Відділення Технологічне
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Відділення Технологічне за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 174
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРозробка моделі сукні жіночої напівприлеглого силуету зі змішаної тканини. Розмір 164-96-104(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Миронюк АлінаУкраїнська легка промисловість сьогодні є потужним багатогалузевим комплексом з виробництва товарів народного споживання. Вона забезпечує приблизно 150 тис. робочих місць. Цей соціально вагомий сектор економіки орієнтований на кінцевого споживача. Потенціальні можливості підприємств легкої промисловості дозволяють виробляти широкий спектр товарів, здатних задовольнити увесь попит внутрішнього ринку. На підприємствах галузі, розташованих в усіх регіонах України, зосереджено близько 7% загальної чисельності промислововиробничого потенціалу промисловості і 2,4% виробничих фондів. У галузі легкої промисловості функціонує понад 10 тис. підприємств, з них у текстильній промисловості – близько 2,5 тис., з виробництва готового одягу і хутра – близько 6 тис., шкіри і шкіряного взуття – близько 1,5 тис. Практично всі підприємства легкої промисловості приватизовані, а ті, що знаходяться у державній власності, становлять менше 1%. Галузь складається з 17 підгалузей, має потужний виробничий потенціал, здатний виробляти широкий спектр товарів широкого вживання і промислового призначення. Водночас легка промисловість пов’язана з багатьма суміжними галузями і обслуговує весь господарський комплекс країни. Список лідерів внутрішнього ринку очолює багатопрофільний торгово-виробничий концерн «Текстиль-Контакт», основний вид діяльності якого полягає у виробництві і реалізації всіх видів тканин, штучного хутра, трикотажних полотен, прикладних матеріалів, фурнітури (понад 20 тис. найменувань).
 - ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Лимонне» та печива затяжного «Спорт» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів м. Біляївка Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Кучеренко Юлія ОлександрівнаРинок кондитерських виробів в Україні є ринком, який динамічно розвивається, оскільки, з одного боку, передові компанії витісняють менш потужних гравців, а з іншого – постійно з’являються нові гравці, які створюють конкурентне середовище. Сучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 9001:2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань. Тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україну. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, – одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2015 році порівняно з 2014р. Україна скоротила експорт кондвиробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4% до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі - на 4,8%, до 173,72 млн. доларів. При нарощенні темпів приросту кондитерської промисловості та скороченні імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів.
 - ДокументРозробка моделі та проєктноконструкторської документації на виготовлення моделі сукні жіночої напівприлеглого силуету зі змішаної тканини. Розмір 164-88-96(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Звенигородська СвітланаЛегка промисловість включає галузі, які виробляють товари народного споживання — тканини, одяг, взуття, предмети галантереї та парфумерії тощо. Серед них — текстильна, швейна, трикотажна, шкіряно-взуттєва, шкіргалантерейна, хутрова та інші галузі. Вони розвиваються на основі переробки як власної (льон, шкіра, хутро, хімічні волокна, вовна), так і довізної (вовна, бавовна, текстиль) сировини. Швейна галузь, як і легка промисловість України в цілому, на сьогоднішній день перебуває у незадовільному стані, що характеризується цілою низкою серйозних проблем, зокрема це: відсутність на внутрішньому ринку товарів вітчизняного виробництва та його тотальне заповнення дешевими, низькоякісними виробами іноземного походження, значну частку серед яких, займають товари «секонд-хенд»; застосування вітчизняними підприємствами давальницьких схем виробництва; погано розвинута інфраструктура галузі; недостатня інвестиційна та інноваційна діяльність; неконкурентоспроможність вітчизняної продукції як за ціною, так і за якістю.
 - ДокументЗапровадження технологій виробництва желейного мармеладу «Журавлиновий» та зефіру «Ванільний» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху у м. Ізмаїл.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Токарева Катерина ОлександрівнаКондитерська промисловість є однією з найважливіших галузей народного господарства. Кондитерські вироби виробляються як загально споживчого, так і спеціального призначення, у дуже різноманітному асортименті. Уніфіковані рецептури передбачають більш 2000 різних видів і сортів кондитерських виробів. Більшість кондитерських виробів може зберігатися тривалий час без псування і без зміни своїх смакових і харчових достоїнств у зв’язку з високою калорійністю і низькою вологістю. Енергетична цінність у розрахунку на 100 г продукту коливається від 300 (мармелад) до 2300 (шоколад) кДж. Технологія виробництва багатьох видів кондитерських виробів на основі останніх досягнень науки і техніки значно змінилася. Це дозволило значно підвищити продуктивність праці в кондитерській промисловості, поліпшити якість і розширити асортимент вироблюваних виробів. Вирішити проблеми науково-технічного прогресу в області автоматизації кондитерської промисловості можна шляхом упровадження пристроїв і систем для автоматичного контролю найважливіших технологічних параметрів, що характеризують якість продукції. У першу чергу потрібно автоматизувати ділянки в бісквітному, карамельному і шоколадному виробництвах, а також ділянки збереження і транспортування сировини і готової продукції. Створення нової й удосконалювання діючої технології на основі використання прогресивних методів виробництва кондитерських виробів дозволяє скоротити витрати сировини, матеріалів у розрахунку на одиницю продукції. Потрібні радикальні зміни, новаторський підхід до проведення переозброєння, глибокої реконструкції матеріально-технічної бази харчової промисловості.
 - ДокументПроєктування моделі блузи жіночої прямого силуету зі змішаної тканини. Розмір 164-88-96(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Заболотна ОльгаУкраїнська легка промисловість сьогодні є потужним багатогалузевим комплексом з виробництва товарів народного споживання. Вона забезпечує приблизно 150 тис. робочих місць. Цей соціально вагомий сектор економіки орієнтований на кінцевого споживача. Потенціальні можливості підприємств легкої промисловості дозволяють виробляти широкий спектр товарів, здатних задовольнити увесь попит внутрішнього ринку. На підприємствах галузі, розташованих в усіх регіонах України, зосереджено близько 7% загальної чисельності промислововиробничого потенціалу промисловості і 2,4% виробничих фондів. У галузі легкої промисловості функціонує понад 10 тис. підприємств, з них у текстильній промисловості – близько 2,5 тис., з виробництва готового одягу і хутра – близько 6 тис., шкіри і шкіряного взуття – близько 1,5 тис. Практично всі підприємства легкої промисловості приватизовані, а ті, що знаходяться у державній власності, становлять менше 1%. Галузь складається з 17 підгалузей, має потужний виробничий потенціал, здатний виробляти широкий спектр товарів широкого вживання і промислового призначення. Водночас легка промисловість пов’язана з багатьма суміжними галузями і обслуговує весь господарський комплекс країни. Виробництво швейної галузі представлено різноманітним випуском продукції: різні текстильні і шкіряні головні убори, головні убори із штучного і натурального хутра, верхній одяг – пальта, куртки, кожушки з штучного хутра і текстилю, піджаки, костюми, одяг для дітей, нижня білизна, рукавиці.
 - ДокументЗапровадження виробництва хліба Запорізького 1/г формового 0,8 кг та ріжків алтайських 1/г 0,2 кг з використанням сучасної технології тістоприготування в хлібопекарському цеху м. Подольськ Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Тітов Даніїл ДенисовичХлібобулочні вироби створені тисячолітньою людською мудрістю, майстерністю і наполегливою тяжкою працею. Сьогодні хлібопекарське виробництво є однією з найбільших галузей харчової промисловості в усьому світі, хліб це - цінний продукт харчування, з яким людина одержує необхідні йому біологічні сполуки Хліб у всі часи є одним із основних масових продуктів харчування, тому удосконалення технології його виробництва, асортименту виробів, поліпшення їх якості, зменшення собівартості має постійно знаходитись у полі зору науковців і практиків. Хлібобулочні вироби поряд з іншими продуктами з зерна традиційно складають основу харчування народонаселення нашої країни. Саме з хлібом людина частково задовольняє потреби організму в білках, вуглеводах, вітамінах групи В, а також у багатьох мінеральних речовинах. В основі технології хліба лежать біохімічні, мікробіологічні процеси, тому вона належить до біотехнології. Сучасна технологія є результатом колективного творіння спеціалістів — вчених і практиків протягом століть На цей час в умовах України найважливішими актуальними проблемами у хлібопекарській промисловості є: - технічне переоснащення діючих підприємств, оснащення сучасним обладнанням нових виробництв, що створюються при хлібозаводах, а також пекарень різних форм власності; - підвищення споживчої цінності хлібних виробів, надання їм властивостей функціонального продукту шляхом використання нетрадиційної сировини і біологічно активних добавок; - удосконалення асортименту продукції, розширення виробництва поліпшених видів хлібних виробів, збільшення випуску заварних видів житньо-пшеничного хліба, створення і впровадження у виробництво хлібних виробів для оздоровчого, профілактичного і дієтичного харчування;
 - ДокументЗапровадження цукеркового виробництва з застосуванням потоково-механізованих ліній по виробництву збивних цукерок «Мімоза» та цукерок з помадними корпусами «Прем’єра» в кондитерському цеху в м. Умань Черкаської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Максимчук Юлія ОлександрівнаКондитерська промисловість України - одна з найважливіших галузей харчової промисловості. Обсяг виробництва кондитерської промисловості становить 3% ВВП країни. Частка України на світовому ринку (93 млрд USD) досягає 1%. Виробнича потужність галузі становить 1,5 млн т. Українські кондитерські підприємства споживають близько 600 тис. т цукру на рік. Національна кондитерська промисловість представлена підприємствами, що входять до системи Державного департаменту продовольства України: ЗАТ «Укркондитер», «Укрпродсоюз», «Укрхліб» і неасоційованими підприємствами приватного сектору. В систему «Укркондитер» входить 28 фабрик, заводи продтоварів, цехи і підприємства громадського харчування. Сумарна виробнича потужність 28 кондитерських фабрик системи ЗАТ «Укркондитер» становить до 3/4 обсягу виробництва кондитерської промисловості України. Загальна кількість підприємств кондитерської галузі на початок 2007 р. становила близько 800. Приблизно 90% підприємств випускають борошняні кондитерські вироби і тільки 10% виробляють цукристі (шоколад, карамель, цукерки, драже тощо). Сім найбільших кондитерських підприємств України мають ринкову частку від 4 до 26% і виробляють до 72% загального обсягу продукції. Ринок кондитерської продукції умовно ділиться на три основних сегменти: цукристі, борошняні і шоколадні вироби. Найзначніший сегмент - цукристі кондитерські вироби (карамель, драже і цукерки). Сегмент борошняних виробів (печива, вафлі, торти і крекери) займає до 38,6% всього обсягу продукції, а сегмент шоколадних виробів - 5,7%. Практично всі товарні групи кондитерської промисловості розвиваються завдяки освоєнню виробниками нових рецептур і поліпшенню технологічного обладнання. Упродовж багатьох років, починаючи з серпня - вересня, в кондитерській промисловості спостерігаються сезонні тенденції нарощування виробництва і розширення асортименту в кожній із товарних груп.
 - ДокументЗапровадження сучасних технологій тістоприготування при виробництві паляниці тернопільської 0,5 кг та булочки «Росинка» 0,1 кг в пекарні в м. Рені Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Касьян Анжеліка ЮріївнаХліб і хлібобулочна продукція є головною харчовою продукцією, що споживається всіма категоріями населення, незалежно від місця проживання, статі, соціального статусу та рівня доходів. Тому хлібопекарська промисловість, є важливою для життєзабезпечення суспільства. На сьогоднішній день хлібопекарська промисловість вважається розвинутою галузью харчової промисловості в Україні. Вона займає перше місце серед споживанням людей. Асортимент хлібобулочних виробів залежить від:  Виду борошна (пшеничне, житнє, житньо-пшеничне, пшенично-житнє)  Рецептури (простими, поліпшеним, здобним)  Способу випікання (формовими, подовими)  Форми (батон, булка, плетінка)  Призначення (загального, дитячого та дієтичного споживання) В Україні хлібобулочні вироби виготовляють з двох видів борошна: пшеничного та житнього. Пшеничне борошно роблять: вищого, першого, другого сортів та обойне, житнє борошно виробляють: сіяне, обдирне та обойне. Простий хліб виготовляють з борошна, дріжджів, солі та води. Для виробництва поліпшуваного хліба можуть додавати патоку, цукор, жир, молочні продукти. Для збільшення виходу хлібу та булочних виробів, зменшення витрати виробництва, покращення умов працівників хлібопекарських підприємств в економічних умовах у пекарні використовують автоматичні лінії. Запровадження виробництва булочок «Росинка» 0,1 кг та паляниці тернопільскої 0,5 кг з використанням сучасної технології тісто приготування в пекарні міста Рені Одеської області дозволить збільшити асортимент хлібу та булочних виробів.
 - ДокументЗапровадження виробництва хліба Молочного подового 1,0 кг та батонів «Колосок» в/г 0,5 кг з використанням комплексномеханізованих ліній в хлібопекарському цеху м. Південне Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Мличко Аліна ОлегівнаХліб є одним із самих геніальних витворів людства.Він існує тисячі років. Вчені вважають, що людина почала вживати зерна злакових 15 тисяч років тому у вигляді сирих каш. З відкриттям вогню, набуттям вміння подрібнювати зерно люди почали випікати прісні коржі - шматки бурої горілої маси, мало схожі на хліб наших днів. Але, як стверджують археологи, саме з цього почалась історія хлібопечення на землі. З моменту винаходу хліб почитався дуже високо. В Давньому Єгипті сонце, золото і хліб позначалися однаково - кружком з точкою посередині. Пекарі мали в ті часи дуже великий авторитет. В Давній Греції булочник міг зайняти дуже високий пост. В Римі раб, який міг випікати хліб, коштував в десять раз дорожче самого вмілого гладіатора. В Візантії виробники хліба не підлягали ніяким державним податкам і повинностям. Значний розвиток хлібопечення отримало у стародавньому Римі. У Римі встановлено єдиний у світі пам’ятник пекарю Вергілію Еврісаку (3 тисячі років тому), який являє собою хлібну корзину із зображенням сцен приготування борошна і всіх стадій виготовлення хліба. У 776 році на перших олімпійських іграх гостей пригощали білим хлібом з маслинами та рибою. В Україні хліб знайшли в будовах Трипільскої культури, що існувала 3-4 тисячоліття тому. Були знайдені останки жарових печей для випікання хліба, глиняні посудини для зберігання зерна, борошна і млини. Аналіз динаміки виробництва хліба в Україні на даний час показує, що з всього об’єму хліба більше 68% виробляють потужні підприємства Укрхлібпрому, 6,9% - Укркооперації, 0,8% - Укрпродспілки і 17,2% - пекарні. За асортиментом хлібобулочних виробів в загальному об’ємі виробництва можна визначити слідуюче: хліб із суміші житнього обдирного і пшеничного сортового борошна складає 38%, із пшеничного борошна 1-го сорту - 29%, булочні та здобні вироби - 11%, бубличні вироби - 0,5%;сухарні - 0,1%; інші - 0,6%. Асортимент обумовлюється попитом торгівельної мережі, складом устаткування, технологічними умовами виробництва, кваліфікацією працюючих спеціалістів підприємства
 - ДокументЗапровадження виробництва хліба Урожайного 1/г формового 0,8 кг та булок московських в/г 0,2 кг з використанням сучасної технології тістоприготування в хлібопекарському цеху м. Вилково Одеської області.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Холодняк Марія ВячеславівнаХлібопекарська галузь - одна з провідних галузей харчової промисловості України, призначена для забезпечення виробництва хліба, хлібобулочних та інших борошняних виробів у обсягах, які відповідають нормам державної продовольчої безпеки. На сьогоднішній день практично всі хлібозаводи приватизовані. В основному шляхом перетворення у відкриті та закриті акціонерні товариства. Значна частина великого хлібного бізнесу представлена приватними компаніями, у тому числі різними інтеграційними структурами. Сьогодні більшість хлібозаводів мають потребу в проведені реконструкції, заміні технологічного устаткування на більш сучасне, енергозберігаюче. Хлібопекарська промисловість випускає великий асортимент хлібобулочних виробів. Крім того, виробляють національні сорти хліба: лаваш, маца, коровай Важливими потребами подальшого розвитку ринку хлібобулочних виробів є суттєве поліпшення забезпечення потреб споживачів у якісному хлібі промислової випічки за прийнятою ціною, одержання на цій основі достатньої маси прибутку підприємствами-товаровиробниками і підвищення ефективності їх діяльності. Хоча існуючий асортимент хліба досить різноманітний, постійно ведеться велика робота з розширення та поліпшення асортименту хлібобулочних виробів, створюються нові дієтичні і лікувальні сорти хліба. Асортимент обумовлюється попитом торгівельної мережі, складом устаткування, технологічними умовами виробництва, кваліфікацією працюючих спеціалістів підприємства. Поліпшення якості продукції, розвиток асортименту виробів, у тому числі дієтичного призначення, є актуальною проблемою для хлібопекарської промисловості.
 - ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Кукурудзяне» та печива затяжного «Дитяче з глюкозою» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Косогоров Ростислав РуслановичКондитерська галузь одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості в Україны. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку ай експортувати її у значних обсягах за кордон. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільськогосподарської сировини цукру, борошна, крохмаль патока молоко і основою експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Наші підприємства щороку інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну модернізацію встановлену найсучасніші технологічні лінії. Галузь розвивається в умовах жорстокої внутрішньої і зовнішньої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Встановлено що у 2017 році найбільша частина у виробництві борошняних кондитерських виробів в Україні припадала на печиво солодке, непокрите шоколадом або какао продуктами 39,4%; торти, кондитерські вироби, та хлібобулочні вироби. Основними факторами впливу на ринок кондитерських виробів з вбитими масами є : - ціна на сировину; - споживчі настрої та вподобання; - присутність міжнародних компаній на ринку України; - наявність товарів замінників; - купівельна спроможність населення ; - поява нових технологій в галузі; До кондитерських виробам відносять харчові продукти з великим вмістом цукру. Вони володіють високою харчовою цінністю, гарною засвоюваністю, приємним ароматом і смаком, характеризуються привабливим зовнішнім виглядом.
 - ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Забава» та печива затяжного «Промінь» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Горобець Денис МиколайовичКондитерська галузь одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потребу внутрішнього ринку ай експортувати її у значних обсягах за кордон. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільськогосподарської сировини цукру, борошна, крохмаль, патока молоко і основною експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Наші підприємства що року інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну повну модернізацію встановлену найсучасніші технологічні лінії. Галузь розвивається в умовах жорсткої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Встановлено що у 2017 році найбільша частина у виробництві борошняних кондитерських виробів припадає на печиво солодке, непокрите шоколадом або какао продуктами 39,4%; торти, кондитерські вироби, та хлібобулочні вироби. Основними факторами впливу на ринок кондитерських виробів з вбитими масами є : - ціна на сировину; - споживчі настрої та вподобання; - присутність міжнародних компаній на ринку України; - наявність товарів замінників; - купівельна спроможність населення; - поява нових технологій в галузі; Пік попиту припадає на останні місяця року, які пов’язані з новорічними святами, а в перші та літні місяці спостерігається спад.
 - ДокументПроєктування потоково-механізованих ліній по виробництву льодяникової карамелі «Прозора» та карамелі з помадною начинкою «Криниця» в карамельному цеху кондитерської фабрики м. Одеса.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Стингу Олег ЮрійовичСучасний кондитерський ринок України є одним з найбільших секторів харчової промисловості, характеризується стабільністю та стрімким зростанням, а також показує низький рівень вразливості до негативних спадів в економіці країни та світу в цілому. На всіх провідних підприємствах галузі впроваджені та функціонують системи менеджменту якості за версією ISO 90001: 2000. Сьогодні український кондитерський ринок майже нічим не відрізняється від європейського, оскільки вітчизняні виробники пропонують різноманітний асортимент кондитерської продукції своїм споживачам, який налічує близько 1000 найменувань, тим самим постійно скорочуючи загальний імпорт солодощів в Україні. Кондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік,що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордон. При цьому, у 2016 році порівняно з 2015 роком Україна скоротила експорт кондитерських виробів. Імпорт кондитерської продукції в Україну за вказаний період скоротився на 46,4 % до 44,17 тис. тонн, в грошовому виразі -- на 4,8 %, до 173,72 млн. доларів. При нарощені темпів приросту кондитерської промисловості та скорочені імпорту, це означає, що виробники почали переорієнтовуватись на внутрішній ринок через зростання внутрішнього споживання кондитерських виробів та солодощів.
 - ДокументРозробка технології складання заготовок жіночого взуття, Р зм.1 = 480 пар, Р зм.2 = 540 пар(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Армаш АльфаЛегка промисловість – один із стратегічних сегментів національної економіки, що до корона кризи забезпечувала майже 5% бюджетних надходжень і 2,6% українського товарного експорту. А отже, вона має значний потенціал для подальшого розвитку. Щоправда, пандемія внесла свої корективи у галузь: чимало компаній втратили значну кількість замовлень, звільнили співробітників та закрили свій бізнес. Інші – адаптувалися до нових реалій та, наприклад, перейшли на державні замовлення – стали шити маски. Змінився темп і спосіб життя планети, який змістився у дистанційний та цифровий формат, що призвело до кардинальних змін споживчих уподобань, попиту та відношення до споживання одягу, взуття, текстильних виробів. З’явилися нові виклики і в традиційних логістичних ланцюжках постачання текстильної сировини, матеріалів з країн Азії, а осінь 21-го вразила виробників новими непрогнозовано високими енерготарифами. Разом з тим, упродовж 2021 р. українська легка промисловість демонструвала динаміку поступового відновлення виробництва: за січеньжовтень 2021 р. – 102% до відповідного періоду 2020 року. А ―домашній‖ дистанційний режим роботи значної частини споживачів змістив найбільший попит у сферу товарів домашнього текстилю, зручного трикотажного одягу, одягу для дому, тож маємо найвищий темп виробництва у текстильній промисловості – 118,1%, зокрема завдяки виробництву постільної, столової, кухонної білизни -121,6%.
 - ДокументРозробка технології складання жіночих напівчобітків з еластичними вставками, КМК, Рзм = 480 пар(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Вінар ІринаЛегка промисловість – найбільш глобалізована галузь у світі. У багатьох країнах вона формує бюджет країни та наповнює внутрішній ринок продукцією власного виробництва. В Україні протягом останніх років легка промисловість постала перед проблемами, які призвели до погіршення показників її діяльності. До основних причин можна віднести фінансову кризу, нерівноправність у системі оподаткування, існування «тіньового» імпорту, що призводить до зниження конкурентоспроможності вітчизняних підприємств та споживчого попиту, що, своєю чергою, може призвести до руйнівних наслідків. Попередні роки – період особливих викликів для модної індустрії, змінився темп і спосіб життя планети, який змістився у дистанційний та цифровий формат, що призвело до кардинальних змін споживчих уподобань, попиту та відношення до споживання одягу, взуття, текстильних виробів. З’явилися нові виклики і в традиційних логістичних ланцюжках постачання текстильної сировини, матеріалів з країн Азії, а осінь 21-го вразила виробників новими непрогнозовано високими енерготарифами. Разом з тим, упродовж 2021 р. українська легка промисловість (13- 15 КВЕД) демонструє позитивну динаміку відновлення виробництва. За січень-вересень 2021 р. маємо загалом 103,5% до відповідного періоду 2020 року. Через нерівні умови конкуренції на внутрішньому ринку виробники, передусім, одягу та взуття, експортоорієнтовані на зовнішні ринки. З пожвавленням ділової активності в Європі, куди спрямовано понад 80% українського експорту, активізувалися іноземні замовлення, до того ж, спостерігаємо підвищення попиту та готовність до експорту готових українських товарів, пошук альтернативи азійським виробникампостачальникам.
 - ДокументПроєктування моделі сорочки чоловічої прямого силуету зі змішаних тканин. Розмір 182-92-76(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Коханчик МаксимЛегка промисловість налічує близько 5 тис. підприємств, на яких було зосереджено майже 240 тис. робочих місць. Вона є потужним багатогалузевим комплексом з виробництва товарів народного споживача, який має 17 підгалузей. Легка промисловість з року в рік розвивається великими темпами і посідає найвище місце поміж інших галузей. Найважливішою задачею легкої промисловості являється підвищення якості і розширення асортименту продукції на основі всебічного використання досягнень науки і техніки. Для успішного вирішення різних економічних і соціальних задач, які стоять перед нашою країною необхідно подальше підвищення ефективності всього суспільного виробництва і покращення якості виробів. Проектування в сучасному розумінні це сукупність по створенню нового зразка виробу, включаючи техніко-економічні розрахунки і обґрунтування, створення ескізів, моделей, розрахунків і побудова креслень деталей, виготовлення і випробування дослідних зразків. Невід’ємною частиною проектування являє наука, яка займається питанням раціонального проектування конструкції одягу для масового виробництва. При цьому передбачається використання наукових досягнень, передових технологій і багаторічний досвід практики конструкції одягу, а також досягнення суміжних дисциплін. Тому все в більшому обсязі застосовується сучасні математичні методи проектування одягу САПР. Саме завдяки цим технологіям нові моделі, розширюється можливість моделювання одягу, створити ексклюзивний, новий, конкурентоспроможній одяг. Тому в нашій країні легка промисловість сьогодні потужним багатогалузевим комплексом з виробництва товарів народного споживача.
 - ДокументРозробка технології складання жіночих напівчобітків з халявками з 3-х частин, клейового методу кріплення підошов, Рзм = 480 пар(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Русов МикитаЛегка промисловість – один із стратегічних сегментів національної економіки, що до корона кризи та війни забезпечувала майже 5% бюджетних надходжень і 2,6% українського товарного експорту. А отже, вона мала і має значний потенціал для подальшого розвитку. Щоправда, пандемія та війна внесли свої корективи у галузь: чимало компаній втратили значну кількість замовлень, звільнили співробітників та закрили свій бізнес. Інші – адаптувалися до нових реалій та наприклад, перейшли на державні замовлення – стали шити маски. Сьогодні легка промисловість України експортує свої товари переважно до ЄС, це 83,7% від загальногалузевого експорту. Їхня значна частина традиційно виготовлена на замовлення відомих брендів, однак є і «чистий» експорт українських брендів одягу та взуття. І якщо до пандемії та війни 75% швейного виробництва в Україні працювало на давальницьких схемах на Захід, то потім чимало компаній втратили свої замовлення. Для порівняння: за 9 місяців 2020 року галузевий експорт скоротився на 11,4% і склав $788,4 млн, а імпорт зменшився лише на 5,6% і склав $2155,3 млн. Водночас на внутрішньому ринку України споживалося тільки 53,79% продукції вітчизняних виробництв, тоді як імпортозалежність у сегменті кінцевого споживання товарів легкої промисловості становила 87,22%. Варто зауважити, що за розвитком легпрому наразі Україна відстає від Польщі – у 6 разів, від Німеччини – у 21 раз, а від Італії – у 73 рази.
 - ДокументРозробка технології складання жіночих черевиків з настрочною союзкою КМК, Рзм =420 пар(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Зарембо ДмитроСьогодні можна зазначити, що легка промисловість є потужним багатогалузевим комплексом з виробництва непродовольчих товарів народного споживання, а також з швидким обертанням капіталу. Вона є вагомою частиною в економіці країни, потенційні можливості якої дозволяє виробляти широкий спектр товарів, який спрямований задовольняти майже або весь попит споживачів. Як вже було зазначено, легка промисловість є однією з важливих факторів розвитку соціального та економічного стану населення країни. У легкій промисловості є багато різноманітних підгалузей, кожна з яких має такий чи інакший вплив на стан населення, але для кожної з них однією з основних цілей є покращення, забезпечення та задоволення потреб населення усілякими предметами споживання, а також можна зазначити, що з ростом попиту на товари паралельно зростає й конкуренція серед виробників, під впливом якої підвищується стандарт якості до товарів. Завдяки легкій промисловості населення забезпечується такими товарами як, взуттям, одягом (наприклад, це може бути виробництво верхнього, робочого одягу, аксесуари, вироби із хутра і шкіри, та інше), крім того, можливе виготовлення та постачання шкіргалантерейних виробів та виробів із найрізноманітніших матеріалів. Легка промисловість може бути постачальником сировини у машинобудівництві, харчовій промисловості та для інших галузей. Також з кожним роком завдяки її галузям можна бачити покращення рівня життя, зростання середнього доходу серед населення, а також появлення нових робочих місць.
 - ДокументЗапровадження виробництва цукрового печива «Світанок» та затяжного печива «Новь» з застосуванням потоково-механізованих ліній в кондитерському цеху борошняних виробів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Мамотенко Ганна ВасилівнаКондитерська галузь, де працює 170 тисяч фахівців, - одна з найрозвиненіших у харчовій промисловості нашої країни. Загальний обсяг виробництва становить понад 1 млн. продукції на рік, що дає змогу не лише повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й експортувати її у значних обсягах за кордоном. Підприємства галузі є активними споживачами вітчизняної сільскогосподарської сировини – цукру, борошна, крохмалопатоки, молока тощо і основою експорту переробленої продукції агропромислового комплексу країни. Українські кондитери і виробники крохмалопроектів забезпечують значний обсяг валютних надходжень, експортуючи продукцію у більш, ніж 50 країн світу. Наші підприємства щороку інвестують в розвиток галузі значні кошти. На провідних кондитерських фабриках проведено повну модернізацію, встановлено найсучасніші виробничі лінії. Значно підвищено технологічність і наукомісткість підприємств. Галузь розвивається в умовах жорсткої внутрішньої і зовнішньої конкуренції, що стимулює постійно вдосконалювати управлінські процеси і забезпечувати високі світові стандарти якості виробленої продукції. Розглядається можливість будівництва кондитерських фабрик в інших країнах. Таким чином, не виключено, що саме кондитерська галузь сформує перші транснаціональні компанії українського походження. Асортимент кондитерських виробів різноманітний і нараховує більше 5000 найменувань. Поряд з виробами загально споживчого призначення виробляють вироби спеціального призначення: лікувальні, профілактичного та діабетичного призначення.
 - ДокументПроєктування потоково-механізованих ліній по виробництву карамелі перешарованої шоколадно-горіховою начинкою «Рачки» та карамелі з фруктовою начинкою «Ожина» в карамельному цеху кондитерської фабрики м. Харків.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Технологічне, 2022) Щербата Діана ВасилівнаКондитерські вироби є групою харчових продуктів широкого асортименту, які значно відрізняються між собою за складом і споживчими властивостями. Безперечною перевагою кондитерських товарів є високий спупінь механізації та автоматизації технологічних процесів ,що дозволяє організувати поточно-механізоване виробництво й отримати готові вироби в дрібній штучній упаковці, яка забезпечує задані споживчі, медико-біологічні та санітарно-гігієничні показники. Крім того, штучна упаковка надає виробам особливої привабливості. Кондитерські вироби є значною частиною раціону харчування людини. Вони користуються сталим попитом, насамперед, завдяки вишуканим смаковим властивостям. Значення кондитерських виробів у харчуванні зумовлено високою енергетичною цінністю, яка забезпечується значним вмістом цукрів, а в деяких виробах і жирів. Біологічна цінність кондитерських виробів обмежена. Вироби, що містять какао-продукти, мають тонізуючі властивості завдяки присутності теоброміну, який збуджує центральну нервову систему, тобто знімає втому і підвищує працездатність, порівняно з кофеїном в більш м’якій формі, тому що він менш розчинний. Враховуючи значну калорійність кондитерських виробів, фізіологічна норма їх споживання обмежується до 14,5-15,0 кг на рік. Сьогодні серйозною проблемою в харчуванні населення економічно розвинутих країн став дефіцит мікронутрієнтів, що пов’язано з різким зниженням енерговитрат і зміною раціону харчування, який не забезпечує еволюційно сформованих фізіологічних потреб у цілому ряді незамінних харчових речовин. Ця проблема існує в Україні. Особливу занепокоєнність викликає дефіцит мікронутрієнтів у дитячому харчуванні.