Гідродинаміка та тепломасообмін в двофазних потоках плівкових апаратів для холодильної техніки

Вантажиться...
Ескіз
Дата
1994
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОІНТЕ
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністями 05.04.03 — машини та апарати холодильноїі і кріогенної техніки та систем кондиціонування, 05.18.12— процеси, машини та агрегати харчової промисловості. В дисертаційній роботі створено новий науковий напрямок з області холодильного машинобудування - розробка методів розрахунку гідродинаміки та тепломасообміну у контактному пристрої тепломасообмінної апаратури (ТМА) в двофазній системі рідина - газ для плівкових і плівково-струминних течій на основі сучасних досягнень механіки рідини та газу , теорії тепло- і масообміну, обчислювальної математики. В результаті теоретичних досліджень уперше : - методом Ляпунова теорії стійкості, з врахуванням експериментальних даних інших авторів, одержано розрахункове співвідношення для граничної швидкості газу при протитоці з плівкою рідини з врахуванням двофазних течій у контактному пристрої ТМА; - на основі запропонованої моделі контактної гідродинамічної взаємодії фаз і в результаті розв'язування рівнянь Нав'є-Стокса-Рейнольдса для двофазних систем в нелінійній постановці методом Кармана-Польгаузена проведено розрахунок основних параметрів плівки рідини при її регулярно-хвильовій течії (профілю швидкості, амплітуди та довжини хвилі).Встановлено існування солітонних розв'язків; - в результаті розв'язування рівняння Прандтля одержано профіль вільної поверхні рідини, що тече по вертикальній поверхні з великою висотою виступів регулярної шорсткості циліндричної форми; визначена амплітуда стоячої хвилі і середня товщина плівки при взаємодії з потоком газу; - на основі розв’язування рівнянь Нав’є-Стокса в постановці Прандтля одержані значення найбільшої товщини струменя рідини, що тече у впадині гофрованої поверхні в умовах проти- і перехресного потоку фаз; - з допомогою розв’язування рівнянь конвективного тепломасообміну. що описують процеси випаровувального охолодження у контактному пристрої ТМА, застосовуючи співвідношення Кадера для коефіцієнтів опору і теплообміну, одержано значення основних параметрів рідини й газу на виході з апарата; - розроблено аналітичний метод розв’язування рівнянь тепломасообміну (ТМО) для плівкових і плівково-струминних течій відповідно по плоским і продовжно - гофрованим елементам насадок в умовах перехресного потоку фаз; - запропоновано метод дослідження процесів ТМО у контактному пристрої непрямо-випаровувального типу при різних схемах руху матеріальних потоків; - на основі розв’язування рівнянь ТМО, що описують гроцеси прямого і непрямого випаровувального охолодження, одержано границю охолодження середовищ відповідаючу адіабатичному випаровуванню рідини; - розроблено методику прямого й оберненого теплового розрахунку контактного пристрою прямого й непрямо-випаровувального типу при різних схемах руху потоків.
Опис
Кирилов, В. Х. Гідродинаміка та тепломасообмін в двофазних потоках плівкових апаратів для холодильної техніки [Текст] : автореф. дис. ... д-ра техн. наук : спец. 05.04.03 "Машини та апарати холодильної і кріогенної техніки та систем кондиціонування" ; 05.18.12 "Процеси, машини та агрегати харчової промисловості" / Кирилов Володимир Харитонович ; Одес. ін-т низькотемператур. техніки та енергетики. – Одеса : ОІНТЕ, 1994. – 32 с.
Ключові слова
гідродинаміка, тепломасообмін, двофазні потоки, плівковий апарат, холодильна техніка, гидродинамика, тепломассообмен, двухфазные потоки, пленочный аппарат, холодильная техника
Бібліографічний опис