Формування інвестиційного потенціалу сталого розвитку агропродовольчої сфери регіону
Вантажиться...
Дата
2020
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Одеська національна академія харчових технологій
Анотація
Здійснений науковий пошук існуючих поглядів дослідників з приводу визначення сутності поняття «інвестиційний потенціал» вказує на категоріально-понятійну дискусійність, зокрема щодо його складових елементів, які представлено у якості комплексу різних ресурсів, сукупності виробничих можливостей, організації підсистем та якісного критерію, що ототожнюється з вартістю підприємства як товару. Запропоновано формування та використання інвестиційного потенціалу регіону проводити через призму його управлінських функцій, та з врахуванням існуючої структури економіки регіону в розрізі видів економічної та виробничої діяльності. Визначено категорію «інвестиційний потенціал агропродовольчої сфери» - це здатність досягти нормального відтворення і (чи) одержання очікуваного прибутку через реалізацію та управління інвестиційними можливостями інвестиційних ресурсів, які визначають сприятливість інвестиційного клімату та забезпечують рівень інвестиційної привабливості агропродовольчого виробництва (як об’єкту, суб’єкту господарювання) регіону.
The conducted scientific search of the existing views of researchers regarding the definition of the essence of the concept of "investment potential" indicates categorical-conceptual discussion, in particular regarding its constituent elements, which are presented as a complex of different resources, a set of production opportunities, organization of subsystems and qualitative criterion, which is identified by enterprises as a commodity. It is proposed to form and use the investment potential of the region through the prism of its management functions, and taking into account the existing structure of the region's economy in terms of types of economic and production activities. The category "investment potential of the agro-food sector" is defined as the ability to achieve normal reproduction and (or) obtaining the expected profit through realization and management of investment opportunities of investment resources, which determine the favorable investment climate and ensure the level of investment attractiveness of agro-food production, economic activity) of the region.
The conducted scientific search of the existing views of researchers regarding the definition of the essence of the concept of "investment potential" indicates categorical-conceptual discussion, in particular regarding its constituent elements, which are presented as a complex of different resources, a set of production opportunities, organization of subsystems and qualitative criterion, which is identified by enterprises as a commodity. It is proposed to form and use the investment potential of the region through the prism of its management functions, and taking into account the existing structure of the region's economy in terms of types of economic and production activities. The category "investment potential of the agro-food sector" is defined as the ability to achieve normal reproduction and (or) obtaining the expected profit through realization and management of investment opportunities of investment resources, which determine the favorable investment climate and ensure the level of investment attractiveness of agro-food production, economic activity) of the region.
Опис
Алєксєйчук, О. О. Формування інвестиційного потенціалу сталого розвитку агропродовольчої сфери регіону : дис. ... канд. екон. наук : спец. 08.00.05 "Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка" : захист 25.03.2020 / Алєксєйчук Олена Олександрівна ; наук. кер. О. В. Захарченко ; Одес. нац. акад. харч. технологій, ПВНЗ Міжнар. ун-т бізнесу і права. – Херсон, 2020. –214 с.
Ключові слова
інвестиції, регіональний розвиток, агропродовольча сфера, інноваційний потенціал, планування, управління, инвестиции, региональное развитие, агропродовольственная сфера, инновационный потенциал, планирование, управление, investments, region development, agro-food sphere, innovation potential, planning, management