Переглянути
Нові надходження
- ДокументOn conformally reducible pseudo-Riemannian spaces(2021) Тетяна Iванiвна Шевченко, Тетяна Сергіївна Спічак, Дмитро Миколайович ДойковThe present paper studies the main type of conformal reducible conformally flat spaces. We prove that these spaces are subprojective spaces of Kagan, while Riemann tensor is defined by a vector defining the conformal mapping. This allows to carry out the complete classification of these spaces. The obtained results can be effectively applied in further research in mechanics, geometry, and general theory of relativity. Under certain conditions the obtained equations describe the state of an ideal fluid and represent quasi-Einstein spaces. Research is carried out locally in tensor shape.
- ДокументGalois coverings of one-sided bimodule problems(2021) Vyacheslav Babych, Nataliya GolovashchukApplying geometric methods of 2-dimensional cell complex theory, we construct a Galois covering of a bimodule problem satisfying some structure, triangularity and finiteness conditions in order to describe the objects of finite representation type. Each admitted bimodule problem A is endowed with a quasi multiplicative basis. The main result shows that for a problem from the considered class having some finiteness restrictions and the schurian universal covering A', either A is schurian, or its basic bigraph contains a dotted loop, or it has a standard minimal non-schurian bimodule subproblem.
- ДокументSome applications of transversality for infinite dimensional manifolds(2021) Kaveh EftekharinasabWe present some transversality results for a category of Frechet manifolds, the so-called MCk - Frechet manifolds. In this context, we apply the obtained transversality results to construct the degree of nonlinear Fredholm mappings by virtue of which we prove a rank theorem, an invariance of domain theorem and a Bursuk-Ulam type theorem.
- ДокументDeformations of circle-valued Morse functions on 2-torus(2021) Bohdan FeshchenkoIn this paper we give an algebraic description of fundamental groups of orbits of circle-valued Morse functions on T2 with respect to the action of the group of diffeomorphisms of T2
- ДокументPROSPECTS OF USING GLUCOSE-FRUCTOSE SYRUP IN THE RIBOFLAVIN BIOTECHNOLOGY(2020) V. Polishchuk, O. DuganРибофлавін є важливим вітаміном, що широко застосовується у харчовій промисловості для збагачення харчових продуктів та в якості барвника. Важливою проблемою реалізації біотехнології рибофлавіну є підбір раціональних джерел карбону та нітрогену, що є дешевими та технологічними. Це дасть можливість значно підвищити ефективність даної технології. Відомо, що гриби роду Eremothecium здатні до синтезу ароматичних речовин, дослідження рівня накопичення ефірної олії на запропонованих джерелах карбону та нітрогену дасть можливість створення технології одночасного виробництва рибофлавіну та ефірної олії. Об’єктом дослідження був аскоміцет Eremothecium ashbyi Guillierm. F-340. Досліджували біосинтетичну активність обраного штаму-продуценту рибофлавіну на середовищах з різними джерелами карбону та нітрогену, компонентний склад раціонального поживного середовища для культивування продуценту з метою максимального накопичення рибофлавіну, здатність продуценту до синтезу ароматичних сполук на запропонованому середовищі. Встановлено вплив різних джерел карбону та нітрогену на накопичення біомаси та синтез рибофлавіну штамом E. ashbyi F-340, для максимального накопичення рибофлавіну краще підходять моносахариди (фруктоза, галактоза) та шестиатомний спирт сорбіт. Кращим джерелом нітрогену виявився дріжджовий екстракт. Отримані експериментальні дані свідчать про ефективність застосування глюкозо-фруктозного сиропу з вмістом фруктози від 8 до 12% на суху речовину (ГФС-10). Показано, що саме при використанні ГФС-10 синтезується найбільша кількість вітаміну (140 мг/дм3). Показаний широкий діапазон варіювання кількості синтезованої ефірної олії. Найбільша кількість спостерігається на середовищі, що містить в якості джерела карбону ГФС-10 (273–453 мг/дм3). Використання ГФС-10 дозволило збільшити вихід рибофлавіну у 6,7 рази, порівняно з середовищем з глюкозою, та у 3,7 рази, порівняно з середовищем з фруктозою. Вихід ефірної олії збільшився у 5 раз. Отримані данні є передумовою для оптимізації поживного середовища.