша частина міста розташована на рівнині. Інтенсивна урбанізація спотворила історичний природний ландшафт дніпровських пагорбів у Черкасах. Особливо руйнівними виявилися дії радянських містобудівників. Панорама з Пагорба Слави і вид на Долину Троянд та водосховище.
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання для закладу швидкого харчування на 120 відвідувачів, м. Ізмаїл(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Громов Денис КостянтиновичСистеми опалення, кондиціювання та вентиляції повітря в Україні – предмет постійного удосконалення та модернізації з метою створення найбільш сприятливого для людей мікроклімату в приміщеннях та захисту атмосферного повітря від шкідливих викидів. Темою проекту передбачено розробка системи кондиціювання повітря для приватного двоповерхового будинку площею 720 м2 у місті Ізмаїл. В У кафе необхідно підтримувати температури в приміщеннях, протягом холодного періоду року, не нижче мери, допустимої нормами інтервала температур. Це забезпечується шляхом встановлення систем опалення та вентиляції, які повинні забезпечувати рівномірне нагрівання повітря, безпечність та зручність експлуатації. Також, на протязі теплого періоду року, потрібно підтримувати значення температур, які забезпечать комфортне перебування людей у приміщення. Із цією задачею у більшості випадків в наш час, справляють системи кондиціонування повітря. Системи теплопостачання та холодопостачання встановлюють також, для забезпечення у приміщеннях санітарно-гігієнічних умов, необхідних для перебування у них людей. В приміщеннях швидкого харчування за допомогою таких систем підтримуються необхідні параметри внутрішнього повітря (температура, вологість, циркуляція повітря), що забезпечують добре самопочуття та не спричиняють шкоди здоров’ю людини, а також збереження будівельних конструкцій у відповідності до санітарно-технічних вимог і гігієнічних нормативів. Всі запроектовані системи теплопостачання повітря мають забезпечувати надійність та ефективність роботи при зменшенні енерговитрат. В даному дипломному проекті, це досягається шляхом використання сучасних систем тепло- та холодопостачання.
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря пекарні м. Балта(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Горбонос Олександр СергійовичВ дипломному проекті розроблено рішення системи вентиляції приватної пекарні в місті Балта. Актуальність теми ґрунтується на забезпеченні допустимих параметрів мікроклімату в приміщеннях. Систему вентиляції вибирають в залежності від району будівництва, теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій та типу будівлі. Завданням даної роботи є: забезпечення комфортних умов мікроклімату в приміщенні пекарського цеху, в залі для відвідумачів, вибір і обґрунтування схеми організації повітрообміну та кількості припливних і витяжних систем в споруді; підбір обладнання для більш ефективної вентиляції приміщення. Пека́рня — невелике немеханізоване підприємство з випікання та реалізації хлібобулочних та кондитерських виробів, яке, як правило, також реалізує їх на місці. Типовий асортимент пекарень складають різні хліб, торти, тістечка та пироги. Деякі пекарні також поєднують функції кафе. Пекарня відрізняється великою кількістю виділення тепла від печей, плит та жаровень. Крім того, слід пам'ятати, що мікроклімат будь-якої пекарні забруднюватиметься борошняним пилом, димовими газами, а також компонентами мастильних матеріалів та жирів. Всі ці компоненти, як і висока температура у закладі, негативно впливають на умови праці персоналу та забруднюють обладнання, осідаючи на ньому. А, щоб знизити нейтралізувати негативний вплив виробничого процесу пекарні за умов праці пекарів, слід регулярно заміщати у приміщенні забруднені повітряні маси чистим повітрям. І тут не обійтися без надійної системи вентиляції. Найкращим вибором для цих цілей може стати припливно-витяжна система вентиляції. Тільки вона сприяє створенню у виробничих приміщеннях комфортних для праці умов, підтримує оптимальні температурні показники та показники вологості, не виробляє протягів та регулює склад повітря.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для камер дозрівання та зберігання твердих сирів продуктивністю 5 тони на добу, м. Миколаїв(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Гончарук Олександр ВіталійовичТехнологія молока і молочних продуктів – це сукупність знань про сучасні способи переробки молочної сировини з метою одержання продуктів високої якості. Сутність технології полягає у дотриманні та розробленні основних принципів та схем виробництва у сукупності з великою кількістю взаємопов’язаних явищ та процесів, що проходять під впливом технологічних факторів. Технологія молока і молочних продуктів, як і сама молочна галузь, поділяються за такими напрямками: - виробництво незбираномолочих продуктів (виробництво питних видів молока, сметани, сиру кисломолочного, кисломолочних напоїв, морозива); - маслоробство (виробництво різних видів масла: вершкового, кисловершкового традиційного та нетрадиційного хімічного складу); - сироробство (виробництво натуральних сирів: твердих, м'яких, напівтвердих, перероблених тощо); - виробництво молочних консервів (згущені стерилізовані, згущені з цукром та сухі молочні консерви); - виробництво дитячих молочних продуктів (рідких, пастоподібних, рідких); - переробка вторинної молочної сировини (виробництво сухої вторинної сировини, казеїну та інших білкових концентратів, замінників незбираного молока, знежирених молочних продуктів тощо).
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для виставкового центру площею 1600 кв.м.м. Кропивницький(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Мельника Максим МиколайовичВ роботі розроблено проектне рішення системи вентиляції виставкового центру в місті Кропивницький. Актуальність теми ґрунтується на забезпеченні допустимих параметрів мікроклімату в приміщеннях. Систему вентиляції вибирають в залежності від району будівництва, теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій та типу будівлі. Система вентиляції виставкового центру повинна відповідати вимогам економічності, гігієнічності та безпечності в пожежному відношенні. Метою даної роботи є: забезпечення комфортних умов мікроклімату в приміщеннях виставкового центру; вибір і обґрунтування схеми організації повітрообміну та кількості припливних і витяжних систем в споруді; підбір вентиляційного обладнання та перерізу трубопроводів для витяжних і припливних систем вентиляції; збільшення економії теплоенергії. Виставковий зал - це приміщення для демонстрації предметів, які мають громадський інтерес. Виставкові зали повинні відповідати важливим вимогам - місткість, надійна система безпеки і протипожежної охорони, оснащення відповідним експозиційним обладнанням, транспортна доступність та ін. Первісно виставковими залами були будь-які великі споруди (палаци, манежі та ін.). Організація великих міжнародних промислових виставок у другій половині ХІХ ст. призвелаъ до необхідності будівництва спеціальних виставкових залів і павільйонів. Об’єднання виставкових залів дозволило створити обширні виставкові комплекси (всесвітні виставки в Парижі (1937 р.), Нью-Йорку (1939 р.), Брюсселі (1958 р.) та ін. У галузі сфери послуг і туризму виставкові зали використовуються для проведення спеціалізованих виставок сервісного і туристичного призначення, і, як правило, є об’єктами туристично-екскурсійного показу.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «Два шаги» , площею 1200 м. кв., м. Дніпро(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Боровик Даниїл ДмитровичВнутрішня торгівля є одним з важливих видів економічної діяльності у будь-якій економіці. Вона відіграє значну роль як у формуванні економічного потенціалу суспільства, так і задоволенні потреб споживачів у споживчих товарах і послугах. Ступінь задоволеності споживачів як комплексний показник розвитку внутрішньої торгівлі необхідно розширити шляхом включення оцінки характеристик оптового і роздрібного товарообороту, який в кінцевому підсумку й виступає як результат торговельної діяльності. Торгівля має розгорнуту мережу оптових і роздрібних підприємств, забезпечує зберігання, транспортування і реалізацію товарної продукції предметів споживання. Оскільки більшість продуктів харчування проходить через торгівлю, то рівень її розвитку характеризує обсяг і структуру споживання. Торгівля інформує і впроваджує в споживання нові товари. Таким чином, розвиток торгівлі, будучи обумовленим рівнем і темпами розвитку виробництва товарів, в свою чергу, здійснює вплив на промисловість, сільське господарство з одного боку, і на споживання людей - з іншого. Основна роль торгівлі визначається, перш за все тим, що вона виступає зв'язковою ланкою між виробництвом і споживанням, тим самим здійснюючи активний вплив як на виробництво, так і на споживання. Виконання цього завдання особливо зростає в сучасних умовах, коли радикально змінюється ставлення до проблеми розширення товарного виробництва. Для успішного вирішення цього завдання торгівля повинна постійно вдосконалювати свою роботу з вивчення купівельного попиту з тим, щоб на цій основі грамотно і економічно обґрунтовано складати замовлення на виробництво, кваліфіковано вирішувати питання комерційної роботи з їх закупівлі й продажу.
- ДокументРозробка холодильної установки для їдальні школи «Ор Самеах» на 120 відвідувача, м. Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Гончаренко Єгор ПавловичНайдавнішою, найбільшою і важливою галуззю застосування принципу охолодження є харчова промисловість. На єгипетських фресках 2500 р. до н.е. ми бачимо, як раби мають великими опахалами над наповненням водою глиняними посудинами, охолоджуючи таким чином питну воду. У давньогрецькій та давньоримській літературі ( описання Протагора, Голена, Гіппократа, Плінія, Афена) згадується про використання снігу та льоду для охолодження напоїв. З літературних джерел середньовіччя відомо, що для дворів каліфа Мекки і каїрського султана доставляли верблюжими караванами сніг із сирійських та ліванських гір. В Європі – Іспанії та Португалії – після хрестових походів почав розповсюджуватися пористий глиняний посуд, призначений для охолодження питної води. Слід зазначити, що глиняні глечики з Мохача, що застосовувалися в Угорщині з цією метою, з’явилися саме в той час. Нова ера поклала початок першим свідомим дослідам, пов’язаним із зберіганням продуктів способом охолодження. Парацельс (1493-1514рр.) в «Арчидохе» повідомляє про процедуру, за допомогою якої взимку можна підвищити вміст спирт у вині шляхом виморожування води : « Те, що вимерзає, відкинь, те, що не вимерзає, по суті своїй складає spiritus vini». Флорентієть Пріспіо Кодтелло у 1660 р. відкрив кафе у Парижі, де продавав морозиво, одержане заморожуванням фруктового соку за допомогою суміші льоду і солі. У ХVIII ст. почали розповсюджуватися льохи – сховища льоду, призначенні для охолодження продуктів. У 1793 р. Томас Мор у США запатентував холодильний процес. Він використовував для охолодження суміш природного льоду із сіллю. До середини ХІХ ст. низькі температури одержували включно за допомогою природного льоду. Проте робилися перші кроки і в галузі створення холодильних машин. З другої половини ХІХ ст. швидко розвивається холодильна техніка, а разом з нею починає розповсюджуватися спосіб охолодження та навіть заморожування продуктів.
- ДокументПроект компресорного цеху холодильника для зберігання цитрусових ємністю 320 тон. М. Ізмаїл(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Котляр Вадим ДмитровичТемою дипломного проекту передбачається розробка компресорного цеху холодильника для зберігання цитрусових ємністю 320 тон. М. Ізмаїл. Ізмаї л у 2— роках — Тучко в — місто в Одеській області України, адміністративний центр Ізмаїльського району, колишній центр Ізмаїльської області. Являє собою окрему Ізмаїльську міську громаду. Відстань до Одеси становить понад 200 км і проходить автошляхом E 7, із яким збігається М . Друге найбільше місто області за кількістю населення — понад 70 000 осіб. Розташований на півдні області, на лівому березі річки Дунай простягнувся на 3 кілометрів уздовж Кілійського гирла , за 0 кілометрів від берега Чорного моря. З протилежного берега Дунаю навпроти міста лежить румунське село Плауру. Протяжність з півночі на південь — 7,3 км, із заходу на схід — ,2 км. У місті діє управління однойменного прикордонного загону ДПСУ та пункт контролю на кордоні з Румунією Ізмаїл-Плауру. Ізмаїл лежить на півдні Буджацької рівнини у межах однойменного степового регіону. Середня висота міста над рівнем моря — 2 метрів, а найменша — 2 метрів над рівнем моря берег Дунаю . Попри велику кількість природних водойм навколо Ізмаїла основним джерелом водопостачання тут є артезіанські свердловини. Місто знаходиться у східноєвропейському часовому поясі. У місті розташований головний офіс Українського Дунайського пароплавства засноване 944 року і морський порт. Ізмаїл — найбільший український порт на Дунаї, який складається із трьох вантажних районів та одного пасажирського. В середині квітня 20 9 року АМПУ завершила реконструкцію Ізмаїльського морського вокзалу. Роботи такого масштабу востаннє проводилися тут 4 років тому. Модернізована будівля морського вокзалу, окрім своїх традиційних функцій стане місцем проведення ділових і культурних заходів
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря приватної пекарні площею 150 м2 продуктивністю 1000 кг хлібобулочних виробів на добу, м. Житомир(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Куніцький Віктор РуслановичСьогодні хлібопекарське виробництво є однією з най динамічніших галузей, що швидко розвиваються в Україні. Нові види сировини та технології, сучасне обладнання та передові методи управління стали основою ефективної роботи багатьох вітчизняних підприємств. Однак серед найбільш гострих проблем хлібопечення, як і раніше, залишається питання асортименту та якості. Серед широкого асортименту хлібобулочних виробів особливою популярністю користуються здобні хлібобулочні вироби, які виробляють з не тільки великі підприємства, а й міні-пекарні, кафе, ресторани та інші. Хлібобулочні вироби відрізняються формою, поверхнею, наявністю добавок та начинки, ароматом, барвистістю та зручною упаковкою. Завдяки високому вмісту цукру, жиру, яєць та інших компонентів, вони мають високу харчову та енергетичну цінність, добре засвоюються. Проте виробництво здобних виробів пов'язане з підвищеними вимогами до якості сировини, вибором раціональних схем та режимів тісто приготування, з трудомісткими ручними операціями – обробка тістових заготовок, обробка напівфабрикатів та готової продукції. Для правильного ведення технологічного процесу необхідні спеціальні знання, що враховують специфічні секрети та спеціальні прийоми приготування здобних виробів. Вентиляція є одним із найважливіших санітарно-гігієнічних заходів, що забезпечують нормалізацію повітряного середовища у приміщенні. Ефективна робота систем вентиляції сприяє також вирішенню проблеми захисту повітряного басейну. Відповідно до СНиП 2.04.05-91 у всіх виробничих приміщеннях має бути передбачена система вентиляції. Вентиляція — це організований, тобто такий, що розраховується й регулюється, повітрообмін у приміщеннях (житлові, промислові І громадські будівлі). Неорганізоване надходження і видалення повітря відбувається через щілини і пори зовнішніх огорож (інфільтрація), через вікна, кватирки, отвори (провітрювання). Завдання вентиляції — забезпечення чистоти повітряного середовища і передбачених нормами параметрів мікроклімату.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «Копійка», площею 820 м. кв., м. Запоріжжя(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Гаджук Сергій ПетровичБагато продовольчих товарів, які перебувають в оптовій і роздрібній торгівлі, є швидкопсувними. Під дією мікроорганізмів, а також унаслідок біохімічних процесів, що відбуваються в продуктах, їхня якість може погіршуватися. При температурі повітря нижче 0 °С життєдіяльність мікроорганізмів уповільнюється і біохімічні процеси протікають повільніше. Тому при зберіганні продовольчих товарів використовують холод. Його застосування дає можливість зберігати первісну якість харчових продуктів і підвищувати тривалість їх зберігання, створювати необхідні товарні запаси на базах і складах оптової та роздрібної торгівлі. Використання холоду дає змогу послабити сезонність реалізації тваринного масла, молочних продуктів, риби, овочів; забезпечувати тривалу збереженість продуктів після виробництва чи заготівлі; розширювати асортимент швидкопсувних товарів для продажу населенню; перевозити продукти на далекі відстані. Якість продовольчих товарів при застосуванні холоду в певний період лишається без зміни, вони не втрачають природного вигляду, властивого їм смаку й поживності. У стаціонарних холодильниках охолоджують і заморожують, зберігають і відпускають в роздрібні торговельні підприємства швидкопсувні продукти. Сутність охолодження Охолодження досягається зменшенням вмісту теплоти у твердому тілі, рідині або газі. Фізична природа холоду й теплоти однакова: залежить від швидкості руху молекул, з яких складається фізична речовина. Охолодження — процес віднімання теплоти, який приводить до зниження температури або зміни агрегатного стану фізичного тіла. Охолодження нагрітого тіла до температури навколишнього середовища відбувається природно, без затрати енергії.
- ДокументРозробка системи охолодження торгового залу супермаркету «А Т Б» , площею 920 м. кв., м. Дніпро(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Сичов Сергій СергійовичОсновна роль торгівлі визначається, перш за все тим, що вона виступає зв'язковою ланкою між виробництвом і споживанням, тим самим здійснюючи активний вплив як на виробництво, так і на споживання. Виконання цього завдання особливо зростає в сучасних умовах, коли радикально змінюється ставлення до проблеми розширення товарного виробництва. Для успішного вирішення цього завдання торгівля повинна постійно вдосконалювати свою роботу з вивчення купівельного попиту з тим, щоб на цій основі грамотно і економічно обґрунтовано складати замовлення на виробництво, кваліфіковано вирішувати питання комерційної роботи з їх закупівлі й продажу. Торгівля як галузь господарської діяльності має розгорнуту мережу оптових і роздрібних підприємств, забезпечує зберігання, транспортування і реалізацію товарної продукції предметів споживання. Оскільки більшість продуктів харчування проходить через торгівлю, то рівень її розвитку характеризує обсяг і структуру споживання. Торгівля інформує і впроваджує в споживання нові товари. Таким чином, розвиток торгівлі, будучи обумовленим рівнем і темпами розвитку виробництва товарів, в свою чергу, здійснює вплив на промисловість, сільське господарство з одного боку, і на споживання людей - з іншого. Актуальною проблемою сучасної науки є забезпечення населення повноцінними продуктами харчування високої якості, доступними за ціною широкому колу споживачів. Таку задачу виконує торгівля, а в її структурі торгові холодильники. Сільське господарство є одним із найважливіших секторів вітчизняної економіки. Від наявності та якості продуктів харчування залежить життя і здоров’я людей, а рівень розвитку агропромислового сектору держави є ключовим елементом її продовольчої безпеки. Україна має сприятливі умови для розвитку аграрного сектору, що дає змогу забезпечувати внутрішнє споживання якісної та екологічно чистої продукції АПК та нарощувати її постачання на світовий ринок. Але зараз в Україні триває війна. І видатки нашої держави на комплексний захист та підтримку економіки, становлять близько 2 млрд. гривень щодня. Міністр фінансів України закликав країни світу надати фінансову підтримку, яка необхідна нам для виживання.
- ДокументПроект системи вентиляції та кондиціювання повітря для «Ринку їжі» на 220 посадкових місць, м. Київ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Бейда Богуслав ВікторовичРесторанний бізнес сьогодні є надзвичайно привабливою сферою діяльності і вкладення коштів. Вже давно заклади ресторанного господарства є не тільки місцем задоволення потреби у харчуванні, а й локацією відпочинку, спілкування, гарного дозвілля, зустрічей, укладення угод тощо. Нині існує безліч різноманітних за типом і класом підприємств, які відповідають зазначеним вимогам суспільства. Але вибагливого клієнта дедалі важче здивувати звичним інтер’єром, чистотою чи стандартними стравами в меню. Споживач прагне чогось унікального, незвичайного, оригінального як в оформленні, так і в смакових якостях чи способах подання страв. Тому й не дивно, що щодня відкривається безліч нових закладів ресторанного господарства, здатних запропонувати нестандартну концепцію і приємно вразити свого клієнта. Водночас привабливість ресторанного бізнесу потребує докладання значних зусиль для здобуття успіху серед великої кількості конкурентів, утримання провідних позицій і постійного розвитку в обраному напрямку. Не всі креативні ідеї знаходять свого споживача, досить часто навіть успішні, на перший погляд, концепції, зазнають фіаско. В умовах сьогодення без ретельного дослідження ринку ресторанних послуг із пошуком незаповненої ніші і вдалого місця розташування, без аналізу потенційних споживачів і з’ясування їхніх уподобань, без пропозиції чогось нового й унікального навіть не йдеться про успішний заклад ресторанного господарства. Ще одним важливим чинником діяльності підприємств сфери харчування є персонал – фаховий, закоханий у свою справу, націлений на успіх власного закладу, із вмінням подати й продати свої послуги. З огляду на вищезазначене, підготовка кваліфікованих кадрів для ресторанного бізнесу завжди була, є і буде актуальною.