Технологічні аспекти видалення лактози з маслянки

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2021
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Представлена робота має на меті вивчення основних залежностей мембранної обробки маслянки шляхом ультра- та діафільтрації нанофільтраційним пермеатом, отриманим відповідною обробкою ультрафільтраційного пермеату маслянки. У експериментах застосовували порожнистоволоконні ультрафільтраційні (УФ) мембрани ВПУ-15 та нанофільтраційні (НФ) плоскі мембрани ОПМН-П виробництва «Владипор» (Росія). Обидва типи мембран використовувались у складі лабораторних мембранних установок. У дослідженні застосовувались стандартні методики визначення складових маслянки та її продуктів УФ та НФ. Для кожної мембрани визначали продуктивність за фільтратом та селективність у залежності від робочих параметрів нанофільтрації УФ пермеату та діафільтрації (ДФ). УФ ретентат маслянки на порожнистих волокнах при тискові 0,15 МПа та температурі 50 °С отримували при факторі концентрування F=4. Отримані данні можуть стати основою для отримання математичних залежностей для оцінки ефективного мембранного способу.
Опис
Трубнікова А. А. Технологічні аспекти видалення лактози з маслянки / А. А. Трубнікова, С. М. Бондар, О. Б. Чабанова // European scientific discussions : аbstr. of III Intern. Sci. and Practical Conf., Rome (Italy), 1–3 Febr. 2021. – Rome, 2021. – Р. 260–266 : fig.
Ключові слова
маслянка, лактоза, ультрафільтрація, нанофільтрація, діафільтраційне очищення, концентрування маслянки
Бібліографічний опис