Проєкт їдальні для організації комплексного харчування сільськогосподарських робітників в польових умовах в Одеському р-ні Одеський обл.
Вантажиться...
Дата
2023
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра технології ресторанного і оздоровчого харчування
Анотація
Одеський район – район, що знаходиться в центральній частині Одеської області. Головне природне багатство Одеського району — його земельні ресурси, що представлені чорноземними ґрунтами з високою родючістю, які у сполученні з теплим степовим кліматом формують високий агропромисловий потенціал району. Основні галузі сільського господарства: вирощування зернових культур, городництво, виноградарство, садівництво та тваринництво. В одеському районі дуже широко розвинуте сільське господарство, тут функціонують багато агрофірм, які зацікавленні у повноцінному харчуванні своїх робітників як у полі, на місті праці так і у ресторанному закладі – їдальні. В зв’язку з цим виникла необхідність у проєктувальні їдальні для організації комплексного харчування сільськогосподарських робітників.
Данна їдальня буде організовувати харчування сільськогосподарських робітників на місці у залі, а також надавати послуги виїзного харчування в польових умовах для сільськогосподарських робітників, тобто на місті їх праці – у полі.
Дана їдальня проєктується у Одеському районі в с. Маяки на вул. Преображенський. В їдальні будуть отримувати харчування сільськогосподарські робітники ТОВ виробничо-комерційна агрофірма "Маяки", Сільськогосподарського підприємства "Гран" та Асоціації сільськогосподарських підприємств "Гранит" в с. Маяки, а також їдальня буде організовувати комплексне харчування сільськогосподарських робітників в польових умовах перелічених агрофірм і Сільськогосподарського ТОВ "Воля" та ПАТ "Мирний" , ПП "Дністер" в с. Мирне.
Всього їдальня зможе забезпечити харчуванням 268 сільськогосподарських робітників, як у залі їдальні так і в польових умовах. Кількість робітників, які будуть отримувати харчування в польових умовах буде визначатися заздалегідь. Робітники будуть купувати абонемент на харчування, частину коштів за харчування будуть компенсувати агрофірми, які заключили договір щодо організації харчування із їдальнею. Тобто харчування буде організовано для робітників за пільговими цінами. Робітники будуть отримувати по розробленому графіку комплексний сніданок, обід або вечерю. Зал їдальні буде вміщувати 50 місць. В польових умовах робітники з різних агрофірм будуть отримувати сніданки або обіди чи вечері згідно розробленого графіка.
Для забезпечення організації комплексного харчування сільськогосподарських робітників в польових умовах в їдальні передбачаємо спеціальний автотранспорт. Страви будуть зазделегідь порційоновані та упаковані в спеціальні порціоні пластиковихі та паперові коробки, перші страви будуть транспортуватись у ізотермічних пересувних мармітах-термосах та будуть порціонуватися на місці харчування, напої - в спеціальних ємностях-термосах, також будуть порціонуватись на місті в одноразовий посуд.
Робоча їдальня, є підприємством закритого типу з постійним контингентом відвідувачів, працює по меню скомплектованих страв (сніданок, обід і вечеря). Меню складається на підставі й згідно діючого асортиментного мінімуму для їдалень і з урахуванням фізіологічних потреб робітників, які харчуються. Дане підприємство – їдальня закритого типу , є підприємством з повним циклом виробництва, що працює на сировині. У їдальні реалізуються скомплектовані сніданки. Обіди та вечері, які складаються із закусок, перших, других, солодких страв, хлібобулочних, кондитерських виробів, гарячих й холодних напоїв. Система обслуговування в залі безперервна. Контингент споживачів цієї їдальні - сільськогосподарські робітники агрофірм с. Маяки та с. Мирне Одеського району Одеської області. Передбачено три комплекса, один із них дієтичний. Тобто 20 % розрахункового контингенту будуть харчуватись по дієтичному комплексному меню (дієта №15).
Харчування сільськогосподарських робітників буде відбуватися з урахуванням фізіологічних потреб, тих хто харчуються, розподілу енергетичної цінності й основних поживних речовин денного раціону по окремих прийманнях їжі (сніданок, обід і вечеря). Фізіологічні норми споживання для дорослого диференційовані залежно від енергозатрат, зв'язаних зі ступенем складності фізичної роботи, цей фактор буде прийнятий в увагу при складанні скомплектованих меню окремих приймань їжі (сніданок, обід і вечеря) для робітників, що харчуються в даній їдальні.
Опис
Ключові слова
їдальня для організації комплексного харчування сільськогосподарських робітників в польових умовах