Біотрансформація рослинної сировини як метод отримання фізіологічно-функціональних харчових інгредієнтів
Вантажиться...
Дата
2019
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
В основу дослідження покладено гіпотезу, згідно з якою безпосереднє
використання харчової рослинної сировини не дозволяє у повній мірі
реалізовувати потенціал її окремих компонентів. Фракціонування, яке
супроводжується екстракцією вуглеводної і поліфенольної складових, буде
сприяти не тільки до підвищення їх фізіологічної активності, але і дозволить
використовувати їх для отримання супрамолекулярних комплексів з іншими
біологічно активними речовинами, котрі мають нові властивості.
Метою роботи було отримання наступних функціонально-фізіологічних
інгредієнтів: ксилоолігосахаридів (КОС), фенольних сполук,
супрамолекулярних комплексів, які містять ферментну і вуглеводну складові.
Вивчено вплив низки факторів на ферментоліз пшеничних і житніх
висівок. Доведено доцільність знекрохмалення та депротеїнізації висівок,
визначено параметри обробки сировини амілазами та протеазами.
Обґрунтовано параметри другого етапу обробки сировини мультиферментним
препаратом з низкою активностей (геміцелюлазною, целюлазною,
ксиланазною, пектинестеразною і ферулоестеразною).
Опис
Біотрансформація рослинної сировини як метод отримання фізіологічно-функціональних харчових інгредієнтів / Н. К. Черно, Л. В. Капрельянц, С. О. Озоліна, Л. Г. Пожіткова // Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції : прогр. та тези матеріалів VIII Міжнар. наук.-техн. конф., Київ, 5–6 листоп. 2019 р. / Нац. ун-т харч. технологій. – Київ, 2019. – С. 50–51.
Ключові слова
фізіологічно-функціональні харчові інгредієнти, біотрансформація рослинної сировини, ксилоолігосахариди, фенольні сполуки, супрамолекулярні комплекси, ферментоліз