Перегляд за Автор "Жук, О. В."
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
- ДокументДослідження факторів росту пробіотичних культур мікроорганізмів з метою використання їх у продуктах функціонального призначення(2020) Жук, О. В.; Охотська, М. І.Були проведені дослідження щодо моделювання умов культивування та накопичення біомаси пробіотичних культур, зокрема бактерій роду Bifidobacterium bifidum та Lactobacillus helveticus.
- ДокументПсихобіотики – нове покоління психотропів(2018) Жук, О. В.Сучасна психіатрія звернула увагу на дещо нетрадиційні області впливу на розвиток захворювань різних екзогенних факторів, зокрема власної мікробіоти людини. Одним із завдань в цьому напрямку є пошук та ідентифікація нових об′єктивних біомаркерних мікроорганізмів з метою допомоги у встановленні діагнозу, прогнозу чи клінічної реакції на лікування. Мікроорганізми, знаходячись в симбіозі з ШКТ людини, продукують велику кількість вторинних метаболітів, які є вкрай важливими для нормального функціонування організму в цілому, зокрема ɣ-аміномасляну кислоту (ГАМК). ГАМК виконує в організмі функцію інгібуючого медіатора центральної нервової системи. При викиді ГАМК в синаптичну щілину відбувається активація іонних каналів ГАМКа- і ГАМКс-рецепторів, що призводить до пригнічення нервового імпульсу. Ліганди рецепторів ГАМК розглядаються як потенційні засоби для лікування різних розладів психіки та центральної нервової системи. Для ідентифікації ГАМК в культуральній рідині використовується метод тонкошарової хроматографії та високоефективної рідинної хроматографії. Для виміру кількості ГАМК – метод двомірного сканування платівок на денситометрі. Таким чином, відібрані штами мікроорганізмів – продуцентів ГАМК, розроблені поживні середовища для вирощування обраних штамів мікроорганізмів з використанням метаболічного стимулятору росту, адаптовані методи визначення ГАМК у культуральній рідині, сучасними хроматографічними методами ідентифікована ГАМК.