Перегляд за Автор "Турчина, Т. Я."
Зараз показуємо 1 - 7 з 7
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументДослідження впливу структуруючої добавки на кінетику сушіння грибної суспензії(2019) Турчина, Т. Я.; Жукотський, Е. К.; Костянець, Л. О.Вивчено вплив структуруючої добавки на кінетику сушіння крапель водної суспензій гриба шиїтаке та морфологічні, термопластичні і адгезійні характеристики висушених часток. Дослідження процесу сушіння крапель грибної суспензії з введеним β-циклодекстрином (далі по тексту ЦД) у кількості 10% та 25% за сухими речовинами проводились на стенді в потоці нагрітого теплоносія (повітря). Отримані термограми сушіння крапель грибної суспензії з ЦД не відрізнялись за характером від термограм сушіння крапель грибної суспензії без добавок, однак вплив структуруючої добавки виявлено на співвідношення відносної тривалості випарювального та сушильного періодів, на темп прогрівання крапель у стадії кіркоутворення та досушування, зниження яких сприяє збереженню цінних складових продукту при сушінні. Збільшення відносної тривалості сушильного періоду, яке відбувається через опір процесам вологопереносу з боку поверхневої кірочки, пояснюється в суспензіях з 10%ЦД (160…200⁰С) недостатнім для ефективного структурування і вологопереносу вмістом добавки, а при сушіння крапель суспензії з 25%ЦД (140…160⁰С) недостатнім підведенням тепла. За отриманими результатами визначено, що для покращення структуруючих та вологопровідних властивостей матеріалу при зневодненні вміст ЦД в грибній суспензії має бути >10%, але < 25%, а температура теплоносія - ≥180⁰С, але <200⁰С. Встановлено, що введення ЦД забезпечує більшу міцність і щільність висушених часточок як чинників поліпшення структурно-механічних характеристик порошку, а підвищення термостійкості матеріалу в сукупності з досягненням ефекту мікрокапсулювання термолабільних складових гриба при розпилювальному сушінні дозволяють отримувати грибний порошок високої якості.
- ДокументДослідження процесу сушіння одиничних крапель крохмальної патоки ИГ-30 як об’єкту розпилювального сушіння(2017) Шаркова, Н. О.; Турчина, Т. Я.; Жукотський, Е. К.; Декуша, Г. В.; Костянець, Л. О.
- ДокументДослідження процесу сушіння суспензованого гриба шиїтаке в системі «крапля-парогазове середовище»(2018) Шаркова, Н. О.; Турчина, Т. Я.; Жукотський, Е. К.; Костянець, Л. О.Вивчено вплив температурних режимів на кінетичні залежності процесу сушіння крапель суспензій гриба шиїтаке та морфологічні, термопластичні і адгезійні характеристики висушених часток.
- ДокументКінетичні ознаки матеріалів, схильних до відкладень в камерах розпилювальних сушарок(2022) Турчина, Т. Я.; Макаренко, А. А.; Костянець, Л. О.
- ДокументМожливості підвищення енергоефективності розпилювальної сушарки для солодових екстрактів(2019) Турчина, Т. Я.; Жукотський, Е. К.В результаті випробувань сушарки СУМ-1,5 була поставлена мета - удосконалити її конструкцію для забезпечення подовження траєкторії польоту часток для повного їх висушування та організації поступового охолодження для покращення структурно-механічних властивостей порошку і збільшення його виходу.
- ДокументПроцеси структуроутворення в технологіях розпилювального сушіння(2020) Турчина, Т. Я.; Малецкая, К. Д.; Авдєєва, Л. Ю.
- ДокументПідвищення біодоступності полісахаридів плодового тіла лікувального та їстівного гриба шиїтаке(2019) Шаркова, Н. О.; Жукотський, Е. К.; Турчина, Т. Я.; Декуша, Г. В.; Костянець, Л. О.Одним з пріоритетних напрямків розвитку сучасної біотехнології є використання вищих базидіальних грибів як продуцентів ряду біологічно активних сполук з онкостатичними, імунорегулюючими, антивірусними, гепатопротекторними, гіпохолестеричними та іншими властивостями.