Підвищення ефективності використання основного капіталу підприємств харчової промисловост

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2008
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 - Економіка та управління підприємствами (підприємства харчової промисловості). Мета дослідження полягає у розробці теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності використання основного капіталу та вдосконалення на їх основі системи управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості. Об'єктом дослідження є процеси використання основного капіталу підприємств харчової промисловості. Предметом дослідження є теоретичні й методичні підходи до підвищення ефективності використання основного капіталу. Наукова новизна отриманих результатів полягає в розробці теоретичних і методичних положень щодо підвищення ефективності використання основного капіталу на базі вдосконалення системи управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості. Практичне значення проведених досліджень складається в розробці науково обґрунтованих рекомендацій з підвищення використання ОК на основі удосконалення системи управління господарською діяльністю підприємств харчової промисловості.
Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специ-альности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями (предприятия пищевой промышленности). Цель исследования состоит в разработке теоретических и практических рекомендаций по повышению эффективности использования основного капитала посредством совершенствования системы управления хозяйственной деятельностью предприятий пищевой промышленности. Объектом исследования является процесс использования основного капитала предприятий пищевой промышленности. Наиболее существенные результаты, полученные лично автором и характеризующие научную новизну исследования, следующие: – впервые предложен методический поход по совершенствованию системы управления хозяйственной деятельностью предприятий пищевой промышленности на основе изменения содержания функций управления использованием основного капитала; – усовершенствована классификация факторов, влияющих на эффективность использования основного капитала предприятий пищевой промышленности, что позволило разработать 8–факторную модель расчета рентабельности основного капитала и предложить коэффициент эффективности основного капитала для предприятия пищевой промышленности; – получили последующее развитие подходы к формированию амортизационной политики предприятия пищевой промышленности на базе разработанного автором комбинированного метода начисления амортизации; – получил дальнейшее развитие методический подход к формированию инвестиционной политики предприятия пищевой промышленности, основанный на разработанных автором принципах, которые являются базой предложенной логической модели процесса расширенного воспроизводства основного капитала предприятия пищевой промышленности. В диссертации разработана модель внутреннего аудита ОК предприятий пищевой промышленности, которая отражает организационный, правовой, оперативный и бухгалтерский финансовый контроль.
The thesis on competition of academic degree of the candidate of economical science on speciality 08.00.04 - Economics and management the enterprises. The aim of the research consists of working out of theoretical and practical recommendations on improvement of system of management of an enterprise economic activities in food industry on the basis of increasing of efficiency of the capital assets application. The object of the research is the processes of the capital assets application at the enterprises of food industry. The subject of the research is theoretical and methodic approaches to raising the efficiency of the capital assets application. The scientific novelty of the results obtained consists of working out theoretical and methodic proposition on improvement of system of an enterprise economic activities in food industry on the basis of increase of efficiency of the capital assets application. Practical significance of the carried out research consists of working out of scientifically grounded recommendations on forming of the system of management of an enterprise economic activities at the expense of the capital assets application.
Опис
Ступницька, Т. М. Підвищення ефективності використання основного капіталу підприємств харчової промисловості : автореф. дис. ... канд. екон. наук : спец. 08.00.04 "Економіка та управління підприємствами (підприємства харчової промисловості)" / Ступницька Тетяна Михайлівна ; наук. кер. А. І. Бутенко ; Ін-т проблем ринку та екон.-екол. дослідж. - Одеса, 2008. - 20 с.
Ключові слова
основний капітал, ефективність використання основного капіталу, система управління господарською діяльністю підприємства харчової промисловості, рентабельність основного капіталу, основной капитал, эффективность использования основного капитала, система управления хозяйственной деятельностью предприятия пищевой промышленности, рентабельность основного капитала, capital assets, efficiency of the capital assets application, the system of management of an enterprise economic activities in food industry, profitability of the capital assets
Бібліографічний опис