Том 10 № 4

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 9
  • Документ
    Сondition analysis of stone fruit crops during their processing on perforated surface under centrifugal forces
    (2016) М. I. Kepin
    In this article there is analysis of condition of stone fruit crops in fresh during their rotative movement on immobile perforated surface of cylindrical coating under field of centrifugal forces aimed at division onto semi-product (flesh) and waste (stones). Division is being performed via separation of flesh fragments from stones by hole edges. Separation intensiveness (productivity of the process) depends on structural-mechanical properties of fruit fleshes and their rotative speed.On the example of separate fruit it has been experimentally proved that besides rotative movement on inner surface of the coating there is rotative movement of a fruit around its own axle what promotes even separation of flesh. Such a rotation is typical for fruits with maturity stage even throughout the volume, otherwise breach of skin with following flesh separation occurs locally.Experimental researches carried out with apricot fruits and cornel have shown that productivity of the process of fruit separation depends of strength features of tissues and rotative speed of blades. Offered way of processing is carried out in non-stop mode and may be realized for all types of stone fruit crops independently on association between flesh and stone.
  • Документ
    Моніторинг безпечності та якості природної мінеральної води свердловини № 14/7832 м. Одеса
    (2016) О.М. Нікіпелова
    Проблема формування хімічного складу та біоценозів підземних вод досі є однією з найбільш складних проблем теоретичної гідрогеології. Найбільший інтерес представляють такі процеси, як зміни фізико-хімічного складу та мікробіологічного стану підземних вод. Моніторинг підземних вод та санітарно-мікробіологічні дослідження розглянуто на прикладі природної мінеральної води свердловини № 14/7832 м. Одеса з часом. Дослідження проводилися ДУ «УкрНДІ МРтаК МОЗ України» з 1999 по 2010 рр. На основі отриманих даних побудовано графіки, на які накладено апроксимаційні лінії. Їх використано для визначення можливої зміни макрокомпонентів та мінералізації. Взагалі, загальна тенденція залишається незмінною. Санітарно-мікробіологічний стан мінеральної води свердловини був задовільним.
  • Документ
    Technological characteristics of yeast-containing cakes production using waxy wheat flour
    (2016) K. Iorgachova, O. Makarova, K. Khvostenko
    This article shows the feasibility of using waxy wheat flour, the starch of which doesn`t contain amylose, in order to stabilize the quality of yeast-containing cakes. The influence of the waxy wheat flour mass fraction and the stage of its adding on the physical, chemical and organoleptic characteristics of the products are studied. According to the technological properties of a new type of wheat flour, two methods of its adding are proposed ‒ adding the maximum amount of waxy wheat flour at dough kneading stage or using the mixture of waxy and bakery wheat flours for kneading sourdough and dough. It is shown that the replacement of 60 % bakery wheat flour with waxy wheat flour in the recipe of yeast-containing cakes at the dough kneading stage contributes to the production of products with higher quality and organoleptic characteristics compared to both the control and cakes based on a mixture of different types of wheat flour. These samples are characterized by increased by 1.7 – 11.3 % specific volume, porosity – 2.6 – 5.5 % and the total deformation of the crumb – 6.5 – 41.4 %.
  • Документ
    Study of functional and technological properties of plant powders for use in confectionery industry
    (2016) M. Ianchyk, O. Niemirich, A. Gavrysh
    The article is devoted to research of functional and technological properties of powders from banana, carrots, strawberry, apple, spinach and orange received by cold spray drying. Expediency of vegetable and fruit powders use in the confectionery industry, including their addition during production of confectionery semi-finished products has been proved. Organoleptic properties of powders have been defined, namely: appearance and consistence, taste, smell and color, results are presented in the table. By the microscopic method dispersion of powders from banana, carrots, strawberry, apple, spinach, orange has been studied, results of researches are presented by charts. Also technological indicators of plant powders have been investigated, namely: the ability to bind moisture, water absorption coefficient, the emulsifying ability and ability to hold fat.
  • Документ
    Зміна якісних характеристик пряників під час зберігання
    (2016) М.Ф. Кравченко, Н. Ю Ярошенко
    У статті наведено результати досліджень використання в пряниках нетрадиційних рецептурних компонентів: кедрового, кунжутного борошна та борошна з коріння гірчака зміїного. Проведено дослідження динаміки зміни фізико-хімічних, структурно-механічних, органолептичних показників пряників під час зберігання. Встановлено, що внесення рослинних добавок сприяє зниженню інтенсивності втрат вологи протягом досліджуваного терміну. Проведено дослідження залежності граничного напруження зсуву пряників від вмісту рослинних добавок. Побудовано профілі органолептичної оцінки якості пряників, де у вигляді фіксованої площі візуально підкреслено загальну величину кожного з органолептичних показників.