Розробка холодильної установки для камер зберігання молочних виробів ємністю 300 тон, м. Харків
Ескіз недоступний
Дата
2024
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем
Анотація
Постановка проблеми. Становище, що нині склалася у сфері виробництва
молока, переробки і реалізації готової продукції, характеризується суттєвими
системними проблемами. Різкий спад обсягів виробництва молока – сировини у
господарствах, зростання різниці між закупівельними та роздрібними цінами на
неї, нерозвиненість ринкової інфраструктури і відносин між виробниками і
переробниками, зниження рівня споживання молока і молочних продуктів,
нестабільність експорту вимагають детального дослідження сучасного стану і
світових тенденцій розвитку молокопереробних підприємств.
Однією з пріоритетних галузей аграрного сектору України є
молокопереробна промисловість. Її розвиток тісно пов'язаний із ситуацією в
молочному скотарстві всіх форм власності і господарювання. За останні 10
років в Україні відбувається поступове скорочення поголів’я корів та обсягів
виробництва сирого молока, обсяги виробництва молока за цей період
зменшилися на 20%. Зниження кількості молочного стада спостерігається як у
приватному секторі, так і в сільськогосподарських підприємствах. Зазначені
тенденції є наслідком втрати інтересу до утримання молочних тварин усіма
категоріями господарств через щорічне подорожчання кормів, паливномастильних матеріалів та електроенергії, недосконалий механізм датування
сільськогосподарських товаровиробників за рахунок повернення ПДВ і майже
повну відсутність державної підтримки молочного тваринництва. Спад
виробництва молока був досить тривалим, а його відродження у порівнянні з
іншими галузями АПВ почалося пізніше, що суттєво вплинуло на стан
молокопереробних підприємств.
Однією із причин зниження споживчого попиту є зменшення
купівельної спроможності на фоні падіння доступності даних продуктів. Окрім
цього, в останні роки з’явилося багато товарів- замінників, наприклад,
відбулося заміщення молока соками, солодкими газованими напоями та інше.
Вподобання споживачів теж зазнали певних змін: на перший план виходить
широта асортименту продукції, її якість, екологічність, що відповідає поняттю
про здоровий образ життя.