ЕКСЕРГЕТИЧНЕ ДІАГНОСТУВАННЯ НЕПОЛАДОК У КОМПОНЕНТАХ ТЕПЛОВОГО НАСОСУ У ЗМІННИХ РЕЖИМАХ РОБОТИ

Ескіз недоступний
Дата
2023
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Впродовж роботи теплоенергетичних систем показники роботи окремих компонентів можуть поступово відхилятися від проектних. У свою чергу це призводить до зниження енергетичної ефективності системи в цілому. Враховуючи взаємовплив між окремими компонентами, актуальною є задача кількісного оцінювання та ідентифікації тих компонентів, неполадки в яких впливають як на інші компоненти, так і на систему в цілому. У свою чергу це дасть можливість ефективно реалізувати предиктивне обслуговування системи.
 В роботі, на основі ексергетичного аналізу запропоновано подальше розроблення та реалізацію методу діагностування неполадок в роботі компонентів теплового насосу системи теплозабезпечення з урахуванням змінних режимів роботи.
 Показано, що визначення відхилень найбільш відомих параметрів компонентів від їх проектних значень не дає об’єктивної інформації щодо впливу цих відхилень на систему в цілому. Крім того, така інформація може призвести до помилкових висновків щодо неполадок у компонентах.
 Використання в якості ключового показника діагностування умов роботи компонентів теплоенергетичної системи ендогенної частини деструкції ексергії та динаміку її зміни дає змогу ідентифікувати, кількісно оцінити неполадки в компонентах та їх вплив як на ефективність інших компонентів так і на ефективність системи в цілому.
 Запропонований для досліджуваних умов сценарій предиктивного обслуговування теплового насосу дав можливість зекономити від 10 до 16% електроенергії за один опалювальний сезон.
Опис
Ключові слова
Бібліографічний опис
Зібрання