ЕКСПЕРТИЗА ТЕХНОЛОГІЇ НАПОЮ БЕЗАЛКОГОЛЬНОГО СИЛЬНОГАЗОВАНОГО «FANTA» ТА РОЗРОБКА МЕТОДІВ ВИЗНАЧЕННЯ В НЬОМУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК
Ескіз недоступний
Дата
2021
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНАХТ, кафедра харчової хімії та експертизи
Анотація
Кваліфікаційна робота присвячена технологічній експертизі зразків
напоїв безалкогольних сильногазованих «Fanta», а також розробці
аналітичного методу визначення аскорбінової кислоти.
Мета дослідження передбачає проведення експертизи зразків напоїв
безалкогольних сильногазованих «Fanta», а також досліджень по
визначенню аскорбінової кислоти в напоях сильногазованих
безалкогольних «Fanta» за допомогою люмінесцентного маркера -
комплексу іона тербія (Tb(III)) з ципрофлоксацином (ЦФ).
Для реалізації цієї мети в роботі визначено вирішення таких завдань:
- провести аналіз потенційно небезпечних факторів технології
виробництва напою «Fanta»;
- визначити вміст поживних речовин та харчових добавок;
- розробити метод визначення антиоксиданту- аскорбінової кислоти.
Об'єктами дослідження були 5 зразків напоїв безалкогольних
сильногазованих «Fanta».
Методи дослідження: молекулярно-емісійна спектроскопія,
молекулярно-абсорбційна спектроскопія, електрохімічні методи аналізу,
оптична мікроскопія.
Результати дослідження:
- Проведений аналіз потенційно небезпечних факторів технології
виробництва, хімічного та біохімічного складу напоїв сильногазованих
безалкогольних «Fanta».
- Проведена експертиза 5 комерційних зразків напоїв
сильногазованих безалкогольних «Fanta» у ПЕТ-пляшках 0,5 л, 1 л: Fanta з
апельсиновим соком (зразок 1); Fanta з лимонним соком (зразок 2); Fanta
смак мандарин (зразок 3); Fanta What the Fanta, без додавання цукру
(зразок 4); Fanta Shokata (зразок 5).
- Визначені органолептичні та фізико-хімічні показники напоїв
безалкогольних сильногазованих «Fanta».
- Визначена титрована кислотність досліджуваних зразків, яка
змінюється від 3,5 до 7,1 см 3 1 моль/дм 3 розчину NaOH на 100 см 3 напою.
- Рефрактометричним методом аналізу знайдена масова концентрація
цукру в досліджуваних зразках: мінімальна концентрація цукру у зразку 4
(Fanta What the Fanta), а максимальна у зразку 3 (Fanta смак мандарин).
- За допомогою афрометру знайдена масова частка діоксиду вуглецю
у зразках напою «Fanta», яка складає від 0,40 до 0,46 %
- Методом люмінесцентного аналізу проведена експертиза
досліджуваних зразків на наявність консервантів –бензойної та сорбінової
кислот, бензойна кислота не знайдена у жодному зразку, а сорбінова
кислота знайдена тільки в зразках 4 (Fanta What the Fanta, без додавання
цукру) і 5 (Fanta Shokata).
- Методом фотометричного аналізу встановлена біологічна
активність досліджуваних зразків, яка максимальна у зразка 4 (Fanta What
the Fanta), мабуть за рахунок натуральних інгредієнтів, таких як соки
лайма, малини, овочевого концентрату (батат, морква).
- Адаптована методика визначення аскорбінової кислоти для напоів
сильногазованих безалкогольних «Fanta». Показана можливість прямого
люмінесцентного визначення аскорбінової кислоти в безалкогольних
напоях сильногазованих «Fanta» за рахунок гасіння люмінесценції іона
Tb(III) в комплексі з ципрофлоксацином.
Опис
Ключові слова
технологічна експертиза, напій «Fanta»