Пожежна безпека на підприємствах харчової галузі

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2017
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Монографія присвячена питанням пожежної безпеки на підприємствах харчової промисловості, а саме: пожежа, її основні причини та наслідки; класи пожеж і категорії виробництв та приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою; особливості пожеж в харчовій галузі агропромислового комплексу; вимоги пожежної безпеки до територій, будинків, приміщень, споруд, евакуаційних шляхів і виходів підприємств; вимоги пожежної безпеки до виробничого обладнання; пожежна техніка і засоби зв’язку; протипожежне водопостачання; евакуація людей з приміщень і будівель; блискавко захист; засоби пожежного гасіння (оснащення об’єктів первинними засобами пожежогасіння); документація з пожежної безпеки; порядок дій у разі пожежі. Діяльність із забезпечення пожежної безпеки є складовою виробничої та іншої діяльності посадових осіб і працівників підприємств та об’єктів. Взагалі, відповідно до ГОСТ 12.1.004-91 пожежна безпека об’єкта харчової галузі повинна забезпечуватися системою запобігання пожежі, системою протипожежного захисту і системою організаційно-технічних заходів. В даній монографії розглянуто загальні сучасні напрямки створення системи пожежної безпеки об’єктів (підприємств) харчової галузі у відповідності до діючого в Україні законодавства з пожежної безпеки. Матеріал висвітлюється відповідно до чинних законодавчих та нормативних актів і є актуальним для всіх харчових підприємств. Може бути використаний як посібник у вищих навчальних закладах, курсах підвищення кваліфікації фахівців, працівників зернопереробної галузі, а також для самоосвіти.
Монография посвящена вопросам пожарной безопасности на предприятиях пищевой промышленности, а именно: пожар, его основные причины и последствия; классы пожаров и категории производств и помещений по взрывопожарной и пожарной опасности; особенности пожаров в пищевой отрасли агропромышленного комплекса; требования пожарной безопасности к территориям, зданиям, помещениям, сооружениям, эвакуационным путям и выходам предприятий; требования пожарной безопасности к производственному оборудованию; пожарная техника и средства связи; противопожарное водоснабжение; эвакуация людей из помещений и зданий; защита от молний; средства пожарного тушения (оснащение объектов первичными средствами пожаротушения); документация по пожарной безопасности; порядок действий в случае пожара. Деятельность по обеспечению пожарной безопасности является составной производственной и иной деятельностью должностных лиц и работников предприятий и объектов. Согласно ГОСТ 12.1.004-91 пожарная безопасность объекта пищевой отрасли должна обеспечиваться системой предотвращения пожара, системой противопожарной защиты и системой организационно-технических мероприятий. В данной монографии рассмотрены общие современные направления создания системы пожарной безопасности объектов (предприятий) пищевой отрасли в соответствии с действующим в Украине законодательством по пожарной безопасности. Материал освещается в соответствии с действующими законодательными и нормативными актами и является актуальным для всех пищевых предприятий. Может быть использован как пособие в высших учебных заведениях, курсах повышения квалификации специалистов, работников зерноперерабатывающей отрасли, а также для самообразования.
Опис
Пожежна безпека на підприємствах харчової галузі [Текст] : монографія / О. О. Фесенко, В. М. Лисюк, З. М. Сахарова, С. М. Неменуша. - Одеса : Освіта України, 2017. - 168 с. : табл., рис. - ОНАХТ. - Бібліогр.: с. 125-128. - ISBN 978-6177366-30-9.
Ключові слова
пожежа, пожежна безпека на підприємствах харчової промисловості, пожежна техніка, причини виникнення пожежі, пожар, пожарная безопасность на предприятиях пищевой промышленности, пожарная техника, причины возникновения пожара
Бібліографічний опис