Розробка швидкозаморожених готових мʼясних страв функціонального призначення для регенерації кісткової тканини
Ескіз недоступний
Дата
2023
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ кафедра технології м’яса, риби і морепродуктів
Анотація
В рамках цієї роботи було розроблено рецептуру швидкозаморожених готових страв функціонального призначення для реабілітації кісткової системи.
У роботі розглядалася можливість введення в продукт макро-, мікроелементів та вітамінів, необхідних для побудови кісткової тканини. Було проведено аналітичний огляд літератури та було з'ясовано які компоненти беруть участь у ремодуляції та мінералізації кістки.
Було підібрано органічні сполуки, які максимально засвоюються організмом людини. Розраховано необхідне дозування біологічно активних речовин із розрахунку покриття 70% від добової норми. Підібрано сировину з урахуванням взаємодії компонентів їжі з мінеральними речовинами та вітамінами.
Під час експериментальних досліджень вивчено вплив біологічно активної добавки на вологозв'язуючу здатність м'ясної сировини, рН, вологу, органолептичні показники готового продукту. Також вивчено вплив добавок на кислотне, перекисне число та терміни зберігання продукції.
В результаті було отримано продукт із функціональними властивостями, який можна рекомендувати для реабілітації кісткової системи, профілактики остеопорозу та інших патологій кісткової тканини, пов'язаних із низькою мінералізацією кістки.
Техніко-економічними розрахунками підтверджено економічну ефективність проекту – термін окупності інвестицій 1,19 роки.
Опис
Ключові слова
біологічна активність, вологозвязуюча здатність, реабілітація кісткової системи