Науково-періодичні видання ОНТУ (ONUT periodicals)
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Науково-періодичні видання ОНТУ (ONUT periodicals) за Дата публікації
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументЩОДО ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕЧНОСТІ РИБНИХ РЕСУРСІВ КРЕМЕНЧУЦЬКОГО ВОДОСХОВИЩА(2016) М.П. Головко, Т.М. Головко, Л.О. Крикуненко
У статті наведені дані щодо актуальності проведення наукових досліджень рибних ресурсів Кременчуцького водосховища. Проведений аналіз споживання та вилову рибної продукції в Україні. Встановлено, що підвищення рівня забезпечення населення України рибою та рибною продукцією можливе за рахунок раціонального використання потенціалу всіх внутрішніх прісноводних водосховищ, зокрема Кременчуцького. Проаналізовано зростання рівня вилову судака, сома, товстолоба, окуня. Це вимагає розробки заходів з формування якості продукції з цієї риби. Протягом останніх років є стабільним рівень вилову коропу, ляща, судака та інших видів прісноводних риб. Це дає підставу підприємствам харчової промисловості, торгівлі та науковим колам акцентувати увагу на ці види риб саме з метою розширення асортименту рибної продукції. Наведено дані щодо екологічної ситуації водосховища в межах міста Черкаси та Черкаської області, як одного із чинників впливу на якість та безпечність рибних ресурсів. Встановлена відсутність явищ техногенного забруднення водосховища, що дозволяє без обмежень використовувати рибу з цього водоймища на харчові цілі.
Ключові слова: продовольча безпека, водосховище, рибні ресурси, динаміка вилову та споживання.
- ДокументПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ БЛОКУ ОЧИЩЕННЯ УСТАНОВКИ РОЗДІЛЕННЯ ПОВІТРЯ(2016) П. П. Червоненко, В. А. Болтенков,У статті розглянуто автоматизація блоку очищення установок розділення повітря середнього тиску, яким враховуючи сучасні вимоги ринку, необхідно підвищити рівень автоматизації. Проведено аналіз існуючихвимог до установок середнього тиску. Поставлена мета роботи – розробка інформаційної технології для підвищення рівня автоматизації блоку очищення установки розділення повітря. Для досягнення поставленоїмети необхідно було проаналізувати технологічний процес блоку очищення. Обґрунтовано необхідність вибору дворівневої системи автоматизації. Нижній рівень являє локальну система управління і контролю, а верхній –управляючий обчислювальний комплекс як робочу станцію на базі персонального комп'ютера. Розглянуто локальну систему управління та контролю, яка складається з блоку вимірювальних засобів, засобіврегулювання та системи управління і контролю нижнього рівня. Приведено опис обладнання, що було використано для автоматизації блоку очищення. Розроблено програмне забезпечення робочої станції, що представлено графічним інтерфейсом користувача та управляючою програмою. Приведено опис алгоритмів керування блоком очищення, що підтримує роботу системи у трьох основних режимах, та дозволяє автоматично переходити між ними. Розробка і впровадження автоматичної системи управління роботою блоку очищення установки розділення повітря середнього тиску дозволило підвищити безпеку та ефективність роботи установки в цілому.
- ДокументВПЛИВ ПЛАЗМОХІМІЧНО АКТИВОВАНОЇ ВОДИ НА ВУГЛЕВОДНО-АМІЛАЗНИЙ КОМПЛЕКС ЗЕРНА ПШЕНИЦІ(2016) C. Ю. МИКОЛЕНКО, Ю. С. ЧУРСІНОВ, В. Ю. СОКОЛОВ, А. М. ПУГАЧ, С. Ю. ДІДЕНКО
В статті показано вплив плазмохімічно активованої води на особливості процесу вологотеплової обробки з огляду на зміни крохмалю зерна пшениці та активність амілолітичних ферментів, присутніх у зерні. Встановлено, що плазмохімічно активована вода зі збільшенням тривалості обробки викликає зміну активності α-амілази зерна пшениці.
Визначено вплив води, підданої дії контактної нерівноважної плазми, на властивості пшеничного крохмалю за допомогою амілографа.
Встановлено особливості перебігу вологотеплової обробки зерна пшениці і перетворення високомолекулярних сполук у випадку застосування плазмохімічно активованої води.
Показано вплив води, підданої дії контактної нерівноважної плазми, на мікрофлору зерна під час його гідротермічної обробки.
Розглянуто можливість використання плазмохімічно активованої води у технології виробництва цільнозернових продуктів. - ДокументВИКОРИСТАННЯ НАДВИСОКОЧАСТОТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ ПРИ ВИДІЛЕННІ ПОЛІСАХАРИДІВ КЛІТИННИХ СТІНОК ДРІЖДЖІВ(2016) Н. К. Черно,, О. Г. Бурдо, К. І. Науменко
У роботі встановлено ефективність використання надвисокочастотного (НВЧ) випромінювання для
дезінтеграції дріжджів Saccharomyces cerevisiae, суспендованих в розчині натрій гідроксиду, з метою виділення полі-
сахаридів клітинних стінок. Надано характеристика отриманих препаратів при варіюванні умов обробки. Показано
можливість отримання цим методом препаратів дріжджових полісахаридів різного складу. Варіюванням концентрації
NаОН можливе виділення як монокомпонентного продукту – β-глюкану, так і двокомпонентного – комплексу β-
глюкану з мананом (зимозан). Метод простий у виконанні, його використання приводить до зниження витрат ресурсів
і енергії, підвищення екологічної складової, що в сукупності визначає перспективи його використання в технологіях
полісахаридів дріжджів. - ДокументІННОВАЦІЙНІ СКЛАДОВІ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ВИНОРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ(2016) О. Б. Ткаченко, І. М. Агеєва, В. М. БеркгаутУ статті розглянуто окремі аспекти стратегії розвитку виноробної галузі України, необхідність створення бюро з маркетингу винограду і вина України, вплив розвитку винного туризму на підвищен-ня культури споживання вина та на розвиток виноробної галузі, розглянуто виведення на ринок Укра-їни вин контрольованих найменувань за походженням (КНП)
- ДокументЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО ТА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ ПРОДУКЦІЇ ВИНОРОБСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ(2016) О. Б. Каламан, А. С. Молчановськаозглянуті сучасні проблеми та тенденції світового та українського ринків продукції виноробст-ва. Показані зміни площ виноградних насаджень у світі. Виділені та проаналізовані нові лідери в світо-вій виноробній галузі. Зображений стан розвитку виноградарства в Україні та описані його проблеми в сучасних нестабільних умовах. Вказані гострі проблеми та загрози виноробної галузі України. Запро-поновані шляхи для поліпшення та розвитку виноробної галузі в Україні
- ДокументУПРАВЛЕНЧЕСКИЕ ИННОВАЦИИ И ОСОБЕННОСТИ ИХ ПРИМЕНЕНИЯ НА ПРЕДПРИЯТИЯХ ХРАНЕНИЯ И ПЕРЕРАБОТКИ ЗЕРНА(2016) И. А. СедиковаВ статье проанализированы основные научные работы, касающиеся сферы инноваций и ин-новационного развития. Доказана необходимость введения методов бизнес-процессов на предпри-ятиях хранения зерна в современных условиях, определены основные бизнес-процессы на комбина-тах хлебопродуктов
- ДокументРОЗРОБКА КОМПОЗИЦІЇ БОРОШНЯНОГО КОНДИТЕРСЬКОГО ВИРОБУ «ВУПІ ПАЙ»(2016) Н. А. Дзюба, А. Р. Антонова, О. В. Земляковастатті за допомогою причинно-наслідкової діаграми Ісікава проаналізовано основні чинники, що формують якість борошняних кондитерських виробів. Питання збалансованості та біологічної повноцінності мафінів вирішено шляхом розробки багатокомпонентних рецептурних сумішей за допомогою табличного процесору OpenOffice Calc, що входить в пакет OpenOffice.org. Показано, що введення до рецептури мафіну глютину, отриманого шляхом гідролізу вторинної рибної колагенмістної сировини, сприяє підвищенню біологічної цінності готового продукту. Досліджено фізико-хімічні та органолептичні характеристики розроблених продуктів, що підтверджують доцільність застосування запропонованої технології.
- ДокументПРОСТОЙ ПИ–ПОДОБНЫЙ РЕГУЛЯТОР С КОНТИНУАЛЬНОЙ ЛОГИКОЙ ДЛЯ НЕСТАЦИОНАРНЫХ ОБЪЕКТОВ(2016) А. И. ПавловМногие объекты автоматического регулирования являются нестационарными. Проявляется это в измененииих параметров. Поэтому периодически требуется корректировать и параметры регуляторов. Такая работа осуществляется обычно редко. Поэтому значительную часть времени регуляторы работают снеоптимальными параметрами. Следствием этого является невысокое качество работы многих промышленных систем регулирования. Решением проблемы является использование робастных регуляторов.Показывается возможность повышения живучести систем автоматического регулирования посредством расширения их области нормальной работы. Достигается это применением нечеткой логики длядинамического изменения коэффициента передачи регулятора. Способ основан на использовании алгоритма Мамдани. Структура регулятора очень простая. Регулятор эффективно компенсирует координатныевозмущения, если они действуют по каналу управления.
- ДокументPOLYMERIC MATERIALS FOR SOLAR ENERGY UTILIZATION: A COMPARATIVE EXPERIMENTAL STUDY AND ENVIRONMENTAL ASPECTS(2016) Alexander Doroshenko, Kostyantyn Shestopalov, Ivan Mladionov, Vladimir Goncharenko, Paul KoltunFull-scale metal solar collectors and solar collectors fabricated from polymeric materials are studied in present research. Honeycomb multichannel plates made from polycarbonate were chosen to create a polymeric solar collector. Polymeric collector is 67.8% lighter than metal solar collector. It was experimentally shown that the efficiency of a polymeric collector is 7–14% lower than a traditional collector. An ecologically based Life Cycle Assessment showed the advantages of the application of polymeric materials in the construction of solar collectors.
- ДокументEVALUATION OF INDUCTANCE WITH ELECTRICAL WIRES(2016) V. KudryIn this paper proved the possibility of developing passive electronic inductive elements based replace metal wire that is wound inductor, the wire is made of electret. The relative permeability of the electret S 10 000, several orders of magnitude greater than the permeability of conventional insulation materials, i < 10, resulting current in the wire acquires properties bias current. The essence of innovation is to replace the source of of magnetic induction flow that pervades the core of the coil. According to the theory of electrodynamics, current bias, in contrast to conduction current, generated no movement of charge along the wire, but the change of the charge in the local volume.Equivalence bias current and conduction current is manifested in the possibility of forming a magnetic field. The flow through magnetic induction coil core regardless of the current it generates, creates voltage at its ends.The paper also shows the numeric characteristics that determine the effective frequency range, specified the reason why electric a wire with і < 10 can not generate magnetic flux through the core and serve as a passive reactive component.
- ДокументBIOTECHNOLOGY OF THE HYDROLYTIC ENZYME PREPARATION α-D- GALACTOSIDASE ACTIVITY(2016) А. Petrosyants
- ДокументTHE STIRLING GAS REFRIGERATING MACHINE MECHANICAL DESIGN IMPROVING(2016) V. V. Trandafilov, M. G. Khmelniuk, A. V. Ostapenko, O. Y. YakovlevaTo improve the mechanical design of the piston Stirling gas refrigeration machine the structural optimization of rotary vane Stirling gas refrigeration machine is carried out. This paper presents the results of theoretical research. Analysis and prospects of rotary vane Stirling gas refrigeration machine for domestic and industrial refrigeration purpose are represented. The results of a patent search by mechanisms of transformation of rotary vane machines are discussed.
- ДокументGRAPH MODELING OF THE GRAIN PROCESSING ENTERPRISE FOR SECONDARY EXPLOSION ESTIMATIONS(2016) A. S. PopovMathematical model for the possible development of the primary explosion at the grain processing enterprise is created. It is proved that only instability is possible for the combustion process. This model enables to estimate possibility of the secondary explosion at any object of the enterprise and forms the base for mathematical support of the decision support system for explosion-proof. Such decision support system can be included in the control system of the processing enterprise.
- ДокументОПТИМІЗАЦІЯ СКЛАДУ КОМПОЗИЦІЇ ФЕРМЕНТНИХ ПРЕПАРАТІВ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ЗЕРНОВОГО ХЛІБА(2016) С. Г. Олійник, Г. В. Запаренко, О. Г. ДьяковУ статті обґрунтовано доцільність застосування ферментних препаратів целюлази, ксиланази та глюкозооксидази для підвищення якості полб’яного та пшеничного зернового хліба. Із використанням методів експериментально-статистичного планування та програми MathCAD оптимізовано кількісний склад досліджуваних ферментних препаратів і отримано композиції «Полба» і «Пшениця», додавання яких на стадії замішування тіста дозволяє підвищити питомий об’єм і пористість зернового хліба, а також покращити його органолептичні властивості.
- ДокументVISCOSITY OF TERNARY SOLUTIONS COMPOSED OF PROPYLENE GLYCOL, ETHANOL AND WATER(2016) O. Ya. Khliyeva, A. S. Nikulina, M. P. Polyuganich, S. S. Ryabikin, V. P. ZheleznyThis paper presents the experimental data on the kinematic viscosity of water / ethanol / propylene glycol solutions that are prospective as coolants. An experimental setup with capillary viscometers was used to measure the kinematic viscosity of samples in the temperature range from 243K to 303K and in the wide range of mass fractions of components. Experimental uncertainty of the obtained experimental data does not exceed 0.4 %. Solutions compositions were chosen according to needs of the refrigeration industry in order to provide a possibility of their application at temperatures 233 K and higher. The new model for prediction of the kinematic viscosity of coolants within wide interval of reduced temperatures 0.1 ≤ ≤ 0.6 ( is the pseudocritical temperature) based on the limited experimental data both for pure substances and aqueous solutions of mono- and polyalcohols is presented in paper.
- ДокументAUTOMATION OF CHAMPAGNE WINES PROCESS IN SPARKLING WINE PRESSURE TANK(2016) E. V. Lukyanchuk, V. A. Khobin, V. A. KhobinThe wine industry is now successfully solved the problem for the implementation of automation receiving points of grapes, crushing and pressing departments installation continuous fermentation work, blend tanks, production lines ordinary Madeira continuously working plants for ethyl alcohol installations champagne wine in continuous flow, etc. With the development of automation of technological progress productivity winemaking process develops in the following areas: organization of complex avtomatization sites grape processing with bulk transportation of the latter; improving the quality and durability of wines by the processing of a wide applying wine cold and heat, as well as technical and microbiological control most powerful automation equipment; the introduction of automated production processes of continuous technical champagne, sherry wine and cognac alcohol madery; the use of complex automation auxiliary production sites (boilers, air conditioners, refrigeration unitsand other.); complex avtomatization creation of enterprises, and sites manufactory bottling wines. In the wine industry developed more sophisticated schemes of automation and devices that enable the transition to integrated production automation, will create, are indicative automated enterprise serving for laboratories to study of the main problems of automation of production processes of winemaking.
- ДокументПРОДУКТИВНІ ЯКОСТІ ПОРОСЯТ У ВІЦІ ВІД 61 ДО 90 ДІБ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ПОВНОРАЦІОННОГО КОМБІКОРМУ, ЗГІДНО З ДСТУ 4124-2002(2016) І. Ф. РІЗНИЧУКГодівля поросят у віці від 61 до 90 діб диференційована на три вікові періоди – від 61 до 70 діб, від 71 до 80 і від 81 до 90 діб. У перший віковий період поросятам згодовують 1,0 кг повнораціонного комбікорму за добу, в другий –
1,4 кг і в третій віковий період – 1,8 кг повнораціонного комбікорму за добу.
Встановлено, що використання повнораціонного комбікорму для поросят живою масою 20-40 кг, згідно з ДСТУ 4124-2002 призводить до збільшення живої маси поросят у віці від 61 до 90 діб із 18,5 до 35,5 кг за середньодобового приросту 570 г та конверсії 2,5 кг комбікорму на 1 кг приросту поросят.
Зроблено висновок, що одержані показники продуктивності поросят у віці від 60 до 90 діб за використання повно- раціонного комбікорму для поросят живою масою 20-40 кг, згідно з ДСТУ 4124-2002 не відповідають вимогам інтенсивного ведення свинарства.
Визначено, що основним напрямом підвищення продуктивних якостей поросят у віці від 61 до 90 діб повинно стати використання повнораціонного комбікорму для поросят живою масою 20-40 кг із зниженою концентрацією хлориду натрію, кальцію і фосфору та удосконалення амінокислотного живлення поросят за рахунок включення до складу комбікорму треоніну. - ДокументСОЗДАНИЕ И ИСПОЛЬЗОВАНИЕ БИБЛИОТЕК ДИНАМИЧЕСКОЙ КОМПОНОВКИ В ИНЖЕНЕРНЫХ РАСЧЕТАХ(2016) М. Г. Хмельнюк, Д. И. ВажинскийВ статье описывается создание и использование библиотек динамической компоновки для инженерных расчетов. Рассмотрены варианты создания универсальных библиотек, также описано использование технологии OpenMaple, применимой только для математического пакета Maple. Показаны преимущества и недоставки, возникающие при использовании собственных библиотек динамической компоновки в инженерных расчетах.
- ДокументТЕХНОЛОГІЯ ПІСОЧНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ З ПОРОШКОМ ЛИСТЯ ВОЛОСЬКОГО ГОРІХА ТА БОРОШНОМ «ЗДОРОВ’Я»(2016) Т. М. Поп,
Доведено можливість використання порошку з листя волоського горіха та борошна «Здоров’я» у технології
пісочного напівфабрикату. Введення до рецептури пісочних напівфабрикатів нетрадиційних компонентів сприяє зба-
гаченню їхнього хімічного складу. Надано органолептичні характеристики порошку з листя волоського горіха, боро-
шна «Здоров’я» та випеченого пісочного напівфабрикату. Визначено масові частки порошку з листя волоського горіха
та борошна «Здоров’я» у рецептурі пісочного напівфабрикату. Досліджено вміст білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та
мінеральних речовин у готовому пісочному напівфабрикаті. Визначено мікробіологічну та токсикологічну безпеку
випеченого пісочного напівфабрикату.