Том 10 № 4

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 13
  • Документ
    ЗАХОДИ ПОДОЛАННЯ ІНСТИТУЦІЙНИХ ДИСБАЛАНСІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ БОРОШНОМЕЛЬНО-КРУП’ЯНОЇ ПРОДУКЦІЇ
    (2018) В. О. Нікішина, М. О. Муратов
    У статті досліджено природу інституційних дисбалансів та практичні форми їх прояву в сфері зо-внішньоекономічної інтеграції вітчизняного ринку борошномельно-круп’яної продукції. Показано транс-формаційних вплив інституційних дисбалансів на розвиток ринку з акцентом на втрати доданої вартості іподаткових надходжень у національному ланцюгу вартості. Обґрунтовано комплекс взаємопов’язанихзаходів щодо подолання інституційних дисбалансів зовнішньоекономічної інтеграції досліджуваного рин-ку. Доведено необхідність зміщення акцентів у державній агропродовольчій політиці з підтримки зернот-рейдерів до підтримки виробників і експортерів зернових продуктів та модернізації інститутів відповіднодо даного пріоритетного напряму. На базі відтворювального методичного підходу здійснено оцінку ефе-ктивності переорієнтації експортних товаропотоків зерна й борошна, результати якої доводять необхід-ність інституційної модернізації напряму підтримки експорту продуктів переробки з високою доданоювартістю.
  • Документ
    ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНИХ АЛЬТЕРНАТИВ ТА ПРИНЦИПІВ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ЯК ФАКТОРУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ У СФЕРІ ГОТЕЛЬНИХ ПОСЛУГ
    (2018) М. Н. Корсікова, В. В. Лємєшева
    В статті обґрунтовано значення готельного бізнесу в економіці України та необхідність підви-щення уваги менеджменту підприємств готельної сфери до питання удосконалення стратегічногоуправління. Визначено що не вміння керівників застосовувати сучасний інструментарій стратегічногопланування часто приводить їх компанії до стратегічної кризи, яка охоплює всі сфери підприємства іпризводить до падіння його показників ефективності. Відповідно авторами розглядаються зміст, осо-бливості застосування та проблеми впровадження стратегічних альтернатив розвитку підприємствготельної сфери; систематизовано основні принципи впровадження стратегічних альтернатив розвит-ку закладів готельного господарства. Окрему увагу приділено визначенню поняття та факторів розвит-ку, як методологічного базису стратегічного розвитку, основних поточних проблем, які перешкоджаютьсьогодні розвитку вітчизняного готельного господарства. В роботі розглядаються особливості застосу-вання альтернативних стратегічних рішень в діяльності закладів готельного бізнесу.
  • Документ
    МЕТОДИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО МОНІТОРИНГУ ІНДИКАТОРІВ «ЗЕЛЕНОГО» ЗРОСТАННЯ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
    (2018) В. О. Нікішина
    У статті обґрунтовано методологічний підхід до моніторингу «зелених» індикаторів на засадахсталого розвитку у двоєдності концептуального та методичного базисів, визначено наукові принципимоніторингу прогресу «зеленого» зростання. Автором запропоновано розширену систему економіко-екологічних індикаторів для оцінки досягнення другої Цілі сталого розвитку «Подолання голоду, розвитоксільського господарства» з акцентом на групу показників органічного землеробства, використання доб-рив та стану ґрунтів. З використанням розробленої системи індикаторів проведено моніторинг їх стану вУкраїні за період 2005-2017 рр., що дозволило визначити динаміку їх змін, базисні й ланцюгові індекси,ступінь досягнення цільового значення показників. На базі результатів моніторингу здійснено якіснийаналіз і діагностику економіко-екологічних показників, визначено домінуючі тенденції їх змін та механізмистимулювання процесу «зеленої» трансформації національної економіки.
  • Документ
    КРЕДИТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА: ОЦІНКА ТА МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ
    (2018) М. Т. Ступницька, М. І. Бамбуляк, Д. Т. Маркова, М. Н. Кулік
    У статті розглянуто економічний зміст та підходи до визначення категорії «кредиторська заборгова-ність» за нормативно-правовими актами та в економічній літературі. Проведено дослідження теоретичних під-ходів та їх практичного використання щодо проведення аналізу кредиторської заборгованості в сучасних умо-вах, з виділенням окремих його етапів. Враховуючи різні методи та строки погашення кредиторської заборго-ваності проведена її оцінка величини, структури та динаміки з використанням прийомів горизонтального і вер-тикального аналізу на прикладі даних фінансової звітності підприємства харчової промисловості. Також дослі-джено структуру кредиторської заборгованості за строками утворення з метою з’ясування стану платіжної дис-ципліни. Проведено комплексне оцінювання за системою відносних показників для визначення стану фінансо-вої стійкості та платоспроможності. Для визначення домінуючого виду зобов’язання проведено порівняльнийаналіз дебіторської та кредиторської заборгованості. Визначені механізми ефективного управління для своєчас-ного реагування поточної кредиторської заборгованості, правильного відображення у фінансовій звітності під-приємства та безперебійної роботи та надійності на арені бізнесу.
  • Документ
    ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА УКРАЇНИ ТА КРАЇН ЄС В УМОВАХ СОТ
    (2018) I. Ageieva, A. Rynkova
    У статті розглянуто класифікацію субсидій СОТ та їх вплив на виробництво й торгівлю. Пред-ставлено обсяги державної підтримки агропромислового виробництва країн ЄС та України. Вивченодосвід участі у СОТ країн ЄС, їх ідеї та принципи стосовно єдиної аграрної політики. Проаналізованоситуацію в аграрному секторі однієї з країн Євросоюзу – Польщі. Було проведено аналіз сучасногостану АПК України та запропоновано можливі варіанти його покращення за допомогою державної під-тримки з урахуванням практичного досвіду Євросоюзу, зокрема забезпечення належного фінансуван-ня фермерських господарств, підтримка несприятливих територій, захист навколишнього середовищата ін. Метою статті є дослідження можливостей впровадження в Україні позитивного досвіду держав-ної підтримки АПК країн ЄС в умовах СОТ. У процесі дослідження використані методи - порівняльногоаналізу (окреслено головні проблеми та цілі регулювання державної підтримки АПК в ЄС і Україні),статистично-економічний (було проаналізовано тенденції розвитку аграріїв в Україні, їх сучасний стан),абстрактно-логічний (теоретичні узагальнення та формулювання висновків ). В результаті досліджен-ня ми отримали певні принципи і заходи, які необхідно перейняти для поліпшення ситуації в аграрно-му секторі економіки.Практична значимість дослідження обумовлена тим, що впровадження результатів забезпе-чить підвищення ефективності роботи агропромислового виробництва, допоможе раціонально розпо-діляти кошти, структурувати державну підтримку за рахунок розробки чіткого стратегічного плану звикористанням досвіду Євросоюзу.Ключові слова: державна підтримка, скриньки, агропромислове виробництво, державне регу-лювання, Європейська аграрна політика (ЄАП), державний бюджет, субсидії.