Логотип репозиторію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
Логотип репозиторію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
Користувачам
  • Положення
  • Авторський договір
  • Форма для зовнішніх авторів
  • Авторська етика
  • Глосарій
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь.Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "л. к. Овсянникова, О. Г. СОКОЛОВСЬКА, Л. О. ВАЛЕВСЬКА"

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Документ
    ВИЗНАЧЕННЯ ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ОРГАНІЗАЦІЮ ПРОЦЕСУ ЗБЕРІГАННЯ ДРІБНОНАСІННЄВИХ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР
    (2018) л. к. Овсянникова, О. Г. СОКОЛОВСЬКА, Л. О. ВАЛЕВСЬКА

    В статті проведено дослідження зміни кислотного, перекисного та йодного чисел дрібнонасіннєвих олійних куль-
    тур у діапазоні температури зберігання 5…25 °С та тривалості зберігання до 12 місяців. Встановлено, що з факторів, що
    впливають на величину поглинання води насінням, визначаючими є анатомічна будова і хімічний склад зерна. При однако-
    вих температурі і відносній вологості повітря основні і покривні тканини насіння поглинають з повітря різну кількість
    вологи.
    Показано, що чим вище олійність насіння, тим нижче їх рівноважна вологість, тому у високоолійному насінні
    вміст вологи в гідрофільній частині вищий. Для олійного насіння вологість гідрофільної частини значно вище за сумарну
    вологість. Хімічний склад гідрофільної частини насіння різних культур різний, тому їх вологопоглинаюча здатність не од-
    накова. Проте в цілому для всіх культур загальна зворотна залежність між вмістом олії в насінні і рівноважною вологіс-
    тю зберігається.
    Величина рівноважної вологості насіння залежить від розмірів насіння: рівноважна вологість у дрібного насіння
    менше, ніж у крупних, унаслідок відносного збільшеної поверхні насіння.
    Отримані дані можна використовувати при виборі умов при закладанні дрібнонасіннєвих олійних культур на дов-
    готривале зберігання.
    Для зберігання насіння олійних культур має значення не тільки вміст сирого жиру, а також жирокислотний склад олії,
    перш за все вміст ненасичених жирних кислот. Псування макової олії при несприятливих умовах зберігання починається під впливом
    ферменту ліпази, яка розщеплює жир на гліцерин і вільні жирні кислоти. Вільні жирні кислоти можуть вступати в реакцію з киснем
    і далі розщеплюватися, при цьому утворюються проміжні продукти – гідроперекиси, які можуть руйнуватися далі до альдегідів,
    кетонів та простих жирних кислот. Саме вторинні продукти окислення зумовлюють зниження харчової цінності олії і її псування.
    Окислювальні процеси протікають в основному в ненасичених жирних кислотах, а жирокислотний склад насіння муку на 90 % скла-
    дається з ненасичених жирних кислот.
    При зберіганні дрібнонасіннєвих культур протягом 12 місяців показники їх якості не перевищували нормованих
    значень.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Налаштування куків
  • Угода користувача
  • Зворотний зв’язок