Перегляд за Автор "Бондар, С. М."
Зараз показуємо 1 - 20 з 25
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- Документ121171 Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату та установка для його здійснення(2020) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Трубніков, В. А.1. Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату, відповідно до якого вторинну молочну сировину піддають ультрафільтраційному концентруванню до заданого вмісту білків і жирів, одержані ультрафільтраційний пермеат та ультрафільтраційний ретентат відокремлюють і накопичують у відповідних буферних ємностях до заданої кількості, після чого ультрафільтраційний пермеат подають на нанофільтрацію, а ультрафільтраційний ретентат - на діафільтрацію, до ультрафільтраційного пермеату при подачі на нанофільтрацію додають задану кількість ультрафільтраційного пермеату від іншого виду вторинної молочної сировини і здійснюють нанофільтрацію одержаної суміші; одержані нанофільтраційний пермеат і нанофільтраційний ретентат відокремлюють, нанофільтраційний ретентат видаляють, нанофільтраційний пермеат накопичують у відповідній буферній ємності до заданої кількості, а потім змішують з ультрафільтраційним ретентатом, що надходить на діафільтрацію, одержані діафільтраційний пермеат і діафільтраційний ретентат відокремлюють, діафільтраційний пермеат додають до ультрафільтраційного пермеату при подачі його на нанофільтрацію, а діафільтраційний ретентат, як цільовий продукт, подають на подальшу переробку; при цьому кількість ультрафільтраційного ретентату, що подають на діафільтрацію, дорівнює кількості діафільтраційного ретентату, який відбирають як цільовий продукт при діафільтрації, нанофільтрацію здійснюють за умов, що кількість ультрафільтраційного пермеату після ультрафільтрації основної вторинної сировини дорівнює кількості нанофільтраційного пермеату, кількість ультрафільтраційного пермеату від іншого виду молочної сировини дорівнює кількості нанофільтраційного ретентату, а кількість нанофільтраційного пермеату дорівнює кількості ультрафільтраційного ретентату, помноженій на діафільтраційний об'єм нанофільтраційного пермеату. 2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що одержаний діафільтраційний пермеат подають до відповідної буферної ємності та видаляють з системи, а на нанофільтрацію подають суміш ультрафільтраційного пермеату від вихідної сировини та ультрафільтраційного пермеату від іншого виду молочної сировини. 3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що як вихідну вторинну молочну сировину використовують маслянку. 4. Установка для безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату, яка містить сполучені між собою технологічними трубопроводами три контури - контур ультрафільтрації (1), контур діафільтрації (2) та контур нанофільтрації (3); при цьому контур ультрафільтрації (1) містить буферну ємність (4) для вторинної молочної сировини, датчики рівня (5), (16) і (20), живильний насос (6), зворотні клапани (7), (13) і (18), з'єднувальний трійник (8), блок ультрафільтраційного концентрування (9), циркуляційний насос (10), датчик вимірювання концентрації (11), триходовий кран (12) з регулюючим органом, витратомір (14), буферні ємності (15) і (19) для ультрафільтраційного ретентату і для ультрафільтраційного пермеату відповідно та дренажний кран (17) з регулюючим органом; контур діафільтрації (2) містить живильні насоси (21), (37) і (42), з'єднувальний трійник (22), блок діафільтрації (23), циркуляційний насос (24), датчики вимірювання концентрації (25) і (38), чотири триходових крани (26), (31), (36) і (44) з регулюючими органами, зворотні клапани (27), (32), (35), (43), витратоміри (28) і (39), буферні ємності (29), (33) та (40) для діафільтраційного ретентату, для діафільтраційного пермеату і для суміші потоків ультрафільтраційного пермеату і діафільтраційного пермеату, відповідно, та датчики рівня (30), (34), (41); контур нанофільтрації (3) містить живильні насоси (45) і (64), зворотні клапани (46), (53) і (66), два триходових крани (47) і (52) з регулюючими органами, з'єднувальний трійник (48), блок нанофільтрації (49), циркуляційний насос (50), датчики вимірювання концентрації (51), (58), витратоміри (54), (59), (65), дренажний кран (57) з регулюючим органом, буферні ємності (55), (60) та (62) для нанофільтраційного ретентату, нанофільтраційного пермеату і ультрафільтраційного пермеату від іншого виду вторинної молочної сировини, відповідно, та датчики рівня (56), (61) і (63); при цьому датчик рівня (5) встановлений у буферній ємності (4) для вторинної молочної сировини, вихід якої сполучений через живильний насос (6) та зворотний клапан (7) з першим входом з'єднувального трійника (8), вихід якого з'єднаний зі входом блока ультрафільтраційного концентрування (9), перший вихід якого сполучений через циркуляційний насос (10) і датчик вимірювання концентрації (11) з входом триходового крана (12), перший вихід якого через зворотний клапан (13) сполучений з другим входом з'єднувального трійника (8), а другий вихід через витратомір (14) - з входом буферної ємності (15) для ультрафільтраційного ретентату, в якій встановлений датчик рівня (16), другий вихід блока ультрафільтраційного концентрування (9) через дренажний кран (17) та зворотний клапан (18) з'єднаний з входом буферної ємності (19) для ультрафільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (20); вихід буферної ємності (15) контуру ультрафільтрації (1) через живильний насос (21) контуру діафільтрації (2) з'єднаний з першим входом триходового крана (44), вихід якого сполучений з першим входом з'єднувального трійника (22), вихід якого з'єднаний з входом блока діафільтрації (23), перший вихід блока діафільтрації (23) сполучений через циркуляційний насос (24) і датчик вимірювання концентрації (25) з входом триходового крана (26), при цьому перший вихід триходового крана (26) через зворотний клапан (27) з'єднаний з другим входом з'єднувального трійника (22), а другий вихід через витратомір (28) сполучений з входом буферної ємності (29) для діафільтраційного ретентату, в якій встановлений датчик рівня (30), другий вихід блока діафільтрації (23) сполучений з входом триходового крана (31), перший вихід якого з'єднаний через зворотний клапан (35) з першим входом триходового крана (36), а другий вихід через зворотний клапан (32) - з входом буферної ємності (33) для діафільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (34), при цьому другий вхід триходового крана (36) з'єднаний через живильний насос (37) з виходом буферної ємності (19) контуру ультрафільтрації (1), а вихід через датчик вимірювання концентрації (38) і витратомір (39) - з входом буферної ємності (40) для суміші потоків ультрафільтраційного пермеату і діафільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (41), другий вхід триходового крана (44) контуру діафільтрації (2) з'єднаний через живильний насос (42) і зворотний клапан (43) з виходом буферної ємності (60) для нанофільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (61) контуру нанофільтрації (3), а вихід буферної ємності (40) контуру діафільтрації (2) сполучений через живильний насос (45) і зворотний клапан (46) контуру нанофільтрації (3) з першим входом триходового крана (47), другий вхід якого з'єднаний через зворотний клапан (66), витратомір (65) і живильний насос (64) з виходом буферної ємності (62) для ультрафільтраційного пермеату від іншого виду вторинної молочної сировини, в якій встановлений датчик рівня (63), а вихід - з першим входом з'єднувального трійника (48), вихід якого з'єднаний з входом блока нанофільтрації (49), перший вихід якого з'єднаний через циркуляційний насос (50) і датчик вимірювання концентрації (51) з входом триходового крана (52), перший вихід якого сполучений через зворотний клапан (53) з другим входом з'єднувального трійника (48), а другий вихід через витратомір (54) з входом буферної ємності (55) для нанофільтраційного ретентату, в якій встановлений датчик рівня (56), другий вихід блока нанофільтрації (49) з'єднаний через дренажний кран (57), датчик вимірювання концентрації (58) і витратомір (59) з входом буферної ємності (60) для нанофільтраційного пермеату, в якій встановлений датчик рівня (61).
- Документ123281 Спосіб виробництва м'якого низьколактозного морозива(2021) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Мамінтова, К. О.; Климентьєва, І. О.Винахід належить до молочної промисловості і може бути використаний для виробництва низьколактозного морозива, що має корисні для здоров'я функціональні властивості.
- Документ123328 Спосіб виробництва низьколактозного морозива(2021) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Мамінтова, К. О.; Климентьєва, І. О.Винахід належить до молочної промисловості і може бути використаний для виробництва низьколактозного морозива, що має корисні для здоров'я функціональні властивості.
- Документ135282 Спосіб виробництва низьколактозного морозива(2019) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Мамінтова, К. О.; Климентьєва, І. О.В основу корисної моделі поставлено задачу розробити спосіб виробництва низьколактозного морозива, в якому шляхом введення нових технологічних операцій (видалення лактози з молочного компонента та ін.) і застосування інших видів сировини (маслянки - для приготування функціональної основи і кисломолочного компонента, використання пребіотиків - інуліну та лактулози, відповідного виду стабілізатора, нових смакоароматичних компонентів) та нового компонента (лимонної кислоти) забезпечити одержання продукту з корисними для здоров'я функціональними властивостями, придатного для споживання при оздоровчому та дієтичному харчуванні, в тому числі, і хворим на лактозну непереносимість.
- Документ135571 Установка для безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату(2019) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Трубніков, В. А.В основу корисної моделі поставлено задачу розробити установку для безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного. концентрату, в якій шляхом з'єднання технологічних вузлів між собою у певному порядку забезпечити безперервне проведення технологічного процесу з мінімальною кількістю обладнання, без застосування сторонніх речовин, зниження енергетичних, ресурсних та економічних витрат, а також одержання готового продукту із збереженням усіх вихідних мінеральних речовин, збагаченого білками та фосфоліпідами.
- Документ135572 Спосіб виробництва м'якого низьколактозного морозива(2019) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Мамінтова, К. О.; Климентьєва, І. О.В основу корисної моделі поставлена задача розробити спосіб виробництва м'якого низьколактозного морозива, в якому шляхом введення нових технологічних операцій (видалення лактози з молочного компонента та ін.) і застосування інших видів сировини (маслянки - для приготування функціональної основи і кисломолочного компонента, використання пребіотиків - інуліну та лактулози, відповідного виду стабілізатора, нових смакоароматичних компонентів) та нового компонента (лимонної кислоти) та забезпечити одержання продукту з корисними для здоров'я функціональними властивостями, придатного для споживання при оздоровчому та дієтичному харчуванні, в тому числі, і хворим на лактозну непереносимість та цукровий діабет.
- Документ137106 Спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату(2019) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.; Трубніков, В. А.В основу корисної моделі поставлена задача розробити спосіб безперервного одержання молочного безлактозного білково-ліпідного концентрату, в якому шляхом введення нової комбінації технологічних прийомів (видалення лактози діафільтрацією УФ-ретентату нанофільтраційним пермеатом УФ-пермеату), використання додаткового виду вторинної молочної сировини (маслянки), забезпечити безперервне проведення технологічного процесу з мінімальною кількістю обладнання, без застосування сторонніх речовин, зниження енергетичних, ресурсних та економічних витрат, а також одержання готового продукту із збереженням усіх вихідних мінеральних речовин, збагаченого білками та фосфоліпідами.
- Документ147065 Спосіб біологічного очищення оборотних вод рибницьких господарств індустріального типу(2021) Пашняк, А. В.; Крусір, Г. В.; Соколова, В. І.; Бондар, С. М.; Кузнецова, І. О.; Сагдєєва, О. А.В основу корисної моделі поставлена задача створити спосіб біологічного очищення оборотних вод рибницьких господарств індустріального типу, в якому, за рахунок обробки оборотних вод в аеробних умовах в біореакторі із зернистим навантаженням і в біореакторі з волокнистим навантаженням з подачею повітря у вигляді пухирців, які утворюються за допомогою пристрою "Nanobubbles", забезпечити зменшення тривалості очищення, підвищення ступеня видалення амонійного азоту та органічних сполук.
- ДокументДослідження способу виробництва білкових концентратів з соняшникових шротів(2020) Чабанова, О. Б.; Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.В даній роботі дослідили спосіб виробництва білкових концентратів з соняшникових шротів.
- ДокументДіафільтраційне очищення ультрафільтраційного концентрату маслянки від лактози(2018) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Чабанова, О. Б.; Шарахматова, Т. Є.Мета роботи - діафільтраційне очищення ультрафільтраційного концентрату маслянки від лактози.
- ДокументЕнергоощадні технології переробки рідких відходів харчових підприємств(2020) Бондар, С. М.Останніми роками все більше уваги приділяють неорганічним мембранам, що мають значні переваги. Водночас наголошується на обмеженості експлуатаційних характеристик органічних мембран і нагальній потребі додаткових досліджень мембран останнього покоління, зокрема, з кераміки.
- ДокументЗагальні проблеми водоспоживання на харчових підприємствах(2019) Бондар, С. М.Вода як основна або допоміжна сировина використовується в переважній більшості у технологічних процесах виробництва харчових продуктів. Практично всі харчові виробництва пов’язані зі споживанням води з водопроводу, свердловини чи колодязів.
- ДокументЗастосування мембранної технології у переробці вторинної молочної сировини(2021) Чабанова, О. Б.; Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.; Котляр, Є. О.
- ДокументМембранна обробка стічних вод підприємств олійно-жирової промисловості(2018) Бондар, С. М.
- ДокументМембранна технологія утилізації рідких відходів харчових виробництв(2017) Бондар, С. М.Досліджувалась поведінка мембран фірми BTS engineering, які все більше завойовують український ринок мембран і мембранного обладнання.
- ДокументМембранні технології задля екологізації олійножирової промисловості(2020) Бондар, С. М.; Чабанова, О. Б.; Трубнікова, А. А.Проведено дослідження, метою якого стало тестування керамічних мембран фірми BTS engineering, які все більше завойовують український ринок мембран і мембранного обладнання.
- ДокументМетод проектів як фактор формування наукової творчості студентів(2018) Бондар, С. М.; Гаркович, О. Л.; Коваленко, І. В.; Соколов, Є. В.Проектна робота студентів сприяє активізації пізнавальної діяльності, розвитку творчих здібностей студентів, формування професійної компетентності, розвитку самостійності, зростання особистісних якостей і його доцільно використовувати в освітньому процесі вузу, як механізм формування висококваліфікованого фахівця, що відповідає вимогам сучасного суспільства.
- ДокументОтримання безлактозного концентрату маслянки(2017) Бондар, С. М.; Чабанова, О. Б.; Трубнікова, А. А.; Мамінтова, К. С.Метою роботи є отримання безлактозного концентрату маслянки мембранними методами.
- ДокументПроблематика забезпечення питною водою(2021) Бондар, С. М.; Трубнікова, А. А.
- ДокументПроблематика забезпечення питною водою підприємств харчової промисловості(2020) Бондар, С. М.; Чабанова, О. Б.; Трубнікова, А. А.