Технологічні аспекти видалення лактози з маслянки
Вантажиться...
Дата
2021
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Представлена робота має на меті вивчення основних
залежностей мембранної обробки маслянки шляхом ультра- та діафільтрації
нанофільтраційним пермеатом, отриманим відповідною обробкою
ультрафільтраційного пермеату маслянки. У експериментах застосовували
порожнистоволоконні ультрафільтраційні (УФ) мембрани ВПУ-15 та
нанофільтраційні (НФ) плоскі мембрани ОПМН-П виробництва «Владипор»
(Росія). Обидва типи мембран використовувались у складі лабораторних
мембранних установок. У дослідженні застосовувались стандартні методики
визначення складових маслянки та її продуктів УФ та НФ. Для кожної
мембрани визначали продуктивність за фільтратом та селективність у
залежності від робочих параметрів нанофільтрації УФ пермеату та
діафільтрації (ДФ). УФ ретентат маслянки на порожнистих волокнах при
тискові 0,15 МПа та температурі 50 °С отримували при факторі концентрування
F=4. Отримані данні можуть стати основою для отримання математичних
залежностей для оцінки ефективного мембранного способу.
Опис
Трубнікова А. А. Технологічні аспекти видалення лактози з маслянки / А. А. Трубнікова, С. М. Бондар, О. Б. Чабанова // European scientific discussions : аbstr. of III Intern. Sci. and Practical Conf., Rome (Italy), 1–3 Febr. 2021. – Rome, 2021. – Р. 260–266 : fig.
Ключові слова
маслянка, лактоза, ультрафільтрація, нанофільтрація, діафільтраційне очищення, концентрування маслянки