Дослідження впливу структуруючої добавки на кінетику сушіння грибної суспензії

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2019
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Вивчено вплив структуруючої добавки на кінетику сушіння крапель водної суспензій гриба шиїтаке та морфологічні, термопластичні і адгезійні характеристики висушених часток. Дослідження процесу сушіння крапель грибної суспензії з введеним β-циклодекстрином (далі по тексту ЦД) у кількості 10% та 25% за сухими речовинами проводились на стенді в потоці нагрітого теплоносія (повітря). Отримані термограми сушіння крапель грибної суспензії з ЦД не відрізнялись за характером від термограм сушіння крапель грибної суспензії без добавок, однак вплив структуруючої добавки виявлено на співвідношення відносної тривалості випарювального та сушильного періодів, на темп прогрівання крапель у стадії кіркоутворення та досушування, зниження яких сприяє збереженню цінних складових продукту при сушінні. Збільшення відносної тривалості сушильного періоду, яке відбувається через опір процесам вологопереносу з боку поверхневої кірочки, пояснюється в суспензіях з 10%ЦД (160…200⁰С) недостатнім для ефективного структурування і вологопереносу вмістом добавки, а при сушіння крапель суспензії з 25%ЦД (140…160⁰С) недостатнім підведенням тепла. За отриманими результатами визначено, що для покращення структуруючих та вологопровідних властивостей матеріалу при зневодненні вміст ЦД в грибній суспензії має бути >10%, але < 25%, а температура теплоносія - ≥180⁰С, але <200⁰С. Встановлено, що введення ЦД забезпечує більшу міцність і щільність висушених часточок як чинників поліпшення структурно-механічних характеристик порошку, а підвищення термостійкості матеріалу в сукупності з досягненням ефекту мікрокапсулювання термолабільних складових гриба при розпилювальному сушінні дозволяють отримувати грибний порошок високої якості.
Опис
Турчина Т. Я. Дослідження впливу структуруючої добавки на кінетику сушіння грибної суспензії / Т. Я. Турчина, Е. К. Жукотський, Л. О. Костянець // Інноваційні енерготехнології – 2019: зб. пр. VII Міжнар. наук.-практ. конф., Одеса, 9–13 верес. 2019 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій ; ред. кол.: О. Г. Бурдо, Ю. О. Левтринська, Я. О. Масельська ; міжнар. оргком.: Б. В. Єгоров (голова) та ін. – Одеса, 2019. – С. 149–151 : рис. – Бібліогр.: 4 назв.
Ключові слова
β-циклодекстрин, грибна суспензія, крапля, теплоносій, випарювання, температура, час сушіння
Бібліографічний опис