: Проєкт системи кондиціювання і вентиляції повітря їдальні при санаторії на 340 посадкових місць, м. Одеса

Ескіз недоступний
Дата
2024
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
ВСП "ОТФК ОНТУ", Відділення Енергетичних систем
Анотація
У багатьох їдальнях для збільшення площі обіднього залу для приміщення кухні виділяється мінімум місця, на якому розміщується безліч плит, фритюрниць і духових шаф. Внаслідок недостатнього повітрообміну кухари працюють у нелюдських умовах: у мийній скупчується пара, над фритюрницями витає важкий стійкий «аромат» підгорілої олії, концентрація молекул жирів у повітрі зашкалює. Якщо вентиляція в їдальні облаштована з помилками або не працює зовсім, все це, зрештою, призведе до припинення робочого процесу. Вентиляція підприємств громадського харчування суворо нормована і має відповідати спеціальним вимогам. Наприклад, для їдальнь, де кількість посадочних місць нерідко перевищує 300 одиниць, а прибутковість, порівняно з ресторанами, не відрізняється високими показниками, вентиляційна система має бути не тільки ефективною, а й доступною щодо вартості обладнання. Мікроклімат їдальнь формується окремо для кожної з функціональних зон: У буфеті, роздавальному та заготовочному цеху планується триразовий приплив та чотириразова витяжна вентиляція. На кожного з відвідувачів розраховується повітрообмін у розмірі 80 м3/год. Вентиляція обідньої зали їдальні має бути припливно-витяжною або припливною з витісненням у кухонну зону. Швидкість повітря у робочій зоні має перевищувати 0,2м/с. Кратність планується виходячи з витрати повітря не менше 30 м³/год на кожну людину. Вентиляція гарячого цеху їдальні. Для економії електроенергії в гарячий цех має прямувати 60% обсягу припливних повітряних мас, що надходять із зали для відвідувачів. Орієнтовні значення кратності: приплив – 5-10, витяжка – 8-13.
Опис
Ключові слова
Бібліографічний опис
Зібрання