Технологічна експертиза виробництва йогурту натурального виготовленого термостатним способом
Ескіз недоступний
Дата
2022
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНТУ, кафедра харчової хімії та експертизи
Анотація
Актуальність теми. Молочні продукти є одним з основних продуктів харчування населення
України, а молочна галузь – важливою складовою економіки країни. Відомо, що якість молока
визначає і якість продукції переробки. Низька якість сировини та, як наслідок, готової продукції
значною мірою звужує ринки збуту, особливо щодо експорту. Традиційні системи управління
безпечністю харчових продуктів з притаманним їм акцентуванням уваги на випробуванні
кінцевого продукту більше не можуть вирішувати складні, глибокі та швидко змінні проблеми
глобальної економіки. Система НАССР дозволяє забезпечувати виробництво безпечної продукції
шляхом ідентифікації і контролю небезпечних чинників. Таким чином, при виробництві йогурту
потрібно впроваджувати систему НАССР, вона є необхідною умовою для виготовлення безпечної
для споживачів продукції.
Мета роботи - проведення технологічної експертизи та розробка плану - НАССР
виробництва йогурту натурального виготовленого термостатним способом. Для досягнення
поставленої мети визначенні завдання:
- проаналізувати та обґрунтувати схему технологічного процесу та технологічно-транспортного
обладнання виробництва йогурту натурального виготовленого термостатним способом;
- провести аналіз сировини, допоміжних і пакувальних матеріалів;
- навести схему контролю технологічного процесу, контролю якості готової продукції, розглянути
можливі дефекти та види фальсифікації;
- запропонувати аналіз небезпечних чинників технології виробництва йогурту натурального
виготовленого термостатним способом;
- розробити план - НАССР та операційні програми-передумови технології виробництва йогурту
натурального виготовленого термостатним способом.
Результати роботи. Було проведено аналіз сировини, допоміжних і пакувальних матеріалів.
Наведено схему контролю технологічного процесу, контроль якості готової продукції, розглянуто
можливі дефекти та види фальсифікації. Запропоновано аналіз небезпечних чинників технології
виробництва йогурту натурального виготовленого термостатним способом. Розроблено план
НАССР та операційні програми- передумови.
Структура та обсяг кваліфікаційної роботи. Робота обсягом 73 сторінок складається із
вступу, 4 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 2
рисунка (2 сторінки) , 11 таблиць (27 сторінок).
Опис
Ключові слова
термостатний способіб, йогурт натуральний,експертиза технологічна,НАССР