Том 10 № 4
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Том 10 № 4 за Назва
Зараз показуємо 1 - 9 з 9
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументАНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА: ТЕОРЕТИЧНИЙ ТА ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ(2018) М. Н. Купріна, В. К. Апостолов, В. А. Шаталова, В. О. БачинськаВ статті проведено дослідження підходів до класифікації фінансових результатів діяльності пі-дприємства в наукових працях та відповідно до НП(С)БО 1. Досліджено підходи до проведення еко-номічного аналізу фінансових результатів діяльності підприємства. Показано джерела для проведен-ня аналізу фінансових результатів: дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства,порядок формування яких регламентують національні положення (стандарти) обліку. Проаналізованоособливості оцінки факторів, що впливають на зміну фінансових результатів підприємства, в дослі-дженні науковців. Запропонована методика економічного аналізу фінансових результатів та їх факто-рний аналіз з використанням адитивної моделі для проведення багаторівневого факторного аналізуфінансових результатів від звичайної діяльності з урахуванням сучасних напрямів та видів діяльностіпромислового підприємства, що підвищує якість його виконання та можливості визначення впливузначно більшої кількості факторів.
- ДокументДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА УКРАЇНИ ТА КРАЇН ЄС В УМОВАХ СОТ(2018) I. Ageieva, A. RynkovaУ статті розглянуто класифікацію субсидій СОТ та їх вплив на виробництво й торгівлю. Пред-ставлено обсяги державної підтримки агропромислового виробництва країн ЄС та України. Вивченодосвід участі у СОТ країн ЄС, їх ідеї та принципи стосовно єдиної аграрної політики. Проаналізованоситуацію в аграрному секторі однієї з країн Євросоюзу – Польщі. Було проведено аналіз сучасногостану АПК України та запропоновано можливі варіанти його покращення за допомогою державної під-тримки з урахуванням практичного досвіду Євросоюзу, зокрема забезпечення належного фінансуван-ня фермерських господарств, підтримка несприятливих територій, захист навколишнього середовищата ін. Метою статті є дослідження можливостей впровадження в Україні позитивного досвіду держав-ної підтримки АПК країн ЄС в умовах СОТ. У процесі дослідження використані методи - порівняльногоаналізу (окреслено головні проблеми та цілі регулювання державної підтримки АПК в ЄС і Україні),статистично-економічний (було проаналізовано тенденції розвитку аграріїв в Україні, їх сучасний стан),абстрактно-логічний (теоретичні узагальнення та формулювання висновків ). В результаті досліджен-ня ми отримали певні принципи і заходи, які необхідно перейняти для поліпшення ситуації в аграрно-му секторі економіки.Практична значимість дослідження обумовлена тим, що впровадження результатів забезпе-чить підвищення ефективності роботи агропромислового виробництва, допоможе раціонально розпо-діляти кошти, структурувати державну підтримку за рахунок розробки чіткого стратегічного плану звикористанням досвіду Євросоюзу.Ключові слова: державна підтримка, скриньки, агропромислове виробництво, державне регу-лювання, Європейська аграрна політика (ЄАП), державний бюджет, субсидії.
- ДокументЗАХОДИ ПОДОЛАННЯ ІНСТИТУЦІЙНИХ ДИСБАЛАНСІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ БОРОШНОМЕЛЬНО-КРУП’ЯНОЇ ПРОДУКЦІЇ(2018) В. О. Нікішина, М. О. МуратовУ статті досліджено природу інституційних дисбалансів та практичні форми їх прояву в сфері зо-внішньоекономічної інтеграції вітчизняного ринку борошномельно-круп’яної продукції. Показано транс-формаційних вплив інституційних дисбалансів на розвиток ринку з акцентом на втрати доданої вартості іподаткових надходжень у національному ланцюгу вартості. Обґрунтовано комплекс взаємопов’язанихзаходів щодо подолання інституційних дисбалансів зовнішньоекономічної інтеграції досліджуваного рин-ку. Доведено необхідність зміщення акцентів у державній агропродовольчій політиці з підтримки зернот-рейдерів до підтримки виробників і експортерів зернових продуктів та модернізації інститутів відповіднодо даного пріоритетного напряму. На базі відтворювального методичного підходу здійснено оцінку ефе-ктивності переорієнтації експортних товаропотоків зерна й борошна, результати якої доводять необхід-ність інституційної модернізації напряму підтримки експорту продуктів переробки з високою доданоювартістю.
- ДокументКРЕДИТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА: ОЦІНКА ТА МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ(2018) М. Т. Ступницька, М. І. Бамбуляк, Д. Т. Маркова, М. Н. КулікУ статті розглянуто економічний зміст та підходи до визначення категорії «кредиторська заборгова-ність» за нормативно-правовими актами та в економічній літературі. Проведено дослідження теоретичних під-ходів та їх практичного використання щодо проведення аналізу кредиторської заборгованості в сучасних умо-вах, з виділенням окремих його етапів. Враховуючи різні методи та строки погашення кредиторської заборго-ваності проведена її оцінка величини, структури та динаміки з використанням прийомів горизонтального і вер-тикального аналізу на прикладі даних фінансової звітності підприємства харчової промисловості. Також дослі-джено структуру кредиторської заборгованості за строками утворення з метою з’ясування стану платіжної дис-ципліни. Проведено комплексне оцінювання за системою відносних показників для визначення стану фінансо-вої стійкості та платоспроможності. Для визначення домінуючого виду зобов’язання проведено порівняльнийаналіз дебіторської та кредиторської заборгованості. Визначені механізми ефективного управління для своєчас-ного реагування поточної кредиторської заборгованості, правильного відображення у фінансовій звітності під-приємства та безперебійної роботи та надійності на арені бізнесу.
- ДокументКІЛЬКІСНИЙ АНАЛІЗ РІВНЯ РИЗИКОВАНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ: КЛЮЧОВІ ПОКАЗНИКИ(2018) А. В. ШаленийУ статті розглядаються основні теоретико-методичні аспекти оцінки рівня ризикованості діяль-ності підприємств. Кількісна оцінка ризиків в цілому передбачає розв’язання двох завдань: вибір мето-ду оцінки ризиків та визначення міри та ступеня ризику у вигляді показника, або групи показників. Ве-лика кількість показників, яка використовується в практиці управління ризиками, вимагає їх системати-зації, що і було проведено автором.Вибір кількісних показників, які доцільно застосовувати в кожній конкретній ситуації, залежитьвід певних чинників, серед яких ключовими є наявність інформації щодо кількісних характеристик ри-зику, виду ризику, обмеження ресурсів, в тому числі часу, вимог щодо повноти вихідної інформації дляприйняття управлінських рішень.
- ДокументМЕТОДИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО МОНІТОРИНГУ ІНДИКАТОРІВ «ЗЕЛЕНОГО» ЗРОСТАННЯ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ(2018) В. О. НікішинаУ статті обґрунтовано методологічний підхід до моніторингу «зелених» індикаторів на засадахсталого розвитку у двоєдності концептуального та методичного базисів, визначено наукові принципимоніторингу прогресу «зеленого» зростання. Автором запропоновано розширену систему економіко-екологічних індикаторів для оцінки досягнення другої Цілі сталого розвитку «Подолання голоду, розвитоксільського господарства» з акцентом на групу показників органічного землеробства, використання доб-рив та стану ґрунтів. З використанням розробленої системи індикаторів проведено моніторинг їх стану вУкраїні за період 2005-2017 рр., що дозволило визначити динаміку їх змін, базисні й ланцюгові індекси,ступінь досягнення цільового значення показників. На базі результатів моніторингу здійснено якіснийаналіз і діагностику економіко-екологічних показників, визначено домінуючі тенденції їх змін та механізмистимулювання процесу «зеленої» трансформації національної економіки.
- ДокументОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ АНАЛІЗУ СТАНУ ТА РУХУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ НА М'ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ(2018) П. О. Ощепков, М. М. Чебан, О. С. МагденкоУ статті розглянуто організаційно-методичні умови до проведення аналізу стану, руху та дина-міки основних засобів на прикладі м'ясопереробних підприємств України. Розглянуто різні підходи довизначення сутності основних засобів та їх зв’язок з основним капіталом. В результаті дослідженнянаведено власне тлумачення сутності основних засобів. Використовуючи загальні методики аналізуосновних засобів проведено аналіз руху основних засобів, аналіз придатності і зносу основних засобівз урахуванням питомої ваги активної частини основних засобів. В результаті проведеного аналізу буловиявлено нераціональне використання основних засобів, про що свідчать низькі коефіцієнти оновлен-ня основних засобів і коефіцієнти вибуття. За результатами розрахунків коефіцієнтів придатності ізносу виявлено, що терміни корисного використання активної частини в структурі основних засобівзначно перевищують нормативні, які рекомендовані в Податковому кодексі України, що приводить до дода-ткових витрат на їх поточні та середні ремонти. Також це робить неможливим впроваджувати інтенсивну і ін-новаційну політику розвитку підприємства
- ДокументОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ ОБОРОТНИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ(2018) М. Н. Купріна, А. О. Тофаніло, О. І. Котобан, Є. Р. СкіпорДосліджено понятійно-категоріальний апарат сутності категорій «оборотні активи» підприєм-ства та їх важливих елементів – «запасів», «дебіторської заборгованості», «грошових коштів» в пу-блікаціях вчених та П(С)БО, обґрунтовано взаємозв'язок між ними. Показано підхід до аналізу обо-ротних активів підприємства та їх елементів: аналіз складу, структури та динаміки як оборотних ак-тивів, так й окремих їх елементів; аналіз розміщення оборотного капіталу, який вкладено в оборотніактиви підприємства; аналіз оборотності оборотних активів та їх елементів. Обґрунтована необхід-ність застосування аналізу впливу оборотності оборотного капіталу підприємства на ліквідністьоборотних активів та його окремих елементів.
- ДокументУПРАВЛІННЯ ХАРЧОВИМ ВИБОРОМ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ(2018) В. Т. Свистун, О. М. БєлошапкоВажливою складовою здорового способу життя є раціональне харчування, яке допомагає підт-римувати високий рівень життєдіяльності. Стаття присвячена аналізу харчування студентів вищоїшколи, визначення акцентів формування свідомого ставлення до харчування як фактора збереженняздоров’я і високої працездатності. Проведено розрахунок вартості «Тарілки здорового харчування»для студентів. Проведено аналіз даних сучасної наукової літератури з проблеми впливу харчуванняна стан здоров’я студентів. Виявлено низький рівень вмінь і навичок студентів в організації власногохарчування. З’ясовано, що більша частина студентської молоді не звертає увагу на калорійність, енер-гетичну цінність харчового раціону, що призводить до зниження працездатності та поганого самопо-чуття. Запропоновано шляхи підвищення рівня знань з практичної нутріціології студентів вищої школияк ефективної умови покращання стану їхнього здоров’я.