Том 18 № 3
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Том 18 № 3 за Дата публікації
Зараз показуємо 1 - 10 з 10
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ БІЛКА НАСІННЯ ЛЬОНУ МЕТОДОМ DIAAS(2018) С.П. КРАЄВСЬКА, Н.О. СТЕЦЕНКО, Г.М. БАНДУРЕНКОРозробка нових харчових продуктів та раціонів підвищеної біологічної цінності, а також удосконалення вже існуючих виробів неможливо без наявності точних критеріїв оцінки отриманого результату. Білкова складова в харчуванні переважної більшості людей є найбільш дефіцитною, тому оцінці якості білкового компонента їжі приділяється особлива увага. Сьогодні існує досить багато методик оцінки біологічної цінності харчових продуктів. Хоча медико клінічні дослідження забезпечують отримання більш точних результатів, однак вимагають значних фінансових затрат. Для ефективного удосконалення рецептур існуючих виробів і розробки нових продуктів з підвищеною біологічною цінністю необхідно мати точні методики оцінки якості білка, які не вимагають значних витрат часу і коштів. В роботі наведені необхідні формули та дані для використання методики DIAAS. На прикладі білка насіння льону показано зміни амінокислотного складу до і після його пророщування, а також наведено розрахунки показника DIAAS. Насіння льону (Linum usitatissimum) відносять до білково-олійних культур, оскільки в своєму складі (залежно від сорту та умов вирощування) містить 17-30% білків та 32-50% жирів. Білок насіння льону, представлений альбумінами і глобулінами, має повний склад незамінних амінокислот (НАК), схожий до складу соєвих білків, які вважаються найбільш поживними протеїнами рослинного походження. Пророщування льону дозволяє використовувати всі анатомічні частини насінини у технологіях продуктів оздоровчого призначення, адже у процесі пророщування помякшуються оболонки і з’являється приємний солодкий присмак. Пророщування веде до деградації антихарчових речовин (фітинова кислота) та появі нових фізіологічно активних речовин (вітаміну С, токоферолів). У статті подано опис нової методики DIAAS (digestible indispensable amino acid score – укр. амінокислотне число незамінних амінокислот з урахуванням їх засвоюваності), яка рекомендована Продовольчою та Сільськогосподарською Організацією Об’єднаних Націй (ФАО) з 2013 року після Міжнародного симпозіуму “Харчові білки для здоров'я людини”. На симпозіумі визнано, що амінокислоти слід розглядати як окремі поживні речовини і взявши до уваги зростаючий масив даних щодо їх істинної засвоюваності, було рекомендовано поступовий перехід на методику розрахунку біологічної цінності продуктів і раціонів з урахуванням біологічної доступності окремих амінокислот. Нова методика DIAAS дозволяє кількісно оцінити засвоюваність кожної амінокислоти окремо з білка продукту. Перетравлення незамінної амінокислоти повинно базуватися на справжній засвоюваності ілеї (тобто визначається наприкінці тонкої кишки) кожної амінокислоти, яка визначається у продукті для людини, але якщо це неможливо, слід вико ристовувати значення засвоюваності незамінної амінокислоти у продукті для зростаючої свині або для зростаючого щура. Методика може бути корисною при визначенні біологічної цінності нових видів сировини та конструюванні нових функціональних харчових продуктів.
- ДокументРОЗРОБКА БІСКВІТНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ(2018) О.В. ЛАКІЗА, М.В. ЩЕРБИНА, К.Ю. ІЩЕНКОКондитерські вироби користуються широким попитом у дорослого населення та дітей. Однак, наявність високого вмісту цукру в рецептурі кондитерських виробів не дозволяє людям хворим на діабет та ожиріння вживати їх в їжу. Особам з такими захворюваннями потрібно дотримуватись дієти, яка передбачає обмежене споживання цукру в раціоні харчування. На жаль, кондитерські вироби дієтичного, лікувально-профілактичного, спеціального призначення для різних груп населення виготовляються в недостатній кількості і їх частка в загальному об'ємі виробництва не перевищує 1-2 % В даний час в світі велика увага приділяється створенню кондитерських виробів лікувального та дієтичного спрямування. Лікувальний і профілактичний ефект від вживання дієтичних кондитерських виробів забезпечується або введенням в рецептуру необхідних додаткових компонентів, або вилученням небажаних, або зміною технології їх виготовлення. Однією з ключових умов сучасного виробництва дієтичних кондитерських виробів є пошук і використання нових компо- нентів рецептурного складу. Дієтичні продукти харчування – це ті продукти, які є корисними та не навантажують травну систему, печінку і нирки й не містять шкідливих речовин і компонентів. У статті розглянуто сучасні напрями розширення асортименту кондитерських виробів з дієтичними властивостями. З метою урізноманітнення продукції кондитерського виробництва дієтичного призначення було запропоновано введення в рецептуру бісквітів природних цукрозамінників : екстракт стевії, тростинний цукор. Дані цукрозамінники мають низький глікемічний індекс у порівнянні з традиційним буряковим цукром. На основі експериментальних досліджень розроблено рецептури бісквітів з додаванням тростинного цукру та екстракту стевії, які дають змогу одержати дієтичні бісквіти відповідної якості. Проведено органолептичну оцінку яко- сті бісквітів з різним вмістом цукрозамінників, побудовано профілограми на основі бальної оцінки. Зроблено висновок стосовно впливу цукрозамінників на кінетику піноутворення і стійкість піни. Обрано оптимальну концентрацію тростинного цукру та екстракту стевії в рецептурі бісквітних напівфабрикатів.
- ДокументПОРІВНЯЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ЦІЛЬНОЗЕРНОВОГО ПШЕНИЧНОГО ТА СПЕЛЬТОВОГО БОРОШНА ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА(2018) Д.О. ЖИГУНОВ, О.С. ВОЛОШЕНКО, Н.В. ХОРЕНЖИЙСтаття присвячена обґрунтуванню необхідності розширення асортименту борошняної продукції та підвищення її харчової і біологічної цінності за рахунок виробництва цільнозернового пшеничного борошна. У статі описані основні завдання та проблеми, що стоять перед сучасною зернопереробною промисловістю. Розглянуто переваги цільнозернового борошна, зокрема його підвищена біологічна цінність. Однак, цільнозернове борошно, отримане за різними технологіями виробництва, істотно відрізняється за показниками якості. Здійснено огляд наукових праць, спрямованих на аналіз існуючих в світі вимог на цей вид борошна. Стандарти України на цільнозернове пшеничне борошно на сьогоднішній день відсутні. ГСТУ 46.004-99 «Борошно пшеничне. Технічні умови» розповсюджуються тільки на борошно сортове та оббивне, проте виробники його виготовляють. Метою роботи було дослідження показників якості цільнозернового пшеничного борошна, яке виробляється в Україні. У якості об’єкту досліджень використовували (за власною назвою виробника) борошно цільнозернове жорнового помелу пшеничне (обойне), борошно пшеничне обойного сорту, борошно цільнозернове жорнового помелу зі спельти (обойне), борошно цільнозернове жорнового помелу зі спельти, борошно пшеничне грубого помелу органічне, борошно пшеничне цільнозернове, борошно пшеничне особливе грубого помелу, борошно жорнове пшеничне цільнозернове, борошно цільнозернове пшеничне грубого помелу, яке було вироблено на вітчизняних підприємствах. Вологість усіх зразків цільнозернового борошна не перевищувала 15,0 %, що відповідає вимогам до пшеничного борошна. Зольність досліджуваних зразків цільнозернового борошна вітчизняного виробництва знаходилась у межах 1,12-1,58 %. Судячи з показників зольності та крупності ряд виробників при його виробництві дотримуються принципу майже 100-відсоткового потрапляння усіх анатомічних складових зерна у цільнозернове борошно, але при цьому крупність борошна може бути на рівні крупності оббивного борошна, або істотно від нього відрізняться. Випечений хліб відрізнявся розвиненою, рівномірною пористістю, гладкою, без бічних підривів поверхнею скоринки, мав приємний смак і аромат. Дослідження технологічних, хлібопекарських показників якості цільнозернового пшеничного та спельтового борошна вітчизняного виробництва показало зовсім різні кінцеві результати, що обумовлено різними технологічними підходами та відсутністю загальної нормативної документації. Доведено, що для поліпшення споживчих властивостей та підвищення конкурентоспроможності цільнозернового хліба необхідно встановити конкретні вимоги до якості цільнозернового борошна та дослідити їх вплив на хлібопекарські властивості, встановити оптимальний гранулометричний склад борошна з метою підвищення його хлібопекарських властивостей, вдосконалити режими випічки з урахуванням показників якості цільнозернового борошна.
- ДокументОЦІНКА ЗООТЕХНІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ КОМБІКОРМІВ-КОНЦЕНТРАТІВ ДЛЯ КОНЕЙ(2018) Б.В. ЄГОРОВ, О.Г. ЦЮНДИК, І.С. ЧЕРНЕГА, В.П. ФЕДОРЯКАУ статті проаналізовано сучасний стан конярства в Україні. Конярство розвивається за наступними напрямками: продуктивне, спортивне, племінне. Розвиток конярства – це пошук шляхів правильної годівлі, яка заснована на знанні анатомічних і фізіологічних особливостей коней, потребах коней в енергії, протеїні, клітковині, мінеральних речовинах і вітамінах, кількість яких залежать від живої маси, фізіологічного стану, породи та інших факторів. Розглянуто ринок вітчизняного виробництва комбікормів-концентратів для коней. Низький відсоток виробництва комбікормів для коней пов’язаний з нестабільним попитом і складністю розведення коней. Збільшення обсягів вітчизняного виробництва комбікормів для коней дозволить розширити асортимент ринку і скоротити імпорт закордонних комбікормів та кормових добавок. Необхідно удосконалювати технології використовуючи теплову обробку сировини для покращення санітарної якості готової продукції. Розраховано рецепти комбікормів-концентратів для спортивних коней. Основними видами сировини для коней є зернова, мучниста, мінеральна, макухи та шроти, трав’яна мука, соєва оболонка, премікси. Отримані рецепти шляхом гранулювання при тиску пари 0,2...0,3 МПа, температурі +70…80 °С та вологості 16,0…18,0 % відповідають нормам годівлі спортивних коней. Розглянуто поетапну схему виробництва гранульованих комбікормів-концентратів для коней. Наведено етапи очищення, подрібнення, дозування зернової та незернової сировини, змішування їх суміші, гранулювання та охолодження гранул. Отримано дослідну партію гранульованого комбікорму-концентрату для годівлі спортивних коней за розробленою технологією. Встановлено високу зоотехнічну ефективність комбікорму-концентрату для спортивних коней. Показано результати біохімічних показників крові за основними показниками. Застосування розробленого гранульованого комбікорму-концентрату з додаванням екструдованої кормової добавки для коней не погіршує їх фізіологічного стану, спортивних характеристик та біохімічних показників крові.
- ДокументТОЧНАЯ АГРОТЕХНОЛОГИЯ БУДУЩЕГО НАЧИНАЕТСЯ СЕГОДНЯ(2018) Л.В. ФАДЕЕВДинамика прогресса в агробизнесе позволяет утверждать, что в первой половине XXI века точная агротехнология станет абсолютной нормой на всех континентах по той простой причине, что она позво- ляет повысить эффективность использования земли. Точная агротехнология – это точное земледелие, равнораспределенное размещение растений на поле и точный высев сильных семян, обеспечивающих количество растений перед уборкой, практически равное количеству высеянных семян, т.е. точная норма высева сильных семян в шт. кг/га.
- ДокументАНАЛІЗ ПРОБЛЕМ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ГАЛУЗІ, СТАН РИНКУ ТА АКТУАЛЬНІ ШЛЯХИ РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ(2018) Н.Ю. СОКОЛОВА, О.М. КОТУЗАКИ, Л.Г. ПОЖИТКОВАХлібопекарська промисловість України має велике соціальне значення, вона є підтримкою стабільності у суспільстві, а підприємства, що виробляють такий значимий для кожного пересічного українця продукт харчування, як хліб, прагнуть задовольнити потреби усіх верств населення. Тим не менш, не дивлячись на таку значимість, останнім часом у галузі спостерігаються негативні процеси, що істотно впливають не лише на якість виробів, а й на загальні тенденції у виробництві та реалізації продукції. В даній статті проаналізовано основні проблеми хлібопекарської промисловості, розглянуто стан ринку хлібобулочних виробів у цьому аспекті та запропоновано актуальні шляхи розширення асортименту. Вибір напрямів впровадження інноваційних засад має ґрунтуватися на індивідуальних потребам кожного окремо взятого виробництва і бути націленим на конкретну групу споживачів. Саме такий підхід має забезпечити гарантований результат. Останнє десятиліття ціла група хлібобулочних виробів, залишається поза увагою великих підприємств та науковців, розроблені за останні роки основні концептуальні підходи до розвитку нових технологій хлібобулочних виробів рідко стосуються сухарних виробів. Тим не менш, їх можна розглядати як перспективну групу хлібобулочних виробів, що за рахунок оптимізація параметрів тістоприготування, складу харчових добавок багатофункціонального дії дасть можливість отримати додатковий прибуток, оскільки їх вартість значно відрізняється від вартості соціально значимого хліба, окрім того строки реалізації хлібобулочних виробів пониженої вологості дають можливість розглядати їх навіть як групу виробів, що можуть імпортуватися. Створення нових технологій сухарних виробів поліпшеної якості на основі регулювання біотехнологічних процесів виробництва дозволить розширити асортимент та популяризувати цей продукт харчування. Модернізація існуючих шляхів удосконалення якості хлібобулочних виробів пониженої вологості, які включають як використання поліпшувачів різної природи, так і застосування технологічних прийомів та рішень дозволить перевести такі вироби у площину дієтичного та спеціального призначення. Оскільки в світлі останніх досягнень в області науки про харчування пріоритетним є створення асортименту виробів пониженої вологості для дієтичного та спеціального харчування.
- ДокументMODERN ISSUES OF LABOR SAFETY DEVELOPMENT AND PROMISING WAYS OF THEIR SOLUTION(2018) A.P. BOCHKOVSKYIThe article analyzes a semantic meaning of the term "sustainable development" followed by its proper interpretation. It has been determined that in recent years, the number of natural and man-made disasters has increased rapidly due to the processes of technogenic environment expansion, the active growth of our planet population and large-scale urbanization. It is established that in recent decades the number of major man-made disasters consistently exceeds the number of natural ones. In the structure of man-made disasters (among industrial, transport and mixed), the largest number of victims and material damage were induced by industrial disasters. Definition of the main principle of sustainable development was interpreted. It is concluded that trends of the modern human development model directly contradict the above principle. The known studies were reviewed concerning directions of the humanity’s sustainable development concept realization globally and in Ukraine, as well as to the role of labor protection and industrial safety within the above process. The evolutionary development of labor protection has been provided as a science from ancient times to the present, as well as the contribution of great scientists to the development of labor protection and industrial safety. Modern trends of professional risks and man-made hazards in Ukraine, in particular, in the flour grinding industry and the world are analyzed. Based on the analysis, it was determined that currently a particular danger is the comprehensive application (availability, trafficking) of chemicals in all without exception workplaces feed mills, grain mills, flour mills and other enterprises of our country, as well as the large-scale use of pesticides of the first and second class of hazard. Another concern is the fact that modern personal protective equipment is not able to protect people from fine particles of chemicals (size 1 – 100 nanometers (nm), widely applied in modern industries thanks to the comprehensive use of nanotechnology in the world. It has been established that 4.4% of world stocks of unsuitable for use pesticides are accumulated in the territory of Ukraine. An increase in the number of chemicals in the air of the working area during the technological processes at the enterprises of the flour-grinding industry has caused 86% of all deaths associated with professional human activities. The leading role of labor protection as a necessary element of ensuring the implementation of the sustainable development concept in the world is indicated. Main modern problems of labor protection development as a science in Ukraine are defined and promising ways of their solution are offered.
- ДокументTHE APPLICATION OF STATISTICAL METHODS OF QUALITY MANAGEMENT BY GMP+ STANDARDS USING FERROMAGNETIC MICROTRACERS(2018) T.V. SAKHNO, P.V. PISARENKO, I.V. KOROTKOVA, O. M. OMELIAN, N. N. BARASHKOVThe GMP+FSA Feed Certification scheme is considered and analyzed which was developed in 1992 by the Dutch feed industry in response to various incidents involving contamination in feed materials. Currently it is an international scheme that is managed by GMP+ International in collaboration with stakeholders from numerous European countries. One of the most important and responsible steps in the feed production is mixing - creating a completely homogeneous mixture. In this paper, a statistical quality assessment of mixing of multicomponent feeds using the distribution of added particles – microtracers was performed. The testing procedure of the homogeneity of feeds and premixes using microtracers is presented in the Standard GMP+ BA2 ―Control of residues‖. The ferromagnetic variety of microtracers manufactured by American Company Micro-Tracers, Inc (San Francisco, California) are elementary iron particles or particles of stainless steel which are coated with a FD&C dye of different colors. The most common microtracers are Microtracer F that consists near 25000 of iron particles with a size distribution of 150 – 300 μm. These microtracers are used in the feed industry to ensure the quality of mixing feeds for animals and poultry during the last 20-30 years. The additional areas of use of microtracers include the marking of vitamins, mineral additive or medicament which introduced into premixes, which allows to mark the presence of the premix in the finished feeds. In quantitative analysis, MicrotracersTM can be used not only to document efficacy of mixing, but also to assess the adequacy of batch to batch ―cleanout‖ of mixers and other feed manufacturing equipment. In the present article the analytical results of evaluation of the mixer performance are interpreted in the terms of a Poisson statistics and chi-squared distribution. The value of probability by Poisson (p) was chosen as criteria for evaluation of homogeneity. Treating a series of counts as a Poisson distribution, the mix is judged complete if p>5% and judged incomplete if p<1%. The mix is judged ―probably incomplete‖ (marginal) if the probability value is in the range of 1%
- ДокументПЕРЕВАГИ ВИКОРИСТАННЯ БІЛКОВИХ РОСЛИННИХ КОНЦЕНТРАТІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ КОМБІКОРМОВОЇ ПРОДУКЦІЇ(2018) А.В. А.В. МАКАРИНСЬКА, І.С. ЧЕРНЕГАУ тваринництві, головним є організація раціональної годівлі. Хороша кормова база є запорукою повноцінного розвитку цієї галузі. Тому, велике значення відводиться виробництву комбікормів, які повинні повністю задовольняти організм тварин в усіх поживних і біологічно активних речовинах, так як незначний їх дефіцит затримує ріст тварин і не дозволяє в подальшому використовувати їх продуктивний потенціал на необхідному рівні. Сучасні породи і кроси сільськогосподарських тварин особливо вимогливі до поживності раціону і якості білка в ньому, що відчутно позначається на вартості корму. Додаткові джерела протеїну, отримані шляхом промислової переробки і синтезу сировини рослинного і тваринного походження, дозволяють замінити частину дорогих рослинних і тваринних інг- редієнтів в кормах. Основним джерелом білка в раціоні продуктивних тварин є зернобобові культури та корми тваринного походження. Проте, використання зернобобових при виробництві комбікормів обмежується через високий вміст антипоживних речовин. А використання кормів тваринного походження – забороною на їх використання в країнах ЄС та їх сильними коливаннями за якістю. Використання білкових рослинних концентратів при виробництві комбікормової продукції дозволить вирішити пе- релічені проблеми, оскільки характеризуються високим вмістом протеїну та невеликою вартістю. Для визначення доцільності використання білкових рослинних концентратів в якості компонента комбікорму, було досліджено їх класифікації та методи отримання. В статті наведена принципова схема виробництва соєвого концентрату та аналіз хімічного складу і поживності деяких соєвих продуктів. Білковий рослинний концентрат в різних співвідношеннях може використовуватися для відгодівлі всіх груп тварин, через хорошу засвоюваність сприяє підвищенню продуктивності, знижує ризик кишкових хвороб і характеризується високою біологічною цінністю.
- ДокументРОЗВИТОК ОРГАНІЧНОГО НАПРЯМКУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА У СВІТІ ТА ЙОГО СТАН В УКРАЇНІ(2018) О.Й КАРУНСЬКИЙ, О.Є ВОЄЦЬКА, К.С. ГАРБАДЖІУ статті представлено огляд літературних даних про питання органічного методу ведення сільського господарства. Викладено поняття ʺорганічне сільське господарствоʺ і ʺорганічна продукціяʺ. Розглянуто рівень світового розвитку органічного напрямку ведення сільського господарства та його перспективи для України. Матеріали приведені на підставі літературних даних, різних звітів світових організацій органічного напрямку у сільському господарстві та матеріалів, наданих Органічним рухом України. Дослідники встановили, що метод органічного господарювання дозволяє отримувати високоякісну сировину і продукти харчування з використанням нових технологій, які спрямовані на захист та покращення стану навколишнього середовища. Вирощена продукція на органічній основі повинна бути екологічно чистою і відповідати міжнародним стандартам якості. На території України на даний час працюють 12 іноземних та 1 український сертифікаційні органи. Український сертифікаційний орган «Органік стандарт» має міжнародну акредитацію на проведення сертифіка- ційних робіт та визнання Єврокомісії та Швейцарської Конфедерації. У статті наведено аналіз розподілу площі, органічно оброблених земель у світі і в Україні. Лідером по споживанню органічної продукції є Швейцарія. У роботі приводиться схема переходу до органічного виробництва. Представлені найбільш поширені логотипи європейської, американської та японської системи сертифікації органічних продуктів. Експортний потенціал сектору оці- нюється у 50 млн. євро. Основні країни-споживачі української «органіки»: Німеччина, Австрія, Польща, Італія, Франція, Нідерланди, Данія, Швейцарія, США, Канада. В основному експортують такі органічні товари з України: зернові, бобові, олійні культури ягоди фрукти. Також експортується олія соняшникова, шрот соняшниковий, ефірні олії, концентрований яблучний сік, горіхи, джеми, сиропи та березовий сік. Встановлено, що Україна має потужний потенціал агропромислового комплексу і може стати одним із головних експортерів органічної продукції на ринку ЄС.