Новий напрямок глибокої переробки плодів та овочів в оздоровчі продукти

Анотація
Наведено запропонований авторами на основі багаторічних фундаментальних та прик ладних досліджень вперше в світовій практиці новий в харчових технологіях напрямок глибокої переробки різних видів рослинної сировини, в тому числі інуліновмісної, з використанням процесів кріомеханохімії та кріомеханодеструкції. Це область дослідхсень хімічних явищ та хімічних процесів, які виникають під впливом методів дрібнодисперсного подрібнення та кріообробки рослинної сировини з використанням кріогенних рідин (зокрема, рідкого та газоподібного азоту). Застосування нового напряму глибокої переробки дозволило провести значну кріомеханодеструкцію високомолекулярних біополімерів рослинної сировини (інуліну, пектину, білку, целюлози) та трансформувати їх важкорозчинні форми до окремих мономерів (на 45. . . 70%). Зроблено відкриття прихованих, неактивних форм біополімерів та низькомолекулярних БАР в рослинній сировині та можливість трансформувати їх значну частку (до 70%) у вільну наноформу при отриманні рослинних нанодобавок. Останні мають принципово нові якісні характеристики, яких неможливо досягти, використовуючи традиційні методи переробки сировини. Запропоновано напрям глибокої переробки інуліновмісної рослинної сировини та інших плодів та овочів, розроблено нанотехнології добавок із них та оздоровчих продуктів з їх застосуванням для зміцнення імунітету населення, що засновані на використанні як інновації комплексної дії на сировину кріообробки та механодеструкції. Розроблено нанотехнології отримання добавок із топінамбура та інших плодів та овочів у формі заморожених нанопаст та нанопорошків, які не мають аналогів в світі. На їх основі розроблено нове покоління натуральних оздоровчих продуктів, що призначені для імунопрофілактики та харчової безпеки населення, які отримані без застосування штучних харчових домішок та якість яких за вмістом БАР перевищує відомі аналоги. Представлені авторами нанотехнології добавок та нового покоління натуральних оздоровчих продуктів готові до впровадження у виробництво як засоби для зміцнення імунітету населення України та світу, попередження та профілактики захворювання на CОVID-19 та інших негативних факторів довкілля.
For the first time in the world practice, on the basis of many years of fundamental and applied research the authors have proposed a new direction in food technology of deep processing of various plant raw materials, including inulin-containing materials, using the processes of cryomechanochemistry and cryomechanodestruction. This is a field of research of chemical phenomena and chemical processes that occur under the action of fine-dispersed grinding and cryoprocessing of plant raw materials using cryogenic liquids (particularly liquid and gaseous nitrogen). The application of a new direction of deep processing allowed significant cryomechanodestruction of high molecular weight biopolymers of plant raw materials (inulin, pectin, protein, cellulose) and transformation 45...70% of their hardly soluble forms into individual monomers. In addition, the authors have discovered hidden, inactive forms of biopolymers and low molecular weight BAS in plant raw materials and an ability to transform a significant proportion (up to 70%) of them into a free nanoform when obtaining nanosupplements. The latter have fundamentally new qualitative characteristics that cannot be achieved using traditional methods of raw material processing. A new direction of deep processing of inulin-containing plant raw materials and other fruits and vegetables is proposed. The nanotechnologies of supplements from them and health products with their use for strengthening the population's immunity are developed. They based on the use of complex action of cryoprocessing and mechanical destruction of raw materials as innovations. The nanotechnologies for obtaining the supplements from topinambour and other fruits and vegetables in the form of frozen nanopastes and nanopowders, which have no analogues in the world, have been developed. Based on them, a new generation of natural health products is designed for immunoprophylaxis and food safety of the population. They are obtained without the use of artificial food supplements and their quality in terms of BAS content exceeds known analogues. The nanotechnologies of supplements and a new genera-tion of natural health products which were presented by the authors are ready for introduction into production as a means to strengthen the immunity of the population of Ukraine and the world, prevention and prophylaxis of COVID-19 and other negative environmental factors.
Опис
Новий напрямок глибокої переробки плодів та овочів в оздоровчі продукти = New direction of deep processing of fruits and vegetabes into healthy products : монографія / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, О. С. Бессараб та ін. ; рец. Л. В. Капрельянц та ін. ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі, Нац. ун-т харч. технологій, Одес. нац. акад. харч. технологій. — Харків : Факт, 2021. — 253 с. : табл., рис. — (Інновації при переробці плодів, овочів і молока).
Ключові слова
глибока переробка рослинної сировини, кріомеханодеструкція, кріомеханохімія, кріогенна обробка топінамбура, «шокове» заморожування, біополімери інуліну, пектинові речовини, білок топінамбура, нанотехнології, оздоровчі добавки, оздоровчі продукти, біойогурти, кріодобавки, вітамінізовані хлібобулочні вироби, оздоровчі нанонапої, низькокалорійне оздоровче морозиво, нанопаста, нанопорошки
Бібліографічний опис