Логотип репозиторію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
Логотип репозиторію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
Користувачам
  • Положення
  • Авторський договір
  • Форма для зовнішніх авторів
  • Авторська етика
  • Глосарій
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Пилипенко, І. В."

Зараз показуємо 1 - 17 з 17
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Документ
    109044 Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом
    (2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.
    Спосіб визначення токсичних речовин в харчових продуктах біологічним методом, який включає подрібнення досліджуваного зразка, екстракцію токсичних речовин, інкубацію тест-організмів, введення їх в розчин досліджуваного зразка і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію токсичних речовин здійснюють ацетоно-водним розчином з вмістом 30-70 % ацетону при масовому співвідношенні досліджуваного зразка і розчинника, рівному 1:(0,1-20,0), і рН=4,8-7,0, отриманий екстракт концентрують шляхом випарювання до зникнення запаху ацетону, до сконцентрованого екстракту додають ацетон при співвідношенні ацетон:концентрат, рівному (0,1-0,3):(9,7-9,9), після цього добову культуру інфузорій Stylonichia mytilus вносять по 0,01-0,02 см3 в 5 мікроакваріумів в кількості 10-20 особин у кожний мікроакваріум, додають 0,2 см3 дослідної проби і витримують протягом 1-5 хв., а після адаптації інфузорій Stylonichia mytilus підраховують початкову їх кількість, витримують 40-60 хв. і вдруге підраховують їх кількість, а ступінь токсичності оцінюють по кількості інфузорій Stylonichia mytilus, що вижили.
  • Документ
    113181 Спосіб одержання пектинферментного комплексу із пектинметилестеразною активністю з рослинної сировини
    (2017) Безусов, А. Т.; Нікітчіна, Т. І.; Пилипенко, І. В.
    1. Спосіб одержання пектинферментного комплексу із пектинметилестеразною активністю з рослинної сировини, що включає приготування водного розчину високометоксильованого пектину, підготовку розчину пектолітичних ферментів з пектинметилестеразною активністю з рослинної сировини, змішування водного розчину високометоксильованого пектину з розчином пектолітичних ферментів з пектинметилестеразною активністю з рослинної сировини, проведення процесу ферментативного гідролізу, декантування одержаного таким чином пектинферментного осаду, центрифугування, висушування та подрібнення, який відрізняється тим, що розчин високометоксильованого пектину використовують у концентрації 0,5-2 %, як рослинну сировину для приготування розчину пектолітичних ферментів з пектинметилестеразною активністю використовують сокову воду з картоплі, висушені люцерну або конюшину, або подорожник, а ферментативний гідроліз проводять при температурі 18-50 °C, рН=3-8, протягом 5-60 хвилин. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що розчин пектолітичних ферментів з пектинметилестеразною активністю з рослинної сировини змішують із 0,5-2 %-им водним розчином високометоксильованого пектину при їх масовому співвідношенні 1:(0,001-1) відповідно.
  • Документ
    21451 Спосіб визначення безпеки харчових продуктів з рослинної сировини
    (2007) Пилипенко, Л. М.; Вікуль, С. І.; Гайдукевич, Д. К.; Пилипенко, І. В.
    Спосіб визначення безпеки харчових продуктів з рослинної сировини, що включає оцінку біологічного впливу речовини об'єкта, що перевіряється, на тест-об'єкт, який відрізняється тим, що біотестування проводять у два етапи, при цьому на першому етапі тест-об'єкт вирощують у стандартних умовах, далі переносять тест-об'єкт на 4-12 годин в досліджувані розчини харчових продуктів, а як тест-об'єкти використовують кореневі рослинні клітини.
  • Документ
    40159 Спосіб визначення якості харчових продуктів
    (2009) Пилипенко, Л. М.; Єгорова, А. В.; Стародуб, М. Ф.; Пилипенко, І. В.
    Спосіб визначення якості харчових продуктів, що включає приготування контрольного зразка і дослідної проби, введення певної кількості особин Daphnia m. S. у контрольний зразок і дослідну пробу та витримку їх в інкубаційних середовищах при 28 °С, який відрізняється тим, що витримку Daphnia m. S. здійснюють протягом 2-х годин, після чого в контрольний зразок і дослідну пробу додають по 50 мкл 0,2 мМ розчину люмінолу і 1 %-го розчину пероксиду водню, реєструють інтенсивність хемілюмінесценції та роблять висновок про якість харчових продуктів за різницею значень хемілюмінесценції контрольного зразка і дослідної проби.
  • Документ
    82926 Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід
    (2013) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.; Вікуль, С. І.; Курдова, С. Г.
    Спосіб біологічного тестування харчових продуктів на акриламід, що передбачає інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що добову культуру інфузорії Stylonichia mytilus або Colpoda steinii вносять в мікроакваріуми і додають розчин досліджуваної речовини, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини кожного мікроакваріума і витримують 60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють кількість та ступінь токсичності акриламіду.
  • Документ
    86769 Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин
    (2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.
    Спосіб біологічного визначення токсичних органічних речовин, що передбачає підготовку харчової сировини шляхом подрібнення, екстракцію токсичних речовин ацетоном, концентрування шляхом випарювання розчинника, інкубацію тест-організмів інфузорій, введення їх в розчин досліджуваної речовини і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію здійснюють ацетоном при співвідношенні досліджуваного об'єкта і розчинника, рівному 1:(1,0-20,0) за необхідністю здійснюють нейтралізацію до 4,8-7,0, фільтрацію, випарений екстракт розчиняють у ацетоново-водній суміші при співвідношення (0,2-0,5):(9,5-9,8), після чого 0,01-0,02 см3 добової культури інфузорій Stylonichia mytilus у водному розчині, в якому міститься від 10 до 20 особин, вносять в мікроакваріуми, додають 0,2 см3 концентрату досліджуваної органічної речовини або суміші токсичних речовин, після адаптації тест-організмів підраховують початкову чисельність інфузорій, доводять об'єм суміші розчином досліджуваної речовини до половини мікроакваріумів і витримують 45-60 хвилин, після чого вдруге підраховують чисельність інфузорій і по кількості тест-організмів, що вижили, оцінюють ступінь токсичності досліджуваної органічної речовини.
  • Документ
    88894 Спосіб біотестування контамінантів в харчових продуктах
    (2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Гайдукевич, Д. К.; Данилова, О. І.; Вікуль, С. І.
    Спосіб біотестування контамінантів в харчових продуктах, що передбачає подрібнення досліджуваного зразка, екстракцію контамінантів, інкубацію тест-організмів, введення їх в розчин досліджуваного зразка і підрахунок кількості тест-організмів у фіксованому об'ємі суміші, який відрізняється тим, що екстракцію контамінантів здійснюють ацетоноводним розчином з вмістом 30-70 % ацетону при масовому співвідношенні досліджуваного зразка і розчинника, рівному 1:(1,0-20,0) і рН=4,8-7,0, отриманий екстракт концентрують шляхом випарювання до зникнення запаху ацетону, до концентрованого екстракту додають ацетон при співвідношенні ацетон:вода, рівному (0,2-0,5):(9,5-9,8), після цього добову культуру інфузорій Stylonichia mytilus вносять в мікроакваріуми, додають 0,2 см3 концентрованого екстракту і витримують протягом 1-5 хв., а після адаптації інфузорій Stylonichia mytilus підраховують початкову їх кількість, витримують 40-60 хв. і вдруге підраховують їх кількість, а ступінь токсичності контамінантів оцінюють по кількості інфузорій Stylonichia mytilus, що вижили.
  • Документ
    95345 Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах
    (2014) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.; Гайдукевич, Д. К.
    1. Композиція для визначення вмісту токсичних речовин в харчових продуктах, що містить полівініловий спирт, модифікатор і воду, яка відрізняється тим, що вона додатково містить біосенсор, при цьому як модифікатор композиція містить багатоатомний спирт або антиоксидант, або пероксид водню. 2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як біосенсор композиція містить подрібнену масу зеленого листя або витяжку хлорофілу, або субклітинні структури - хлоропласти, як багатоатомний спирт вона містить гліцерин або ксиліт, або гліцид, а як антиоксидант - аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
  • Документ
    96465 Композиція інгредієнтів люмінесцентного біосенсора для визначення контамінантів в харчових продуктах
    (2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.
    Композиція інгредієнтів люмінесцентного біосенсора для визначення контамінантів в харчових продуктах, що містить клітини фотобактерій, іммобілізовані в гідрогель полівінілового спирту, живильне середовище і додатковий компонент, яка відрізняється тим, що як додатковий компонент вона містить багатоатомний спирт та/або антиоксидант при наступному співвідношенні вказаних компонентів, мас. %: полівініловий спирт 5-16 клітини фотобактерій 0,1-10,0 багатоатомний спирт, та/або антиоксидант 0,1-5,0 живильне середовище решта. 2. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як багатоатомний спирт вона містить ксиліт або сорбіт. 3. Композиція за п. 1, яка відрізняється тим, що як антиоксидант вона містить аскорутин, або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
  • Документ
    96575 Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин
    (2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.
    1. Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин, що включає вирощування біомаси клітин фотобактерій, відокремлення центрифугуванням, змішування клітин фотобактерій з розчином полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі і наступне формування іммобілізату, який відрізняється тим, що до суміші клітин фотобактерій з розчином полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі додають модифікатор, а іммобілізацію здійснюють при співвідношенні полівініловий спирт : маса клітин фотобактерій : модифікатор рівному (5-16):(0,1-10,0):(0,1-5,0) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що як модифікатор використовують гліцерин або ксиліт, або гліцид. 3. Спосіб за п. 1, 2, який відрізняється тим, що до суміші клітин фотобактерій, полівінілового спирту, приготованого на живильному середовищі Фаргалі, і модифікатора додають антиоксидант в кількості 0,1-5,0 мас. %. 4. Спосіб за п. 1, 2, 3 який відрізняється тим, що як антиоксидант використовують аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
  • Документ
    97836 Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин в харчових продуктах
    (2015) Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Данилова, О. І.; Гайдукевич, Д. К.
    1. Спосіб одержання флуоресцентного біосенсора для визначення токсичних речовин в харчових продуктах, що передбачає іммобілізацію чутливих органічних структур з полівініловим спиртом і наступне формування іммобілізату, який відрізняється тим, що як чутливі органічні структури використовують хлоропласти або клітини зеленої маси рослин, що містять хлорофіл у кількості 0,70-2,00 мг/г, при цьому спочатку водний розчин полівінілового спирту змішують з модифікатором, після чого до отриманої суміші додають чутливі органічні структури, а іммобілізацію здійснюють за наступним співвідношенням компонентів:полівініловий спирт:чуттєві органічні структури:модифікатор рівним (5-16):5,0-40,0):(0,1-10,0) відповідно. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що як модифікатор використовують гліцерин або ксиліт, або гліцид. 3. Спосіб за пп. 1, 2, який відрізняється тим, що до суміші водного розчину полівінілового спирту, чутливих органічних структур (хлорофілу, хлоропластів, клітин зеленої маси рослин) і модифікатора додають 0,1-5,0 мас. % антиоксиданту. 4. Спосіб за пп. 1, 2, 3, який відрізняється тим, що як антиоксидант використовують аскорутин або кверцетин, або аскорбінову кислоту.
  • Документ
    Молекулярно-генетична діагностика аеробних та факультативно-анаеробних спороутворюючих контамінантів харчової продукції
    (2017) Ямборко, Г. В.; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Назаренко, Г. М.
    Мета даної роботи - розробка наукових основ прискореного визначення санітарної якості та безпеки харчової сировини і продуктів її переробки шляхом диференційованої молекулярно-біологічної діагностики мікроорганізмів-контамінантів роду Bacillus за їх генетичними детермінантами.
  • Документ
    Молекулярно-генетична діагностика ентеротоксигенних бактерій Bacillus cerus у рослинній сировині
    (2017) Ямборко, Г. В.; Пилипенко, Л. М.; Пилипенко, І. В.; Бабиніна, М. О.; Іваниця, В. О.
    В результаті роботи розроблено методику підготовки зразків харчових продуктів і сировини та проведено ПЛР з метою прискореного визначення в зразках промислово поширених в Україні видів рослинної сировини і продуктах ентеротоксигенних штамів B. cerus.
  • Документ
    Наукові основи вдосконалення санітарного контролю безпеки харчової сировини і продуктів її переробки
    (2017) Пилипенко, І. В.; Пилипенко, Л. М.; Ямборко, Г. В.; Котляр, Є. О.; Ільєва, О. С.
    Проведено аналітичний моніторінг санітарних вимог до різних груп харчової сировини і продуктів її переробки згідно принципів НАССР та комплекс експериментальних досліджень з визначення мікроорганізмів-контамінантів порядку Bacillales як показника відповідності їх санітарної якості та безпеки Євроінтеграційним критеріям. Мета роботи - розробка наукових основ прискореного визначення санітарної якості та безпеки харчової сировини і продуктів її переробки шляхом диференційованої молекулярно-біологічної діагностики мікроорганізмів-контамінантів порядку Bacillales за їх генетичними детермінантами, а також наукове обґрунтування методології досліджень з урахуванням сучасних умов і принципів НАССР.
  • Документ
    Розробка технології плодових соків з підвищеним збереженням біологічно активних речовин
    (ОНАХТ, 2004) Пилипенко, І. В.
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.13 - технологія консервованих продуктів. Дисертація присвячена розробленню технології одержання фруктових соків з підвищеним збереженням БАР і стабілізованим природним забарвленням. Розроблено систему комплексних заходів з попередження руйнування БАР фруктової сировини при переробленні її на соки та соковмісні продукти за напрямками: біохімічна стабілізація, механо-фізична обробка та апаратурно-технічні засоби. Вперше досліджено зниження окисної активності фенольних сполук подрібнених плодів ферментним препаратом з метилтрансферазною активністю обробкою. Визначено вплив вакуумування та сучасного технологічного обладнання на збереження БАР фруктової сировини.
  • Документ
    Технологія консервованих продуктів
    (2017) Безусов, А. Т.; Верхівкер, Я. Г.; Сторожук, В. М.; Нікітчіна, Т. І.; Палвашова, Г. І.; Мирошниченко, О. М.; Доценко, Н. В.; Пилипенко, І. В.; Ільєва, О. С.; Афанасьєва, Т. М.; Біленька, І. Р.
    У навчальному посібнику наведено лабораторні роботи з визначення якості та технологічних властивостей сировини, напівфабрикатів і готових виробів консервного виробництва; визначення впливу технологічних параметрів виробництва консервованої продукції, співвідношення рецептурних компонентів, вибір консервної тари на фізико- хімічні властивості та показники якості напівфабрикатів і готових консервованих продуктів; вивчення способів інтенсифікації технологічних процесів і поліпшення якісних характеристик консервованих продуктів; представлені сучасні прилади та методи визначень багатокомпонентних дисперсних систем. У посібник включені методичні вказівки щодо виконання лабораторних робіт, основні методи з оцінки якості сировини та готової продукції відповідно до вимог стандартів. Для виготовлення консервів високої якості головним завданням виробничого контролю є перевірка точного дотримання режимів за всіма технологічними процесами. Подано методичні вказівки до проведення дослідів для встановлення різних фізико-хімічних факторів, що впливають на технологічний процес, від яких залежить якість продукту, а також методи отримання деяких харчових продуктів з контролем технологічного процесу. Стерилізація (пастеризація) консервів за науково розробленими режимами є основою забезпечення високих санітарно-гігієнічних показників їхньої якості. Режими термічного консервування повинні гарантувати відсутність патогенних і токсичних мікроорганізмів та мікрофлори, яка викликає псування продуктів. У лабораторному практикумі детально описано порядок розробки режимів термічного консервування і методи визначення потрібної і фактичної летальності. Сучасна підготовка студентів потребує їх ознайомлення з передовими технологіями, які застосовуються на вітчизняних та світових консервних підприємствах. Тому розроблений на кафедрі лабораторний практикум дозволить студентам, бакалаврам та магістрам ознайомитися з різними технологічними прийомами при виробництві готової консервованої продукції та використовувати отримані знання на практиці після отримання вищої освіти. Для студентів I-IV освітньо-кваліфікаційних рівнів, що навчаються за спеціальністю «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів», може бути корисним для аспірантів і інженерно-технічних працівників консервної промисловості.
  • Документ
    Ідентифікація контамінантів харчових продуктів методами сучасної мікробіології
    (2016) Пилипенко, І. В.; Ямборко, А. В.; Сергеєва, Ж. Ю.
    Мета. Виявити та охарактеризувати потенційних збудників харчових захворювань, псування, а також залишкової мікробіоти продуктів промислової переробки овочевої сировини південних областей України. Провести порівняльний аналіз класичних та сучасних методів ідентифікації мікроорганізмів-контамінантів їжі.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Налаштування куків
  • Угода користувача
  • Зворотний зв’язок