Архів матеріалів науково-періодичні видання ОНТУ (ONUT periodicals achive)
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Архів матеріалів науково-періодичні видання ОНТУ (ONUT periodicals achive) за Дата публікації
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументМОДЕЛЮВАННЯ І ОБҐРУНТУВАННЯ РОБОЧОГО ПРОЦЕСУ ПЛАСТИФІКАТОРА ВВ-ПМЛ(2016) В. А. Хомічук,, О. І. Бескровний, В. В. Макаринський
я. У статті досліджено робочий процес пластифікації кондитерських мас у пластифікаторі ВВ-ПМЛ.
Розглянуто реологічну модель руйнування кондитерських блоків під дією динамічного навантаження у маслорізці
пластифікатора ВВ-ПМЛ у вигляді диференціального рівняння. За цією моделлю одержано розрахункові залежності
напружень від швидкості ударяючої маси, які дозволяють визначити конструктивні характеристики механічного об-
ладнання та параметри процесів. Запропоновано нестаціонарну модель механізму прогрівання кондитерських мас з
реологічними параметрами, залежними від температури та показано, що процес прогрівання визначається як внутріш-
німи, так і зовнішніми термічними опорами. Побудовано статистичну модель процесу аерування кондитерської маси,
на основі якої установлено, що оптимальними характеристиками процесу аерування даного кондитерського жиру є:
час вимішування – від 570 до 600 с; температура води у сорочці – від 39 до 40 С. Методами чисельного моделювання
показано: рух лопаті пластифікатора ВВ-ПМЛ є динамічно стійким; перемішування відбувається значно інтенсивніше
при куті нахилу лопатей змішувача до осі валу 60 та наявності отворів. Визначено оптимальну форму отворів та їх
площу у лопатях змішувача. - Документ
- ДокументABOUT SIGNIFICANCE OF THE CONTROL PROBLEM OF ECOLOGICAL EFFICIENCY OF FUNCTIONING OF TECHNICAL OBJECTS(2016) S. A. VoinovaIt's noted the current stress state of the natural environment due to the increasing harmful effects of the developing global production. It's indicated on the urgency to fully reduce the harmful effects of production. It's shown the control operation TO is highly efficient and productive means of improving the environmental performance of production. It's described the main features of management of ecology, created as well as existing worn out. It's shown the real possibilities of the use of management tools as a highly productive universal environmental funds.
- ДокументОСОБЛИВОСТІ КЛАСИФІКАЦІЙ ПРОДУКТІВ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ(2016) Н. А. ТкаченкоОбґрунтовано доцільність аналізу класифікацій продуктів дитячого харчування у світі й Україні з метою розробки інноваційних технологій продуктів для харчування малюків, які були б конкурентоспроможними як на українському ринку, так і на ринку Євросоюзу. Наведено світову класифікацію продуктів дитячого харчування, розгорнуту класифікацію дитячих продуктів, яка діяла в Україні до вересня 2015 року, та нову класифікацію продуктів дитячого харчування, введену в дію згідно «Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості». Проведено аналіз класифікацій продуктів дитячого харчування у світі й Україні. Окреслено перспективи розробки технологій нових стерилізованих дитячих сумішей початкових та для подальшого годування, кисломолочних продуктів (напоїв та білкових продуктів) для харчування малюків від 8-ми місяців на молочній, молочно-зерновій, молочно-овочевій, молочно-фруктовій, молочно-фруктово-зерновій, молочно-ягідно-зерновій, молочно-овочево-зерновій основах, стерилізованих молочно-зернових, молочно-овочевих і молочно-фруктових сумішей і каш для харчування малюків від 8-ми місяців, а також продуктів для харчування дітей від 1 до 3 років, дітей дошкільного й шкільного віку.
- ДокументDevelopment of formulation multicomponent protein-fat emulsion(2016) Y. Kotlyar, Т. Goncharenko, O. TopchiyThe article is based on research of the protein components of different nature analysis. The possibility of their use as components of protein and fat emulsions for the purpose of modeling their optimal formulations for use in the composition of meat pates was proved. Rational individuals’ emulsification process parameters, which guarantee high-quality homogeneous emulsions, were found. The samples of protein and fat emulsions using protein drugs and partial replacement of animal fats fortified blend of vegetable oils, determined by their biological value, rheological, functional and technological properties were investigated. Organoleptic analysis model of meat pates masses were analyzed and recommended percentage of protein and fat emulsions on recipes meat pates are shown.
- ДокументТЕХНОЛОГІЯ ОТРИМАННЯ ЗАЛІЗОВМІСНОГО КОМПЛЕКСУ НА ОСНОВІ ПОЛІСАХАРИДІВ ПЕЧЕРИЦІ ДВОСПОРОВОЇ(2016) Н. К. Черно, С. О. Озоліна, О. В. Нікітіна
Розроблено технологію отримання залізовмісного комплексу на основі полісахаридів печериці дво-
спорової, яка складається з двох стадій: вилучення полісахаридів та формування залізовмісного комплексу. Встанов-
лено, що одержувати полісахариди з сировини доцільно екстракцією 3 % розчином натрій гідроксиду протягом 4 год з
подальшою очисткою від речовин невуглеводної природи. У складі полісахаридів домінує галактоглюкан. Раціональ-
ними умовами отримання залізовмісного комплексу на основі полісахаридів грибів є суміщення розчинів ферум (III)
хлориду та полісахаридів; концентрації реагуючих речовин становлять: Fe3+ – 0,075 %, полісахаридів – 0,113 %, масо-
ве співвідношення залізо : полісахариди 1,0 : 1,5, рН середовища – 11,5. Комплекс стійкий до дії агресивних середо-
вищ травного тракту, є мікробіологічно безпечним та залишається доброякісним протягом 12 місяців зберігання. Він є
ефективним протианемічним засобом. - ДокументКОМПЬЮТЕРНО-ИНТЕГРИРОВАННАЯ СИСТЕМА УПРАВЛЕНИЯ ПЕРЕСТАНОВКАМИ ТВС В АКЗ ВВЭР-1000 С УЧЕТОМ ПОВРЕЖДЕННОСТИ ОБОЛОЧЕК ТВЭЛОВ(2016) В. М. СтефаникМетодика расчета повреждения оболочек твэлов ВВЕР- 1000 основана на энергетическом варианте теории ползучести, который является экспериментально подтвержденным. Результаты расчета, которые позволяютнаходить алгоритмы перестановок ТВЗ с минимизацией вероятности разгерметизации оболочек, могут быть использованы при проектировании компьютерно-интегрированной системы управления (КИСУ) реакторомВВЕР- 1000. Предложенная структура КИСУ, которая может быть использована при разрабатывании инновационной технологии повышения безопасности и надежности эксплуатации ядерного топлива ВВЕР-1000 за счет уменьшения вероятности разгерметизации оболочек твэлов за механизмом деформационногоповреждения.
- ДокументАППРОКСИМАЦИЯ В ЗАДАЧЕ УПРАВЛЕНИЯ ХАРАКТЕРИСТИКОЙ ЦИФРОВОГО ФИЛЬТРА ДЛЯ СПЕЦИАЛИЗИРОВАННОЙ КОМПЬЮТЕРНОЙ СИСТЕМЫ(2016) А. В. Ухина, Т. П. Яценко, В. С. СитниковОпределены зависимости, которые можно использовать для получения линейной характеристики управления АЧХ при аппроксимации характеристики. Показана возможность такого управления.
- ДокументРОЗРОБКА І ВИКОРИСТАННЯ НЕТРАДИЦІЙНИХ КОРМОВИХ ДОБАВОК У ГОДІВЛІ КУРЕЙ-НЕСУЧОК(2016) Б. в. ЄГОРОВ, І. С. ЧЕРНЕГА
Високі темпи розвитку птахівництва вимагають вирішення таких проблем як, розширення сировинної бази при виробництві комбікормів і забезпечення кальцієвого дефіциту у високопродуктивних несучок. Разом з тим, при
виробництві соків і рослинних консервів утворюється велика кількість відходів, які дуже швидко псуються і вимагають негайної утилізації. Тому, необхідною умовою розвитку птахівництва є розробка способу переробки побічних продуктів консервної промисловості в кормові добавки.
У статті представлена розроблена технологія переробки томатних вичавок в кормові добавки у порівнянні з традиційною технологією. Теоретично обґрунтовано вибір компонентів томатної кормової добавки та необхідність пошуку економічно ефективного способу переробки томатних вичавок у томатну кормову добавку (ТКД).
Для визначення можливості використання ТКД в якості компонента комбікорму, у лабораторних умовах досліджено вплив процесу екструдування на її фізичні властивості. Зразки ТКД досліджували за показниками, які в найбільшій мірі характеризують технологічні властивості готової продукції та ефективність процесу екструдування.
Також було досліджено хімічний склад кукурудзи і ТКД до та після екструдування. Режими екструдування викликали інтерес дослідження зміни амінокислотного складу білків ТКД під впливом екструдування. В зразках ТКД визначали ступінь набухання екструдата, яка характеризує ефективність засвоєння поживних речовин організмом птиці.
Проведення зоотехнічного експерименту на курях-несучках продукційного періоду вирощування з використанням комбікорму з додаванням ТКД у кількості 25 % показало, що отримана томатна кормова добавка характеризуються задовільними фізичними властивостями та здатна вирішити проблему розширення асортименту кормової сировини, утилізації відходів консервної промисловості з підвищеним вмістом вологи, кальцієвого дисбалансу у курей-несучок в період овуляції, за рахунок введення крейди кормової, та зменшити витрати на виробництво комбікормів для сільськогосподарської птиці. - ДокументПРИНЦИПИ СИНТЕЗУ АВТОМАТИЧНИХ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ ПРОМИСЛОВИМИ КОНДИЦІОНЕРАМИ(2016) І. М. ГолінкоРозглянуто основні принципи синтезу багатовимірних систем автоматичного керування для промислових комплексів штучного мікроклімату. Отримано комплексну динамічну модель промислового кондиціонера ізпаровим зволожувачем у просторі стану. Запропоновано метод контролю мікроклімату повітря за непрямим показником вологовмісту повітряної суміші, який розраховується програмно за виміряними значеннямитемператури та відносної вологості. Для промислового кондиціонера запропоновано процедуру синтезу багатовимірного лінійно-квадратичного цифрового регулятора із інтегральною складовою. Процедура синтезубагатовимірного регулятора відрізняється від існуючих наявністю логіки вибору обладнання кондиціонера, де параметри регулятора адаптуються до властивостей кліматичного обладнання. Наведено приклад синтезуоптимального багатовимірного регулятора для кондиціонера CV-P 2L N-63B/F-N, синтезована матриця зворотного зв’язку, яка за параметрами стану об’єкта визначає траєкторію вектора оптимального керування.Розглянуті принципи, математичні моделі, процедури та алгоритми рекомендується використовувати спеціалістам із автоматизації для синтезу та аналізу систем керування промисловими кондиціонерами.
- ДокументCOMPUTER PROGRAM FOR CALCULATION MICROCHANNEL HEAT EXCHANGERS FOR AIR CONDITIONING SYSTEMS(2016) Olga V. OlshevskaCreating a computer program to calculate microchannel air condensers to reduce design time and carrying out variant calculations. Software packages for thermophysical properties of the working substance and the coolant, the correlation equation for calculating heat transfer, aerodynamics and hydrodynamics, the thermodynamic equations for the irreversible losses and their minimization in the heat exchanger were used in the process of creating. Borland Delphi 7 is used for creating software package.
- ДокументИЗМЕНЕНИЕ ПОКАЗАТЕЛЕЙ КАЧЕСТВА БИСКВИТНЫХ ПОЛУФАБРИКАТОВ ПРИ ХРАНЕНИИ(2016) Е. Г. Иоргачева, Л. В. Гордиенко, А. В. Макарова, А. Н. Котузаки
- ДокументTHE CHANGES OF CHARACTERISTICS OF THE PORK WHOLE MUSCLE MEAT PRODUCTS WHILE USING THE ELECTROLYZED WATER(2016) L. G. Vinnikova,, K. V. Pronkina
- ДокументСondition analysis of stone fruit crops during their processing on perforated surface under centrifugal forces(2016) М. I. KepinIn this article there is analysis of condition of stone fruit crops in fresh during their rotative movement on immobile perforated surface of cylindrical coating under field of centrifugal forces aimed at division onto semi-product (flesh) and waste (stones). Division is being performed via separation of flesh fragments from stones by hole edges. Separation intensiveness (productivity of the process) depends on structural-mechanical properties of fruit fleshes and their rotative speed.On the example of separate fruit it has been experimentally proved that besides rotative movement on inner surface of the coating there is rotative movement of a fruit around its own axle what promotes even separation of flesh. Such a rotation is typical for fruits with maturity stage even throughout the volume, otherwise breach of skin with following flesh separation occurs locally.Experimental researches carried out with apricot fruits and cornel have shown that productivity of the process of fruit separation depends of strength features of tissues and rotative speed of blades. Offered way of processing is carried out in non-stop mode and may be realized for all types of stone fruit crops independently on association between flesh and stone.
- ДокументEdible coating as factor of preserving freshness and increasing biological value of gingerbread cakes(2016) О. Shulga, А. Chorna, L. Аrsenieva
- ДокументINCREASING OF PRECISE ESTIMATION OF OPTIMAL CRITERIA BOILER FUNCTIONING(2016) Y. M. Skakovsk, A. V. Babkov, E. V. MandroResults of laboratory and industrial research allowed offering a way to improve the accuracy of estimation the optimal criterion of boilers' operation depending on fuel quality. Criterion is calculated continuously during boiler operation as heat ratio transmitted in production with superheated steam to the thermal energy obtained by combustion in boiler’s furnace fuel (natural gas) .The non-linearity dependence of steam enthalpy from its temperature and pressure are considered when calculating, as well as changes in calorific value of natural gas, depending on variety in nitrogen content therein. The control algorithm and program for Ukrainian PLC MIC-52 are offered. The user selection program implements two searching modes for criterion maximum: automated and automatic. The results are going to be used for upgrading the existing control system on sugar factory.
- ДокументAUTOMATION OF THE RESIDENTIAL BUILDING WATER SUPPLY SYSTEM PUMPING STATION(2016) A. M. KuliaEssence of process of water-supply of apartment dwelling house is considered. The existent state over of automation of the pumping stations is brought. The task of development of the effective system of automatic control is put by them. Possibility of decision of task is shown by the use in the system of frequency transformer that feeds the electrodrives of pumps, and also due to perfection of algorithms of the pumps rotation frequency adjusting and logical management of their switching a sequence. The practical value of the use of the system is to increase dynamic.
- ДокументДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ОБСМАЖУВАННЯ КАРТОПЛЯНИХ ЧІПСІВ(2016) О. А. Коваленко, В. М. Ковбаса, Б. В. Гребень, В. Ю. Нагорний, Т. М. Купріянова
У роботі встановлено вплив температурного режиму обсмаження картопляних чіпсів, а також вплив
питомої поверхні (форми та розміру) скибочок картоплі на вміст жиру в картопляних чіпсах. Необхідну якість готово-
го продукту можна досягти при обсмаженні картопляних слайсів з питомою поверхнею 10,7 – 14,0 см-1. Встановлено,
що температура обсмаження впливає на масову частку жиру в чіпсах: з підвищенням температури масова частка жиру
зменшується. Взявши до уваги, що при 140 °С обсмажування готові картопляні чіпси недосмажені, а при 170 °С ма-
ють тверду консистенцію та підгорілу поверхню по краях, рекомендованою температурою обсмаження є 160 °С, оскі-
льки картопляні чіпси, обсмажені за такої температури, мають світло-золотистий колір, хрустку консистенцію та вла-
стивий даному продукту смак і запах. - ДокументВИЗНАЧЕННЯ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ТА ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЗЕРНОВОЇ КВАСОЛІ БІЛОЇ(2016) Л. В. БАЛЯа основі аналізу науково-технічної літератури встановлено, що зернобобові займають виняткове місце серед продовольчої сировини завдяки унікальному біохімічному складу, обумовленому, головним чином, високим вмістом
білка. Зернова квасоля є джерелом функціональних інгредієнтів: харчових волокон, амінокислот, вітамінів, макро- і мікроелементів.
Аналіз хімічного складу дає уявлення про харчову цінність продукту, а також дає змогу спрогнозувати технологічні властивості та біологічні ефекти під час вживання цього продукту У статті наведені дослідження з визначення хімічного складу ботанічних сортів зернової квасолі білої господарсько-ботанічних сортів Мавка, Щедра і Еврика, вирощеної в Центральній частині України, представлені їх фізичні характеристики, щодо розмірів та проведена органолептична оцінка. Встановлено, що зернова квасоля біла досить суттєво відрізняються як за розміром, так і за кольором. За довжиною зерна квасолі знаходяться в межах від 8,9 до 14,1 мм, за шириною − від 6,1 до 7,2 мм, товщина − від 5,0 до 5,2 мм. За кольором зернова квасоля біла була від білого до світло-бежевої. Також відрізнялася зернова квасоля за формою. Квасоля сорту Мавка мала форму зерна ниркоподібну, а сорти Щедра та Еврика − кулясте зерно. Щодо смаку і запаху, то проявлявся лише слабий відтінок сирого крохмалю або він був взагалі відсутній.
Також зерна квасолі відрізнялися і за масою і варіювалися на 100 зерен від 353,44 г (сорт Щедра) до 604,00 г (сорт Мавка).
Визначений хімічний склад сортів зернової квасолі показав, що вміст жирів складає 1,3–1,94 %, вміст білку 20,81…22,03%. Фракційний склад білків від їх загальної кількості складають: глобуліни – 43,76–44,93 %, альбуміни – 40,35–42,05 %, глютеліни – 13,02–15,6 %. Основну частину сухих речовин квасолі це вуглеводи, які представлені в основному крохмалем, клітковиною, геміцелюлозою та пектином. Вміст крохмалю коливається від 44,8 до 45,4 %. вміст жиру – 1,30…1,94%, вуглеводів – 54,34…54,89%. Значний вміст вуглеводів визначає високу енергетичну цінність. Так, енергетична цінність зернової квасолі складає 293,06–299,06 ккал. що не надто розрізняється за сортами. - ДокументПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СВИНЕЙ НА РАЦІОНАХ З ФЕРМЕНТНИМ ПРЕПАРАТОМ «ЛІЗОЦИМ»(2016) О. Й. КАРУНСЬКИЙ, І. В. НІКОЛЕНКО
Багато часу витрачається на рішення проблем які здатні покращити виробництво у сільськогосподарській галузі. Але головним чинником для вчених та сільськогосподарських робітників є підвищення удосконалення та здешевлення виробляємої ними продукції. Тому багато праці витрачається на те, щоб досконало вивчити проаналізувати і на сам перед допомогти тваринам в покращені перетравності корму та його засвоюваності. Багато років тому вже було виявлено вченим що залози, які виробляють ферменти, є основним чинником успішності в травлені тварин, тому ферменти які вони виробляють стоять на передовій до успіху у набутті додаткового прибутку.
Синтезовані ферменти не один рік допомагають людству у спрощенні виробництва продукції тваринництва, але їх кількість та різноманітність залишають багато питань для працівників цієї галузі. Тому нами було обрано
один з напрямів, який потенціально може проявити високі показники при відгодівлі свиней.
Нами проведено експеримент по введенню в раціон свиней ферментного препарату «Лізоцим». Літературний аналіз показав що цей препарат є білкового походження та не передбачає за собою токсичних дій. Даний препарат вводили на кількох етапах вирощування тварин, для цього проводили порівняльний період, і всі показники порівнювали по відносності до контрольної групи, яка залишалася без дії цього препарату. Дослід проводили в господарстві ТОВ «Авангард-Д» Овідіопольського району, Одеської області. Встановлено, що використання ферментного препарату
«Лізоцим» в складі комбікорму у вигляді преміксу з розрахунку 2 кг на 1 тонну преміксу підвищує молочну продуктивність свиноматки від 10% до 20%, в залежності від раціону; ріст і розвиток потомства в остембріональний період. Вага одного порося при відлученні в дослідних групах була на 2-2.5 кг більше ніж у контрольній. Введення в раціон свиней на відгодівлі ферментного препарату «Лізоцим» підвищує інтенсивність росту і відгодівлі молодняку свиней, знижує витрати корму на одиницю продукції, і дозволяє отримати додатковий дохід.