РОЗРОБКА ЦЕХУ ВИРОБНИЦТВА КОПЧЕНОЇ РИБОПРОДУКЦІЇ ПРИ БУДІВНИЦТВІ РИБОПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА В С. ВІЗИРКА ЛИМАНСЬКОГО РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ З ОЦІНКОЮ ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ
Ескіз недоступний
Дата
2023
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра технології м’яса, риби та морепродуктів
Анотація
Мета кваліфікаційної роботи. Метою роботи є розробка цеху виробництва копченої рибопродукції при будівництві рибопереробного підприємства в с. Візи-рка Лиманського району Одеській області з оцінкою впливу на довкілля
Актуальність. Завдяки особливому хімічному складу і смаковим властивос-тям, копчена рибопродукція займає одне з перших місць серед продуктів спожи-вання рибної промисловості. Значне місце у виробництві харчової рибної продукції займає продукція холодного і гарячого копчення.
Риба гарячого копчення – це делікатесна продукція, яка має великий попит у населення. При копченні тканини риби просочуються продуктами теплового гі-дролізу деревини. Суміш альдегідів, фенолів, деревинного спирту, оцту і смолистих речовин надає рибі специфічного смаку і запаху копченості, золотисто-коричневого забарвлення і володіє антисептичною дією, що підвищує стійкість продукту при зберіганні.
Рибопродукція холодного копчення не проходить жорсткої термічної обро-бки, практично всі живильні речовини зберігаються. Тому виробництво копченої рибопродукції є перспективним напрямом переробки рибної сировини.
Асортимент цеху, що розробляється, включає делікатесну рибопродукцію таку як «Тріска гарячого копчення» і «Горбуша холодного копчення». Даний асортимент продукції має ніжну консистенцію, приємний смак і аромат, користується досить високим попитом у споживача.
Копчена риба вживається в їжу без попередньої кулінарної обробки і має не тільки великий, але і постійний попит у споживача.
У зв'язку з вищесказаним і виниклим останніми роками необмеженим попи-том на дані види продукції можна зробити висновок, що тема роботи є актуаль-ною.
Новизна. При проектуванні коптильного цеху виходили з умов маловідходних і ресурсозберігаючих технологій, використовували сучасні прогресивні техно-логічні рішення.
Коптильно-сушильна установка дозволяє коптити і в'ялити рибу, що дозво-ляє розширити асортимент продукції, що випускається, не витрачаючи додаткових засобів на устаткування. Передбачений випуск продукції в споживчій тарі. Така ро-зфасовка привабливо виглядає на прилавку.
Практична цінність. В роботі передбачено випуск продукції холодного і гарячого копчення з сировини, яка має високі споживчі властивості. Даний асорти-мент користується широким попитом у населення України і дозволить покрити дефіцит на душу населення в білкових продуктах.
Реалізація даного проекту дозволить щорічно випускати 3062,0 т копченої рибопродукції.
Опис
Ключові слова
гідробіонти, холодне і гаряче копчення, піроліз деревини