Калоричні властивості нанофлюїдів, перспективних для застосування в холодильній техніці

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2019
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Одеська національна академія харчових технологій
Анотація
Дисертація присвячена експериментальному дослідженню термодинамічних властивостей модельної системи ізопропіловий спирт/наночастинки Al2O3, реального робочого тіла холодильних машин (розчини холодоагенту R600a/компресорне масло), а також багатокомпонентних теплоносіїв на основі водних розчинів пропіленгліколю з домішками наночастинок Al2O3. У дисертаційній роботі вивчено вплив наночастинок Al2O3 на тиск і густину ізопропілового спирту, проведена оцінка впливу фулеренів С60 на теплоємність компресорного масла. Проведені експерименти показали, що домішки наночастинок Al2O3 сприяють зменшенню теплоємності ізопропілового спирту як в рідкій, так і твердій фазах, а також призводять до підвищення значення температури плавлення і зниження теплоти плавлення. З використанням отриманої експериментальної інформації розроблена трифазна модель прогнозування теплоємності і густини нанофлюїдів і розраховані термодинамічні властивості розчинів холодоагенту R600a з компресорним маслом. На підставі проведених експериментально-розрахункових досліджень показано, що домішки компресорного масла істотно впливають на теплоємність, ентальпію і ентропію холодоагенту R600a. Встановлено, що домішки наночастинок Al2O3 знижують теплоємність багатокомпонентних теплоносіїв (пропіленгліколь/вода/одноатомний спирт/наночастинки Al2O3). Аналіз температурних і концентраційних залежностей надлишкових функцій для густини і теплоємності нанофлюїдів на основі ізопропілового спирту дозволив розробити нову «трифазну» модель прогнозування термодинамічних властивостей нанофлюїдів.
Опис
Мотовий, І. В. Калоричні властивості нанофлюїдів, перспективних для застосування в холодильній техніці : дис. … канд. техн. наук : спец. 05.14.06 «Технічна теплофізика та промислова теплоенергетика» : захист 09.12.2019 / Мотовий Ігор Віталійович ; наук. кер. В. П. Желєзний ; Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса, 2019. – 193 с.
Ключові слова
теплоємність, густина, тиск насичених парів, ентальпія, ентропія, нанофлюїд, наночастинки, ізопропіловий спирт, компресорне масло, холодоагент, багатокомпонентні холодоносії, моделі розрахунку, heat capacity, density, saturated vapor pressure, enthalpy, entropy, nanofluid, nanoparticles, isopropyl alcohol, compressor oil, coolant, multicomponent coolants, calculation models
Бібліографічний опис