Теоретико методологічні основи забезпечення конкурентоспроможності харчової промисловості України на засадах їі персистентної трансформації

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2021-05-14
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ОНАХТ
Анотація
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.03 - «Економіка та управління національним господарством. Дисертацію присвячено вирішенню важливої науково-прикладної проблеми щодо розробки теоретико-методологічних основ, методичних положень та практичних рекомендацій щодо забезпечення конкурентоспроможності харчової промисловості України на засадах ії персистентної трансформації. Обгрунтовано методологічний підхід до формування концепції забезпечення конкурентоспроможності харчової промисловості України, заснований на врахуванні різних форм впливу глобалізаційних процесів та гіпотезі про необхідність персистентної трансформації харчової промисловості в системі національної економіки для забезпечення її конкурентоспроможності та ефективності функціонування через механізм застосування стратегічної реструктуризації на підставі дїї принципу імпаритету. Розроблено концепцію імпаритетної реструктуризації суб'єктів харчової промисловості України на базі системи принципів, головним з яких є принцип імпаритету, вїдповідно до макроцілей, які забезпечyють вирішення загальнодержавних завдань економічного розвитку країни. Верифіковано гіпотезу про необхідність персистентної трансформації харчової промисловості в системі національної економіки через механізм застосування стратегічної реструктуризації на підставі дії принципу імпаритету. Запропоновано методологічний підхід до оцінки конкурентоспроможності харчової промисловості та ії суб'єктів, який базується на встановленнні відповідності рівня конкурентоспроможності суб'єкта національної економіки (макро-, мезо-, міні-, мікро- та нано-) та структури методу дослідження, з класифікацією таких методів на моно- та поліметоди.
Диссертация на соискание ученой степени доктора экономических наук по специальности 08.00.03 - «Экономика и управление национальным хозяйством». Диссертация посвящена решению важной научно-прикладной проблеме по разработке теоретико-методологических основ, методических положений и практических рекомендаций по обеспечению конкурентоспособности пищевой промышленности Украины на основе ее персистентной трансформации. Обоснованно методологический подход к формированию концепции обеспечения конкурентоспособности пищевой промышленности Украины, основанный на учете различных форм воздействия глобализационных процессов и гипотезе о необходимости персистентной трансформации пищевой промышленности в системе национальной экономики для обеспечения ее конкурентоспособности и эффективности функционирования через механизм применения стратегической реструктуризации на основании действия принципа импаритета. Разработана концепция импаритетной реструктуризации субъектов пищевой промышленности Украины на базе системы принципов, главным из которых является принцип импаритета, в соответствии с макроцелями, обеспечивающих решение общегосударственных задач экономического развития страны. Верифицирована гипотеза о необходимости персистентной трансформации пищевой промышленности в системе национальной экономики через механизм применения стратегической реструктуризации на основании действия принципа импаритета на основании трех предполагаемых условий. Предложено методологический подход к оценке конкурентоспособности пищевой промышленности и ее субъектов, основанный на установлении соответствия уровня конкурентоспособности субъекта национальной экономики (макро-, мезо-, мини-, микро- и нано-) и структуры метода исследования, классификации таких методов на моно- и полиметоды.
Dissertation for the degree of Doctor of Economics in the specialty 08.00.03 — «Economics and Management of the National Economy». The dissertation is devoted to solving an important scientific and applied problem on the development of theoretical and methodological foundations, methodological provisions and practical recommendations for ensuring the competitiveness of the food industry in Ukraine on the basis of its persistent transformation. The methodological approach to the formation of the concept of ensuring the competitiveness of the food industry in Ukraine has been substantiated, based on taking into account various forms of the impact of globalization processes and the hypothesis of the need for persistent transformation of the food industry in the system of the national economy to ensure its competitiveness and efficiency of functioning through the mechanism of applying strategic restructuring based on the principle of imparity. The concept of imparity restructuring of food industry entities in Ukraine was developed on the basis of a system of principles, the main of which is the principle of imparity (inequality, protection from the negative influence of the action of the entire spectrum of exogenous and endogenous factors), in accordance with the macro goals that ensure the solution of national tasks of the country's economic development (economic and food security, competitiveness of the national economy). The hypothesis of the need for persistent transformation of the food industry in the system of the national economy to ensure its competitiveness and efficiency of functioning through the mechanism of applying strategic restructuring based on the principle of imparity was verified, the assumptions of which are to take into account three conditions. A theoretical approach to identifying the forms of influence of globalization processes on the competitiveness of the Ukrainian economy as a whole and its subjects has been substantiated, based on identifying the direction of the development of the globalization process and structuring its components (political, demographic, social, cultural, economic, informational, technological, environmental, etc.) where exactly the economic processes are dominant. A methodological approach to assessing the competitiveness of the food industry and its subjects has been proposed, based on establishing the correspondence between the level of competitiveness of the subject of the national economy (macro-, mesa-, mini-, micro- and nano-) and the structure of the research method, classification of such methods into mono- and polymethods. The following new categories have been introduced into the conceptual and categorical apparatus of the theory of national economy: «persistence of activity of the food industry subjects» - reflects the degree of economic stability of the food industry and its subjects to the impact of environmental factors and a sufficient level of efficiency of its functioning and competitiveness; «Persistent transformation of the food industry subjects», as a soft, moderate or severe transformation of the food industry subjects' own activities, which is carried out on the basis of the analysis of the persistence of their activities and criterion assessment and is aimed at the formation of integrated formations and associations of subjects, which in modern conditions have a higher resistance to «surviva» in the domestic market and the ability to ensure competitiveness and improve the efficiency of its own activities and further development, and, consequently, the ability to actively compete in international markets; «Impartial restructuring of the food industry», which is understood as the transformation of food industry entities (at the meso-, micro-, mini- and nanolevels of research) based on the use of a system of mechanisms (economic and organizational) that allow to ensure and increase the efficiency of activities and competitiveness of the subjects of the national economy, in accordance with changes in the external environment and the elaborated strategy for their development. The conceptual and categorical apparatus of the theory of the national economy has been improved by clarifying the meaning of the concepts "structure of economic entities" - a set of individual economic entities (structural components) of the national economy, where such a structural component as the food industry is essential to ensure its competitiveness and efficiency of functioning and covers , in turn, the totality of food industry enterprises, their formations and associations; "Economic transformation of the national economy and its economic entities" - one of the structural components of restructuring, is a process aimed at maintaining the competitiveness and efficiency of all subjects of the national economy, ensuring the formation of competitive advantages and further effective development without radical forms of transformation and significantly affects the directions of positive and effective development or appropriate changes in activities.
Опис
Купріна, Н. М. Теоретико методологічні основи забезпечення конкурентоспроможності харчової промисловості України на засадах її персистентної трансформації : автореф. дис. ... д-ра екон. наук : спец. 08.00.03 "Економіка та управління національним господарством" : захищена 14.05.21 / Купріна Наталія Михайлівна ; наук. консультант Б. В. Буркинський ; НАН України, Ін-т проблем ринку та екон.-екол. досліджень. — Одеса, 2021. — 40 с.
Ключові слова
конкурентоспроможність, глобалізаційні процеси, харчова промисловість, суб'єкти національної економіки, економічна трансформація, імпаритетна реструктуризація, персистентна трансформація, конкурентоспособность, глобализационные процессы, пищевая промышленность, субъекты национальной экономики, экономическая трансформация, импаритетная реструктуризация, персистентная трансформация, competitiveness, globalization processes, food industry, subjects of the national economy, economic transformation, imparity restructuring, persistent transformation
Бібліографічний опис