: Проєкт системи кондиціювання і вентиляції повітря їдальні при санаторії на 340 посадкових місць, м. Одеса
Ескіз недоступний
Дата
2024
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем
Анотація
У багатьох їдальнях для збільшення площі обіднього залу для
приміщення кухні виділяється мінімум місця, на якому розміщується безліч
плит, фритюрниць і духових шаф. Внаслідок недостатнього повітрообміну
кухари працюють у нелюдських умовах: у мийній скупчується пара, над
фритюрницями витає важкий стійкий «аромат» підгорілої олії, концентрація
молекул жирів у повітрі зашкалює.
Якщо вентиляція в їдальні облаштована з помилками або не працює
зовсім, все це, зрештою, призведе до припинення робочого процесу.
Вентиляція підприємств громадського харчування суворо нормована і
має відповідати спеціальним вимогам. Наприклад, для їдальнь, де кількість
посадочних місць нерідко перевищує 300 одиниць, а прибутковість,
порівняно з ресторанами, не відрізняється високими показниками,
вентиляційна система має бути не тільки ефективною, а й доступною щодо
вартості обладнання.
Мікроклімат їдальнь формується окремо для кожної з функціональних
зон:
У буфеті, роздавальному та заготовочному цеху планується триразовий
приплив та чотириразова витяжна вентиляція. На кожного з відвідувачів
розраховується повітрообмін у розмірі 80 м3/год.
Вентиляція обідньої зали їдальні має бути припливно-витяжною або
припливною з витісненням у кухонну зону. Швидкість повітря у робочій зоні
має перевищувати 0,2м/с. Кратність планується виходячи з витрати повітря
не менше 30 м³/год на кожну людину.
Вентиляція гарячого цеху їдальні. Для економії електроенергії в
гарячий цех має прямувати 60% обсягу припливних повітряних мас, що
надходять із зали для відвідувачів. Орієнтовні значення кратності: приплив –
5-10, витяжка – 8-13.