Перегляд за Автор "Шапар, Р. О."
Зараз показуємо 1 - 5 з 5
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументВплив розчинних цукрів на процес сушіння(2021) Дмитренко, Н. В.; Шапар, Р. О.
- ДокументВплив стану води в яблуках на теплоту та кінетику зневоднення(2021) Гусарова, О. В.; Михайлик, В. А.; Шапар, Р. О.
- ДокументКонвективне зневоднення коренеплодів батату при виробництві харчових продуктів(2018) Шапар, Р. О.; Гусарова, О. В.У статті описана така тропічна культура, як батат, наведено хімічний склад коренеплодів, сфери використання. Зазначено основні способи сушіння батату, які використовуються в світі для отримання сушених харчових продуктів, наведені їх недоліки. Об'єктами досліджень були коренеплоди помаранчевого батату. Результатами експериментальних досліджень визначено, що інтенсифікації процесу сушіння передує оптимально обґрунтована гігротермічна обробка паренхімних тканин коренеплодів батату. Необхідний ефект обробки досягається за температури матеріалу 80…95 ºС з витримкою 50…600 с. За результатами досліджень процесів зневоднення батату розроблено двостадійні режими за якими температура теплоносія на першій стадії процесу дорівнює 80…100 ºС, а на другій 55…70 ºС, температура матеріалу впродовж зневоднення підтримується на рівні 50…65 ºС. Такі режими забезпечують якісне зневоднення при скороченні тривалості процесу на 20...25 % і зниження енерговитрат та сприяють збереженню цінних термолабільних речовин сировини.
- ДокументПектиновмісний продукт у вигляді чипсів(2019) Шапар, Р. О.; Гусарова, О. В.У статті наведено властивості сировини, що є джерелом пектинових речовин, зокрема яблук, спектр фізіологічної дії пектину та переваги пектиновмісних сушених продуктів. Мета роботи - визначення впливу різних видів попередньої тепловологої обробки яблук перед сушінням на кінетику процесу конвективного зневоднення і стан пектинових речовин. Об’єктами досліджень обрано яблука сортів Ренет Симиренко та Джонатан. Результати теоретичних та експериментальних досліджень доводять, що обов’язковою умовою переробки пектиновмісної сировини є попередня тепловолога обробка паренхімних тканин. У роботі наведено криві сушіння та криві швидкості сушіння яблук в режимі двостадійного зневоднення, що піддавались різним видам обробки. Характер кривих показує, що процес видалення вологи проходить в періоді падаючої швидкості впродовж усього зневоднення. Дослідженнями встановлено, що незалежно від виду обробки, тривалість зневоднення бланшованих зразків скорочується порівняно із свіжими яблуками. Тривалість процесу сушіння зразків бланшованих парою, є найменшою і скорочується на 20 та 25 % для яблук сортів Ренет Симиренко та Джонатан відповідно, при цьому, їхня максимальна швидкість зневоднення вища у 1,8 рази. Проаналізовано стан пектинових речовин та зміну співвідношення протопектину та розчинного пектину під час попередньої тепловологої обробки та конвективного сушіння. Співвідношення змінюється в бік збільшення кількості розчинного пектину від 35 до 60 %. Встановлено, що тепловолога обробка та сушіння за двостадійними режимами забезпечують максимальний ступінь збереження пектинових та інших біологічно активних речовин, сприяють зниженню собівартості чипсів за рахунок скорочення тривалості та енергетичних витрат процесу.
- ДокументСпособи інтенсифікації вологовидалення при зневодненні плодоовочевої сировини(2017) Снєжкін, Ю. Ф.; Гусарова, О. В.; Шапар, Р. О.