Переглянути
Нові надходження
- ДокументДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ЕКСТРАГУВАННЯ ДЕРЕВИНИ ДУБА В АПАРАТАХ ЕЛЕКТРОДИНАМІЧНОГО ТИПУ(2022) Олександр Вікторович Акімов, Всеволод Петрович МординськийУ статті говориться про перспективний метод отримання рідких екстрактів за допомогою електромагнітного випромінювання. Виділяються основні переваги перед традиційними методами екстрагування. Коротко перелічено використання дубової деревини у промисловості. Було визначено основні медичні властивості компонентів дубу, запропоновано перспективне використання рідких екстрактів з дубу у виноробній промисловості.. Визначено тенденцію у технології екстрагування, яка полягає у переході до інтенсивних та перспективних методів, зазначені їхні основні принципи. Визначено основні фактори, що обумовлюють перехід до нових методів екстрагування. У статті було визначено основні проблеми виробництва коньяків під час витримки, що впливають на собівартість кінцевого продукту. Зазначено ключові компоненти деревини дубу, які формують характерний смак та букет у коньяках та бренді. Сформульовані науково-технічні протиріччя процесів екстрагування і витримки, запропонована гіпотеза для їхнього вирішення. Представлені експериментальні стенди, на яких проводилися дослідження. Зазначені усі параметри, при яких проводилися експерименти. Представлені термограми процесів та визначено, що найнижча температура спостерігається у циркуляційному МХ екстракторі. З аналізу даних по концентрації сухих речовин, було визначено, що найкращі показники належать циркуляційному МХ екстрактору, де в якості екстрагента використовувався водно-спиртовий розчин з більшою концентрацією спирту. Дані про швидкість вилучення сухих речовин додатково підтверджують високу ефективність застосування циркуляційного екстрактора. Підтверджено кращий ефект механодифузії у циркуляційному МХ екстракторі. Зроблені висновки, щодо перспективності впровадження таких апаратів у виробництво.
- ДокументЗАСТОСУВАННЯ ЕФЕКТІВ ГІДРОДИНАМІЧНОЇ КАВІТАЦІЇ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ(2022) Леся Юріївна Авдєєва, Андрій Анатолійович Макаренко, Дмитро Дмитрович ЩенськийЗастосування сучасних наукоємних інноваційних енергозберігаючих технологій і обладнання є необхідною умовою успішного існування промислових підприємств. Актуальність використання кавітаційних технологій пов’язана з ефективним використанням енергії в процесах, пов'язаних з обробкою рідких гетерогенних дисперсних систем для інтенсифікації механічних і фізико-хімічних впливів на стадіях розчинення, перемішування, диспергування, гомогенізації, екстрагування, емульгування, стерилізації та інших. Розвиток і застосування кавітаційних технологій і конструкцій гідродинамічних кавітаційних апаратів можливий в різних галузях промисловості. Метою статті був аналіз і узагальнення існуючого досвіду використання кавітаційних технологій і обладнання в харчовій промисловості. Доведено, що значними перспективами характеризуються апарати, в яких використано явище гідродинамічної кавітації. Їх використання дозволяє посилити інтенсивність впливу при обробці складних дисперсних систем і покращити фізичні, хімічні та біологічні характеристики харчових продуктів, таких як, збільшення загальної кількості розчинних сухих речовин, стабільності суспензій і емульсій; збереження значної кількості біологічно активних речовин і вітамінів; посилення антиоксидантної активності, збільшення ступіню гідролізу білка, інактивації небажаних мікроорганізмів і ферментів та ін. Кавітаційні технології і обладнання з успіхом використовуються для виробництва молока, йогуртів, фруктових та овочевих соків, пектину, каротину, таніну. Перспективним напрямком є використання гідродинамічної кавітації в технологіях валоризації лігноцелюлозної біомаси. Кавітаційний вплив при дезінфекції, стерилізації та аерації води та водних систем дозволяє провести якісне знезараження природних і стічних вод без використання хімічних реагентів і широко застосовується на харчових підприємствах.
- ДокументЕЛЕКТРОМАГНІТНЕ ПОЛЕ ЯК ІНТЕНСИФІКАТОР ПРИ ВТОРИННІЙ ОЧИСЦІ РІПАКОВОЇ ОЛІЇ(2022) Петро Ігорович ОсадчукНаукові дослідження багатьох лабораторій показали, що для здоров'я людини представляють небезпеку де які окремі компоненти олій і жирів, а також продукти їхнього окислювання і розпаду. Не сам холестерин викликає утворення атеросклеротичних бляшок, а продукти його окислювання, які утворюють складноефірні з'єднання з насиченими жирними кислотами. Похідні окислених холестеринових та інших ліпідних компонентів, що входять до складу нерафінованих олій, також можуть визивати виникнення важких захворювань, наприклад, ішемія та навіть рак. Однак, не завжди самі гідроперекиси небезпечні для здоров'я, а від продуктів їхнього розпаду з утворенням вільних радикалів є реальна загроза здоров'ю людини. Усі види рослинної олії, що використовуються для виробництва продуктів харчування людей повинні пройти глибоке очищення на спеціальному устаткуванні. Це необхідно для видалення з олії низькомолекулярних жирних кислот, альдегідів, кетонів і інших летючих продуктів, що визначають запах і смак продукту, а також виділення з нього небажаних чужорідних з'єднань. Високоякісні рослинні олії можуть бути отримані тільки після ретельного проведення їхнього очищення, яке можна умовно розділити на первинне і наступне, більш глибоке, назване - рафінацією. Системний аналіз енерготехнологій є ефективним інструментом зниження витрат енергії у виробництві та показав, що сучасні технології очищення рослинних олій – це складні системи, які включають ряд операцій. При глибокому очищені рослинних олій, використання хімічних реагентів та каталізаторів поліпшує якість олій та інтенсифікує процес. Однак при їх використанні виникає потреба у додаткових матеріальних витратах, оскільки ці компоненти мають постійно оновлюватись. У зв’язку з цим проведено дослідження процесу гідратації ріпакової олії застосовуючи електромагнітну обробку, з метою інтенсифікації видалення супутніх речовин, зниження енерговитрат та поліпшення якості продукції.
- ДокументEXERGY ANALYSIS OF AN OPEN-MODE ADSORPTIVE HEAT STORAGE UNIT BASED ON COMPOSITE ADSORBENT ‘SILICA GEL – CRYSTALLINE HYDRATE’(2022) Elena Belyanovskaya, Kostyantyn Mikhaylovich Sukhyy, Yana Oleksandrivna Serhiienko, Mikhaylo Porfyryevich Sukhyy, G. Pustovoy, Irina Valeriivna SukhaExergy analysis of an open-mode adsorptive heat storage unit has been performed when a composite ‘silica gel – crystalline hydrate’ used as an adsorbent. The crucial factors affecting the exergy efficiency factor are stated to be temperature and initial humidity of airflow supplied to the inlet of adsorbent layer, temperature of external air and methods of air flow humidification. Procedure of calculation of the operating characteristics of an open-mode adsorptive heat storage device was further developed. The suggested procedure involves determination of adsorption, specific adsorption heat and final airflow temperature, useful heat, heat inputs for operating heat storage device and its efficiency factor, then exergy recovered, exergy supplied and exergy efficiency are calculated. Exergy efficiency depends on characteristics of flow of humid air fanned into the adsorbent layer such as temperature and initial absolute humidity which strongly affect the adsorption and final airflow temperatures. Increase of initial temperature of the humid air leads to decreasing of the exergy efficiency. Maximal values of exergy efficiency are determined at the absolute humidity and temperatures of initial airflow within the ranges of 0.03 – 0.04 kg/m3 and 20 – 30ºC, respectively. These characteristics are corresponded to the maximal airflow temperatures after passing through the adsorbent layer which meet to the Sanitary Regulations. Dependence of exergy efficiency vs. external air temperature and initial airflow temperature is shown. The exergy efficiencies of the open-mode adsorptive heat storage unit with steam and ultrasonic humidification were compared. Ultrasonic humidification is shown to allow increasing the exergy efficiency by 7 % against steam humidification. The obtained results can be used when energy-efficient heat and ventilation systems for residential premises developed.
- ДокументRESEARCH OF THE KINETICS OF THE DRYING PROCESS OF COMBINED PLANT MATERIALS(2022) Zhanna Petrova, Kateryna Slobodianiuk, Kateryna Samoilenko, V. M. Vishnevsky, Oleksii GrakovThe general trend of energy consumption, which leads to an increase in the amount of energy consumed in the world, has shown that its cost is constantly increasing, and the shortage of energy carriers is increasing. So, the problem of creating and large-scale implementation of modern energy-efficient heat-technologies, which ensure the reduction of energy consumption and the maximum preservation of the high quality of the dehydrated product, is relevant today. In order to solve the above-mentioned problem, this work has developed an innovative pre-treatment of combined plant materials. A study of pH results for different ratios of red beetroot with rhubarb/tomato is presented. We managed to obtain the most optimal content of components in the red beetroot:rhubarb mixture as 2:1, with a pH value of 3.75, and betanin in the studied material after drying remains at the level of 96.5% for red beetroot:tomato - 3:1, in which pH is 3.9, and betanin is 94.7%. Also, with the preservation of earnings and increasing the functionality of the phytoestrogen properties of plant raw materials, the conditions for the stabilization of plant ingredients have been developed. Mixtures of plant materials with different ratios of initial components of plant origin were created and optimal drying modes were developed. The kinetics of the drying process of combined plant materials with their preliminary preparation was experimentally investigated. On the basis of the obtained data on the change in the nature of the Rebinder number depending on the humidity, the combined plant material and the temperature of the heat carrier, staged drying regimes were developed. The theoretical processing of the obtained experimental data on the red beetroot:tomato mixture was performed according to the method of V.A. Danilov. The generalized drying kinetics curves of the red beetroot:tomato mixture coincide with the fast drying regimes. The duration of the drying process of the soybean:spinach mixture on the experimental convective stand was calculated according to the method of V.V. Krasnikov. The generalized curve of the drying kinetics of the soybean:spinach mixture made it possible to apply the relative drying coefficients. And it became possible to calculate the total drying time of the soybean:spinach mixture. The deviation of the calculated value from the experimental duration of drying does not exceed 5%.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »