Розробка холодильної установки для камер зберігання рибних напівфабрикатів ємністю 130 т., м. Миколаїв.
Ескіз недоступний
Дата
2023
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем
Анотація
Останнім часом в усьому світі широкого розповсюдження набуло
застосування низьких температур як метода тривалого зберігання продовольчих
товарів. Заморожування швидкопсувних харчових продуктів є основним широко
розповсюдженим та на дійним методом консервування, який сприяє
максимальному збереженню високої якості харчових продуктів у результаті
мінімальних змін харчової цінності та органолептичних властивостей. Висока
стійкість заморожених продуктів під час зберігання обумовлюється пригніченням
у них життєдіяльності
мікроорганізмів, сповільненням ферментативних та окислювальних процесів
Аналіз літературних джерел щодо стану сучасного ринку продовольчих
товарів в Україні свідчить про те, що з кожним роком зростає питома вага
різних видів напівфабрикатів, серед яких значне місце посідають заморожені
напівфабрикати, виготовлені з сировини тваринного, рослинного походження
та комбіновані. Це зумовлено високим попитом населення на продукти
харчування швидкого приготування, у зв’язку з наступними чинниками:
• по - перше, прискорюється спосіб життя, який мотивує до придбання
напівфабрикатів практичність використання яких відповідає сучасним
вимогам суспільства;
• по - друге, підвищується освіченість споживача, який розуміє, що сучасні
методи заморожування дозволяють максимально зберегти біологічно
активні речовини, зокрема вітаміни та мінеральні речовини, в рослинній
сировині;
• по - третє, заморожування як спосіб консервування, дозволяє на основі
безвідходної технології переробити сезонний врожай плодоовочевої
продукції;
• по - четверте, покращується якість продуктів (за останні 2 роки виробники
почали використовувати більш якісні інгредієнти для виготовлення
заморожених напівфабрикатів.