Група 4КВ-05
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Група 4КВ-05 за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 20 з 28
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументРозробка системи кондиціювання повітря для виставкового центру площею 1200 м2 , м. Київ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Димитров Ярослав ГеннадійовичТоргівля як галузь господарської діяльності має розгорнуту мережу оптових і роздрібних підприємств, забезпечує зберігання, транспортування і реалізацію товарної продукції предметів споживання. Оскільки більшість продуктів харчування проходить через торгівлю, то рівень її розвитку характеризує обсяг і структуру споживання. Торгівля інформує і впроваджує в споживання нові товари. Таким чином, розвиток торгівлі, будучи обумовленим рівнем і темпами розвитку виробництва товарів, в свою чергу, здійснює вплив на промисловість, сільське господарство з одного боку, і на споживання людей - з іншого. Основна роль торгівлі визначається, перш за все тим, що вона виступає зв'язковою ланкою між виробництвом і споживанням, тим самим здійснюючи активний вплив як на виробництво, так і на споживання. Виконання цього завдання особливо зростає в сучасних умовах, коли радикально змінюється ставлення до проблеми розширення товарного виробництва. Для успішного вирішення цього завдання торгівля повинна постійно вдосконалювати свою роботу з вивчення купівельного попиту з тим, щоб на цій основі грамотно і економічно обґрунтовано складати замовлення на виробництво, кваліфіковано вирішувати питання комерційної роботи з їх закупівлі й продажу. Основними споживачами промислового холодильного устаткування є мережеві супермаркети, харчові комбінати, пивзаводи і великі сховища. У той же час, за оцінками фахівців, у країнах Заходу основна частка поставок холодильного обладнання у вартісному вираженні припадає на масштабні проекти в хімічній, гірничодобувній, нафтопереробній галузях.
- ДокументРозробка системи вентиляції для торгового центру «Фоззі» площею 1600 м2 у Кривому Розі(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Калкутін Володимир ОлександровичВ роботі розроблено проектне рішення системи вентиляції виставкового центру в місті Кропивницький. Актуальність теми ґрунтується на забезпеченні допустимих параметрів мікроклімату в приміщеннях. Систему вентиляції вибирають в залежності від району будівництва, теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій та типу будівлі. Система вентиляції виставкового центру повинна відповідати вимогам економічності, гігієнічності та безпечності в пожежному відношенні. Метою даної роботи є: забезпечення комфортних умов мікроклімату в приміщеннях виставкового центру; вибір і обґрунтування схеми організації повітрообміну та кількості припливних і витяжних систем в споруді; підбір вентиляційного обладнання та перерізу трубопроводів для витяжних і припливних систем вентиляції; збільшення економії теплоенергії. Виставковий зал - це приміщення для демонстрації предметів, які мають громадський інтерес. Виставкові зали повинні відповідати важливим вимогам - місткість, надійна система безпеки і протипожежної охорони, оснащення відповідним експозиційним обладнанням, транспортна доступність та ін. Первісно виставковими залами були будь-які великі споруди (палаци, манежі та ін.). Організація великих міжнародних промислових виставок у другій половині ХІХ ст. призвелаъ до необхідності будівництва спеціальних виставкових залів і павільйонів. Об’єднання виставкових залів дозволило створити обширні виставкові комплекси (всесвітні виставки в Парижі (1937 р.), Нью-Йорку (1939 р.), Брюсселі (1958 р.) та ін. У галузі сфери послуг і туризму виставкові зали використовуються для проведення спеціалізованих виставок сервісного і туристичного призначення, і, як правило, є об’єктами туристично-екскурсійного показу.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря зали засідань на 250 відвідувачів площею 300 м2 , м. Запоріжжя(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Желєзогло Данило ОлексійовичЗабезпечення комфортних умов для знаходження відвідувачів зали засідань, що включає наступні показники: - температурний режим; - відносна вологість повітря; - швидкість руху повітря; - рівень шуму, створюваного роботою вентиляційної системи; - Створення та підтримання певних санітарно-гігієнічних параметрів повітря у приміщенні; - Запобігання застою повітря, забезпечення необхідного повітрообміну; - Забезпечення пожежної безпеки; - Забезпечення комфортного мікроклімату є важливим завданням не тільки з економічної, але й юридичної точки зору; - Система вентиляції зали засідань має суворо відповідати певним нормам та правилам, оформленим документально. При проектуванні вентиляції зали засідань необхідно враховувати: - площа зали; - місцезнаходження (віддаленість від доріг та автомагістралей; розміщення в окремій будівлі, вбудовані/вбудовані до житлових споруд торгові центри);
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря автоцентру площею 1200 м2 ., м. Чернівці(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Кушніренко Сергій ДмитровичАвтосалони спеціалізуються з продажу великих товарів. Виходячи з цього, можна зрозуміти, що такі приміщення мають великі розміри, які можна порівняти з виставковими залами або торговими центрами. Головною особливістю автосалонів є великі вікна, крізь які клієнти можуть розглянути автомобіль. Так само це є непоганим ходом із привернення уваги до магазину. Але проблема полягає в тому, що ці вітражні вікна не затемнюють, щоб покращити огляд, а це дає можливість проникнути сонячним променям. В результаті температура підвищується, а на вікнах починає накопичуватися конденсат, що знижує рівень видимості і підвищує вологість, призводить до утворення грибка. Тому важливо встановлювати системи кондиціювання з підвищеною віддачею холоду, а також потужні вентиляційні установки. Автосалон - специфічне приміщення, в якому довго стоять нові машини. Його не можна порівняти зі СТО, тому що авто стоять не заведені, і їх навіть завозять усередину вручну без включення двигуна. Якщо автомобіль не вмикається, все одно від нього виходять шкідливі речовини від свіжої фарби, гуми, олії тощо. Такі запахи потім витають по всьому приміщенню і приносять дискомфорт і шкоду, від них може початися біль голови, запаморочення, отруєння і навіть можна втратити свідомість.
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря фітнес центру на 150 відвідувачів, площею 300 м2 , м. Скадовськ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Зав`ялов Володимир ОлександровичФітнесом можна назвати тренування, яке складається з аеробних вправ і вправ із гирями, а також відповідної дієти. Сидячи за столом, ми не змінимо власного тіла, тому варто піти в найближчий фітнес-клуб або спортзал і почати змінюватися. З англійської можна перекласти його як «фізична підготовка», «хороша форма». Це стиль життя, в якому гармонійно поєднуються здорове харчування та фізична активність. Методи, розроблені професійними спортсменами, сьогодні використовуються у фітнес-клубах. Заняття спортом на сьогоднішній день є актуальними для багатьох людей. Сьогодні для цього створені всі умови - є великий вибір як самих занять певного роду, так і місця їх проведення. Вибираючи фітнес-центр, ми звертаємо увагу не тільки на його репутацію, але перш за все на комфортні умови, створені для відвідувачів. Під час фізичних тренувань нам важливо дихати чистим повітрям, насиченим киснем, а не видихається вуглекислим газом і випарами поту. Від цього залежить не тільки результативність тренувань, але в першу чергу самопочуття і здоров'я людей. Мікроклімат це основа. Певний температурний режим і необхідну вологість в спортивних залах фітнес-центру, де одночасно займаються часом до кількох десятків людей, якісно підтримають сучасні системи вентиляції. Вони забезпечать стабільний приплив свіжого повітря і ефективно видалять з приміщень забруднене, насичений теплом і вологою повітря. Потрібно сказати, що кондиціонери не впораються із завданням забезпечити спортивне приміщення чистим повітрям. Для цього краща централізована система вентиляції з рекуперацією тепла і хороша витяжна система.
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання для закладу швидкого харчування на 120 відвідувачів, м. Ізмаїл(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Громов Денис КостянтиновичСистеми опалення, кондиціювання та вентиляції повітря в Україні – предмет постійного удосконалення та модернізації з метою створення найбільш сприятливого для людей мікроклімату в приміщеннях та захисту атмосферного повітря від шкідливих викидів. Темою проекту передбачено розробка системи кондиціювання повітря для приватного двоповерхового будинку площею 720 м2 у місті Ізмаїл. В У кафе необхідно підтримувати температури в приміщеннях, протягом холодного періоду року, не нижче мери, допустимої нормами інтервала температур. Це забезпечується шляхом встановлення систем опалення та вентиляції, які повинні забезпечувати рівномірне нагрівання повітря, безпечність та зручність експлуатації. Також, на протязі теплого періоду року, потрібно підтримувати значення температур, які забезпечать комфортне перебування людей у приміщення. Із цією задачею у більшості випадків в наш час, справляють системи кондиціонування повітря. Системи теплопостачання та холодопостачання встановлюють також, для забезпечення у приміщеннях санітарно-гігієнічних умов, необхідних для перебування у них людей. В приміщеннях швидкого харчування за допомогою таких систем підтримуються необхідні параметри внутрішнього повітря (температура, вологість, циркуляція повітря), що забезпечують добре самопочуття та не спричиняють шкоди здоров’ю людини, а також збереження будівельних конструкцій у відповідності до санітарно-технічних вимог і гігієнічних нормативів. Всі запроектовані системи теплопостачання повітря мають забезпечувати надійність та ефективність роботи при зменшенні енерговитрат. В даному дипломному проекті, це досягається шляхом використання сучасних систем тепло- та холодопостачання.
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря пекарні м. Балта(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Горбонос Олександр СергійовичВ дипломному проекті розроблено рішення системи вентиляції приватної пекарні в місті Балта. Актуальність теми ґрунтується на забезпеченні допустимих параметрів мікроклімату в приміщеннях. Систему вентиляції вибирають в залежності від району будівництва, теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій та типу будівлі. Завданням даної роботи є: забезпечення комфортних умов мікроклімату в приміщенні пекарського цеху, в залі для відвідумачів, вибір і обґрунтування схеми організації повітрообміну та кількості припливних і витяжних систем в споруді; підбір обладнання для більш ефективної вентиляції приміщення. Пека́рня — невелике немеханізоване підприємство з випікання та реалізації хлібобулочних та кондитерських виробів, яке, як правило, також реалізує їх на місці. Типовий асортимент пекарень складають різні хліб, торти, тістечка та пироги. Деякі пекарні також поєднують функції кафе. Пекарня відрізняється великою кількістю виділення тепла від печей, плит та жаровень. Крім того, слід пам'ятати, що мікроклімат будь-якої пекарні забруднюватиметься борошняним пилом, димовими газами, а також компонентами мастильних матеріалів та жирів. Всі ці компоненти, як і висока температура у закладі, негативно впливають на умови праці персоналу та забруднюють обладнання, осідаючи на ньому. А, щоб знизити нейтралізувати негативний вплив виробничого процесу пекарні за умов праці пекарів, слід регулярно заміщати у приміщенні забруднені повітряні маси чистим повітрям. І тут не обійтися без надійної системи вентиляції. Найкращим вибором для цих цілей може стати припливно-витяжна система вентиляції. Тільки вона сприяє створенню у виробничих приміщеннях комфортних для праці умов, підтримує оптимальні температурні показники та показники вологості, не виробляє протягів та регулює склад повітря.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для камер дозрівання та зберігання твердих сирів продуктивністю 5 тони на добу, м. Миколаїв(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Гончарук Олександр ВіталійовичТехнологія молока і молочних продуктів – це сукупність знань про сучасні способи переробки молочної сировини з метою одержання продуктів високої якості. Сутність технології полягає у дотриманні та розробленні основних принципів та схем виробництва у сукупності з великою кількістю взаємопов’язаних явищ та процесів, що проходять під впливом технологічних факторів. Технологія молока і молочних продуктів, як і сама молочна галузь, поділяються за такими напрямками: - виробництво незбираномолочих продуктів (виробництво питних видів молока, сметани, сиру кисломолочного, кисломолочних напоїв, морозива); - маслоробство (виробництво різних видів масла: вершкового, кисловершкового традиційного та нетрадиційного хімічного складу); - сироробство (виробництво натуральних сирів: твердих, м'яких, напівтвердих, перероблених тощо); - виробництво молочних консервів (згущені стерилізовані, згущені з цукром та сухі молочні консерви); - виробництво дитячих молочних продуктів (рідких, пастоподібних, рідких); - переробка вторинної молочної сировини (виробництво сухої вторинної сировини, казеїну та інших білкових концентратів, замінників незбираного молока, знежирених молочних продуктів тощо).
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для виставкового центру площею 1600 кв.м.м. Кропивницький(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Мельника Максим МиколайовичВ роботі розроблено проектне рішення системи вентиляції виставкового центру в місті Кропивницький. Актуальність теми ґрунтується на забезпеченні допустимих параметрів мікроклімату в приміщеннях. Систему вентиляції вибирають в залежності від району будівництва, теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій та типу будівлі. Система вентиляції виставкового центру повинна відповідати вимогам економічності, гігієнічності та безпечності в пожежному відношенні. Метою даної роботи є: забезпечення комфортних умов мікроклімату в приміщеннях виставкового центру; вибір і обґрунтування схеми організації повітрообміну та кількості припливних і витяжних систем в споруді; підбір вентиляційного обладнання та перерізу трубопроводів для витяжних і припливних систем вентиляції; збільшення економії теплоенергії. Виставковий зал - це приміщення для демонстрації предметів, які мають громадський інтерес. Виставкові зали повинні відповідати важливим вимогам - місткість, надійна система безпеки і протипожежної охорони, оснащення відповідним експозиційним обладнанням, транспортна доступність та ін. Первісно виставковими залами були будь-які великі споруди (палаци, манежі та ін.). Організація великих міжнародних промислових виставок у другій половині ХІХ ст. призвелаъ до необхідності будівництва спеціальних виставкових залів і павільйонів. Об’єднання виставкових залів дозволило створити обширні виставкові комплекси (всесвітні виставки в Парижі (1937 р.), Нью-Йорку (1939 р.), Брюсселі (1958 р.) та ін. У галузі сфери послуг і туризму виставкові зали використовуються для проведення спеціалізованих виставок сервісного і туристичного призначення, і, як правило, є об’єктами туристично-екскурсійного показу.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря приватної пекарні площею 150 м2 продуктивністю 1000 кг хлібобулочних виробів на добу, м. Житомир(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Куніцький Віктор РуслановичСьогодні хлібопекарське виробництво є однією з най динамічніших галузей, що швидко розвиваються в Україні. Нові види сировини та технології, сучасне обладнання та передові методи управління стали основою ефективної роботи багатьох вітчизняних підприємств. Однак серед найбільш гострих проблем хлібопечення, як і раніше, залишається питання асортименту та якості. Серед широкого асортименту хлібобулочних виробів особливою популярністю користуються здобні хлібобулочні вироби, які виробляють з не тільки великі підприємства, а й міні-пекарні, кафе, ресторани та інші. Хлібобулочні вироби відрізняються формою, поверхнею, наявністю добавок та начинки, ароматом, барвистістю та зручною упаковкою. Завдяки високому вмісту цукру, жиру, яєць та інших компонентів, вони мають високу харчову та енергетичну цінність, добре засвоюються. Проте виробництво здобних виробів пов'язане з підвищеними вимогами до якості сировини, вибором раціональних схем та режимів тісто приготування, з трудомісткими ручними операціями – обробка тістових заготовок, обробка напівфабрикатів та готової продукції. Для правильного ведення технологічного процесу необхідні спеціальні знання, що враховують специфічні секрети та спеціальні прийоми приготування здобних виробів. Вентиляція є одним із найважливіших санітарно-гігієнічних заходів, що забезпечують нормалізацію повітряного середовища у приміщенні. Ефективна робота систем вентиляції сприяє також вирішенню проблеми захисту повітряного басейну. Відповідно до СНиП 2.04.05-91 у всіх виробничих приміщеннях має бути передбачена система вентиляції. Вентиляція — це організований, тобто такий, що розраховується й регулюється, повітрообмін у приміщеннях (житлові, промислові І громадські будівлі). Неорганізоване надходження і видалення повітря відбувається через щілини і пори зовнішніх огорож (інфільтрація), через вікна, кватирки, отвори (провітрювання). Завдання вентиляції — забезпечення чистоти повітряного середовища і передбачених нормами параметрів мікроклімату.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря пекарні продуктивністю 800 кг хлібобулочних виробів при торговому центрі, м. Дніпро(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Ремінний Євгеній ОлексійовичКондиціонування повітря- це надання йому і автоматична підтримка необхідних тепловологісних якостей. При цьому на відміну від загально обмінної вентиляції і опалювання при кондиціонуванні протягом круглого року і особливо в теплий час в приміщенні можна підтримувати будь-які параметри внутрішнього повітря, незалежно від зовнішніх метеорологічних умов і змінних надходжень в приміщення тепла і вологи. Комплекс технічних засобів за допомогою яких здійснюється кондиціонування повітря називається системою кондиціонування повітря (СКП). У СКП входять устаткування для здійснення всіляких процесів обробки повітря, його переміщення і розподілу, джерела тепло - і холодопостачання , засоби автоматичного регулювання, дистанційного керування і контролю, насоси і трубопроводи, місцеві підігрівачі, осушувачі і зволожувачі, а також допоміжне електроустаткування. Системи кондиціонування, як правило, забезпечуються засобами очищення повітря від пилу, бактерій і запахів: підігрівання, зволоження і осушення його: переміщення, розподілу і автоматичного регулювання температури повітря, його відносної вологості, а інколи і засобами регулювання газового складу і іонного змісту повітря
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря автоцентру площею 2000 м2 .(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Аксамєнтов Вадим ВолодимировичКондиціювання повітря – це створення та автоматична підтримка (регулювання) у закритих приміщеннях усіх чи окремих параметрів (температури, вологості, чистоти, швидкості руху повітря) на певному рівні з метою забезпечення оптимальних метеорологічних умов, найбільш сприятливих для самопочуття людей або проходження технологічного процесу. Кондиціювання повітря здійснюється комплексом технічних засобів, який називається системою кондиціювання повітря (СКП). До складу СКП входять технічні засоби забору повітря, підготовки, тобто надання необхідних властивостей (фільтри, теплообмінники зволожувачі чи осушувачі повітря), переміщення (вентилятори) та його розподілу, а також засоби холодо- та теплопостачання, автоматики, дистанційного керування та контролю. СКП великих громадських, адміністративних та виробничих будівель обслуговуються, як правило, комплексними автоматизованими системами керування. Автоматизована система кондиціювання підтримує заданий стан повітря в приміщенні, незалежно від коливань параметрів навколишнього середовища (атмосферних умов). Основне обладнання системи кондиціювання для підготовки та переміщення повітря агрегується (компонується в єдиному корпусі) у пристрої, який називається кондиціонером. У багатьох випадках усі технічні засоби для кондиціювання повітря скомпоновані в одному блоці або двох блоках, і тоді поняття «СКП» та «кондиціонер» є однозначними.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря зали засідань площею 200 м2 на 150 посадкових місць, м. Запоріжжя(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Пісарцов Андрій АндрійовичЛюдство з давніх-давен прагнуло підвищити комфорт свого існування та праці. Тому ще на давньоєгипетських зображенням ми можемо бачити перших фахівців в галузі кондиціювання повітря, які стоять із великим опахалом над відкритою судиною із водою. Кондиціювання, як засіб штучної обробки повітря до комфортного стану відомо більш, як шість тисяч років. Не варто стверджувати, що це – найдавніша професія, але вона завжди вважалась важливою. За сучасними визначеннями, кондиціювання — це механічна вентиляція, яка забезпечує необхідний обмін повітря з автоматичним регулюванням температури та вологості повітря в приміщенні. За іншим визначенням – це створення і підтримка параметрів повітряного середовища (температури, відносної вологості, складу, швидкості руху і тиску повітря), найсприятливіших для роботи персоналу, обладнання і приладів. У більш вузькому значенні під кондиціонуванням повітря розуміють відведення зайвого тепла (теплонадлишків) з приміщень, з метою забезпечення теплового комфорту. Кондиціювання сучасного типу має забезпечити повний цикл обробки повітря для забезпечення максимального комфорту праці та відпочинку у будь яку пору року, тому обладнання, зазвичай, має два основні режими: «літо» та «зима».
- ДокументРозробка системи вентиляції і кондиціювання повітря спортивного центру площею на 250 відвідувачів, м. Суми(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Погодін Костянтин ВікторовичФітнесом можна назвати тренування, яке складається з аеробних вправ і вправ із гирями, а також відповідної дієти.Сидячи за столом, ми не змінимо власного тіла, тому варто піти в найближчий фітнес-клуб або спортзал і почати змінюватися. З англійської можна перекласти його як «фізична підготовка», «хороша форма». Це стиль життя, в якому гармонійно поєднуються здорове харчування та фізична активність. Методи, розроблені професійними спортсменами, сьогодні використовуються у фітнес-клубах. Заняття спортом на сьогоднішній день є актуальними для багатьох людей. Сьогодні для цього створені всі умови - є великий вибір як самих занять певного роду, так і місця їх проведення. Вибираючи фітнес-центр, ми звертаємо увагу не тільки на його репутацію, але перш за все на комфортні умови, створені для відвідувачів. Під час фізичних тренувань нам важливо дихати чистим повітрям, насиченим киснем, а не видихається вуглекислим газом і випарами поту. Від цього залежить не тільки результативність тренувань, але в першу чергу самопочуття і здоров'я людей. Мікроклімат це основа. Певний температурний режим і необхідну вологість в спортивних залах фітнес-центру, де одночасно займаються часом до кількох десятків людей, якісно підтримають сучасні системи вентиляції. Вони забезпечать стабільний приплив свіжого повітря і ефективно видалять з приміщень забруднене, насичений теплом і вологою повітря. Потрібно сказати, що кондиціонери не впораються із завданням забезпечити спортивне приміщення чистим повітрям. Для цього краща централізована система вентиляції з рекуперацією тепла і хороша витяжна система.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для приватного будинку площею 250 м. кв., м. Чорноморськ(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Єрмолаєв Сергій ДмитровичТемою проекту передбачено розробка системи кондиціювання повітря для приватного двоповерхового будинку площею 250 м2 у місті Чорноморськ. Місто Чорноморськ знаходиться на території Одеської області розташований на лівому та правому узбережжі Сухого лиману та на узбережжі Чорного моря. Одеса та її область по кліматичній карті відносяться до другої кліматичної зони України, а клімат характеризується як помірно континентальний з рисами субтропічного. На її території спостерігається висока вологість, м’які зими, відносно тривалими веснами, довгою теплою осінню та довгим дуже спекотним літом. При таких кліматичних умовах системи кондиціювання та вентиляції є необхідними. Без таких систем у приміщенні дуже швидко стає не комфортно знаходитись. Без них не обходиться не один з багатьох торгівельних центрів, гіпермаркетів, супермаркетів, театрів, готелів, вокзалів, простих офісів та інших будівель. Забезпечення будівлі системою кондиціювання повітря приводить до зменшення ризиків захворювання, підвищення продуктивності та комфорту праці. Ще з виникнення кондиціювання повітря ця галузь безупинно розвивалась і з кожним століттям все швидше. За останні 30 років галузь обробки повітря дістала неймовірних досягнень. Тож однією з головних задач цього дипломного проекту є проектування сучасної та як найбільш ефективної системи кондиціювання повітря.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря для камери дозрівання та зберігання твердих сирів продуктивністю 2500 кг на добу, м. Чернігів.(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Крижанівський Олександр АнатолійовичВентиляція - це організований повітрообмін, що здійснюється з метою створення у приміщенні допустимих параметрів повітряного середовища. Кондиціювання повітря є вищим ступенем вентиляції, основною метою якого є створення та автоматичне підтримання у приміщенні оптимальних параметрів повітряного середовища. Повітрообміном називається заміна забрудненого повітря, яке знаходиться в приміщенні, на чисте повітря. Отже завданням вентиляції є боротьба зі шкідливостями, що надходять до приміщення. Шкідливостями є надлишки (а також недостача) теплоти й вологи, пил, шкідливі пари й гази. Шкідливості до приміщення можуть надходити при виконанні технологічного процесу від його обладнання, а також із навколишнього середовища (пил, теплота, волога). Найбільш розповсюдженими шкідливостями є надлишки теплоти й вологи у теплий період року. Кількість теплоти і вологи, що надходить до приміщення, визначає величину необхідного повітрообміну. Розрахунковим для визначення повітрообміну є період року. У загальному випадку в приміщення можуть надходити теплота і волога від таких джерел: - через огороджуючі конструкції приміщення; - через світлові отвори; - від технологічного обладнання; - від виробів і матеріалів, що надходять до приміщення, температура яких значно відрізняється від температури повітря приміщення; - від людей, що знаходяться у даному приміщенні. З метою зниження нерівномірності температурного поля в зоні обслуговування приміщень прийнято регламентувати робочу різницю температур перепадом 2…4 0С і призначати її залежно від висоти приміщення (4...6 м). При встановленні робочої різниці температур необхідно також враховувати, що зі зменшенням її збільшується кількість повітря, яке вентилюється, і зростають експлуатаційні витрати СКП та СВ.
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря їдальні бази відпочинку на 200 посадкових місць, м. Очаків(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Блізніченко Вячеслав ВалентиновичСучасні їдальні, кафе і ресторани, що піклуються про своїх клієнтів, повинні демонструвати не тільки бездоганну роботу кухні і високий рівень обслуговування, але і забезпечувати комфортні умови в закладі. Одна з основних складових комфорту - підтримання оптимального мікроклімату. При виборі конкретного технічного рішення для кліматизації їдальні, кафе чи ресторану слід враховувати архітектурні особливості приміщень, дизайн інтер'єру, вартість кліматичної системи, геометричні параметри приміщення для відвідувачів (обіднього залу) і безліч інших чинників. У невеликих їдальнях, кафе завдання побудови систем вентиляції та кондиціонування можна вирішити за допомогою невеликої припливної системи і двох незалежних витяжних систем. При цьому одна з них буде обслуговувати приміщення кухні, а друга - залу. Вимога поділу витяжок є обов'язковою, що відображено в Будівельних нормах і правилах. Ще одна особливість вентиляції - дисбаланс припливного і витяжного потоків. Так, в залі приплив повинен переважати над витяжкою, а на кухні - навпаки. Це дозволить уникнути попадання брудного повітря з кухні до зали. Кондиціонування невеликих їдалень, кафе і ресторанів вирішується шляхом установки спліт-систем. Найдешевший варіант - використання настінних внутрішніх блоків. Дорожче, але при цьому більш придатне з точки зору дизайну рішення - касетні і канальні блоки. Вентиляція і кондиціонування великих їдалень та ресторанів У великих їдальнях та ресторанах необхідний набагато бóльшій повітрообмін в приміщеннях і більша холодопродуктивність систем кондиціонування. З точки зору зручності експлуатації і зниження витрат на споживання електроенергії в таких закладах необхідно встановлювати промислове обладнання- центральні кондиціонери, мультизональні системи. Іноді може бути виправданою і система «чиллер - фенкойл»
- ДокументРозробка системи кондиціювання і вентиляції повітря виставкового центру на 100 відвідувачів, м. Харків(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Шевченко Ілля АндрійовичКліматизація, клімат-контроль або кондиціювання повітря — створення і підтримка параметрів повітряного середовища (температури, відносної вологості, складу, швидкості руху і тиску повітря), найсприятливіших для роботи персоналу, обладнання і приладів. У більш вузькому значенні під кондиціюванням повітря розуміють відведення зайвого тепла (теплонадлишків) з приміщень, з метою забезпечення теплового комфорту. Застосування кліматизації Загалом системи кліматизації умовно діляться на дві групи: системи житлового та громадського кондиціонування, та системи промислового кондиціювання. Системи житлового та громадського кондиціювання мають на меті створити умови для теплового комфорту та високої працездатності для людей. Споруди, у яких застосовується ці системи, можна поділити на: Індивідуальні житлові будинки; Багатоповерхові житлові будинки; Комерційна нерухомість; Громадські будинки; Робочі місця на промислових підприємствах; Спортивні споруди. Промислова кліматизація підтримує задані параметри повітряного середовища необхідні для протікання технологічних процесів, роботи обладнання та приладів.
- ДокументРозробка системи кондиціонування і вентиляції для торгово-розважального центру Сity Center, Одеса(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Катіпунга Дмитро СергійовичСистеми опалення, кондиціювання та вентиляції повітря в Україні є предметом постійного удосконалення та модернізації з метою створення найбільш сприятливого для людей мікроклімату в приміщеннях та захисту атмосферного повітря від шкідливих викидів. В торговому комплексі (далі – торговий комплекс або ТРЦ) необхідно підтримувати температури в приміщеннях, протягом холодного періоду року, не нижче нижньої межі допустимого нормами інтервалу температур (для конкретної місцевості). Це забезпечується шляхом встановлення систем опалення та вентиляції, які повинні забезпечувати рівномірне нагрівання повітря, безпечність та зручність експлуатації. Також, на протязі теплого періоду року, потрібно підтримувати значення температур, які забезпечать комфортне перебування людей у приміщення. Із цією задачею у більшості випадків в наш час, справляють системи кондиціонування повітря. При цьому техніко-економічні та експлуатаційні показники повинні відповідати сучасним вимогам. Системи тепло- та холодопостачання встановлюють також, для забезпечення у приміщеннях санітарно-гігієнічних умов, необхідних для перебування у них людей. В приміщеннях комплексу за допомогою таких систем підтримуються необхідні параметри внутрішнього повітря (температура, вологість, циркуляція повітря), що забезпечують добре самопочуття та не спричиняють шкоди здоров’ю людини, а також збереження будівельних конструкцій у відповідності до санітарнотехнічних вимог і гігієнічних нормативів. Всі запроектовані системи теплопостачання повітря мають забезпечувати надійність та ефективність роботи при зменшенні енерговитрат. В даному дипломному проекті, це досягається шляхом використання сучасних систем теплота холодопостачання.
- ДокументРозробка системи вентиляції та кондиціювання повітря для камери сирокопчених ковбас продуктивністю 3,5 тон на добу, м. Полтава(ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем, 2022) Климченко Владислав ВалерійовичПродукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов'язані з умовами зберігання. Така необхідність пов'язана з його властивостями швидкої втрати свіжості і придатності до вживання, навіть при найменшому відхиленні від температурних режимів, показників вологості та інших факторів. Зберігання харчових продуктів – перше, про що слід потурбуватися, плануючи відкриття торгової точки. Відзначено, що для камер зберігання харчових продуктів вкрай важливим є регулювання необхідної вологості для зниження швидкості висушування продукції зберігається. При цьому вважають, що головним завданням кондиціонування повітря є виконання технологічних вимог щодо створення сприятливих умов: бродіння тесту і опари на хлібозаводах, ферментації чаю на чайних фабриках, пророщування солоду в пивзаводам, дозрівання сиру на сирзаводах, зберігання м'ясних і ковбасних виробів на м м'ясокомбінат. Для удосконалення технології зберігання харчових продуктів, раціональних способів зниження втрат продуктів були розглянуті тепломасообмінних процесів, що відбуваються в овочесховищах. Аналіз показав, що тепломасообмінних процесів нерозривно пов'язані з теплофізичними методами і властивостями рослинної сировини, за результатами яких можна визначити оптирисьні умови зберігання м’яса і м’ясопродуктів. Вважається, що поточні параметри мікроклімату в сховищах залежать від великої кількості факторів, багато з яких є змінними, що пов'язано зі змінами в часі біологічного середовища і мінливістю температури, вологовмісту, швидкості руху, тиску зовнішнього повітря тощо. Розглянуто холодильне та вентиляційне обладнання, яке підтримує в холодильній камері оптирисьну температуру і рівень вологості. Сконцентровано увагу на те, що під час зберігання необхідно враховувати особливості кожного продукту і їх сумісність при короткостроковому і тривалому зберіганні; режими зберігання визначені температурою, відносною вологістю і швидкістю руху повітря і повинні бути постійні і рівномірно розподілені по об'єму камери.