162 - Біотехнології та біоінженерія

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 5 з 20
  • Документ
    Розроблення технології синбіотичного напою
    (ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Галушко Євген Віталійович
    Сучасна харчова промисловість активно розвиває напрямок виробництва функціональних харчових продуктів, які окрім основних поживних речовин, містять активні компоненти, що позитивно впливають на організм людини, сприяючи його адаптації до зовнішнього середовища, запобігаючи захворюванням та передчасному старінню. Особливе місце серед функціональних харчових продуктів займають рослинні продукти, зокрема соя та її похідні, які містять широкий спектр корисних біологічно активних речовин. Крім того, наявність таких вуглеводів, як сахароза, стахіоза і рафіноза, робить соєве молоко гарним субстратом для культивування біфідобактерій. А при одночасному вирощуванні з пропіоновокислими бактеріями, ріст біфідобактерій буде іще кращим, завдяки метаболітам, що посилюють їх розвиток. Мета роботи – розробка технології синбіотичного функціонального напою, на основі соєвого молока, ферментованого пропіоновокислими та біфідобактеріями. Для досягнення зазначеної мети було поставлено наступні завдання: - вивчити сучасний стан і перспективи розширення асортименту пробіотичних продуктів; - вивчити характеристики біологічних агентів; - дослідити та підібрати режими сумісного культивування пробіотичних культур; - розробити технологічну схему отримання синбіотичного напою з використанням культур Propionibacterium shermanii-4 та Bifidobacterium adolescentisС-52; - оцінити економічну ефективність розробленої технології; - підібрати заходи з охорони праці на підприємстві. Об’єкт дослідження: технологія отримання функціонального синбіотичного напою. Предмет дослідження: технології отримання пробіотичних напоїв, пробіотики, пребіотики, синбіотики, біфідобактерії, пропіоновокислі бактерії, соєве молоко. Робота містить текстову і графічну частини, що включає 4 графічні аркуші: постадійну та апаратурні схеми виробництва, розріз апарату. Текстова частина складається з шести розділів: огляду літератури, в якому наведено стан та перспективи розширення асортименту пробіотичних продуктів; характеристики біологічних агентів; підбору режимів сумісного культивування пробіотичних культур; технології отримання синбіотичного напою з використанням культур Propionibacterium shermanii та Bifidobacterium adolescentis; розрахунків економічної ефективності розробленої технології, охорони праці та навколишнього середовища. Робота обсягом 73 сторінки складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 60 найменувань (7 сторінок), 11 рисунків (7 сторінок), 13 таблиць (8 сторінок).
  • Документ
    Удосконалення технології ферментного препарату з протеолітичною активністю
    (ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Цушко Катерина
    Вдосконалення біотехнології ферментного препарату протеолітичною активності шляхом культивування штаму Bac.licheniformis-О55 на оновленому поживному середовищі, корегування параметрів процесу культивування та застосування сучасного методу фільтрації для очищення.
  • Документ
    Отримання модифікованих рослинних фосфоліпідів
    (ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Мамалат Віталій
    Метою цієї роботи було отримання модифікованих рослинних фосфоліпідів за допомогою гідролітичного ферментного препарату фосфоліпази А2. Рослинні фосфоліпіди мають слабкі поверхневі властивості, тому ми використовували гідролітичний фермент фосфоліпазу А2, яка переводить лецитин у лізо-форму. В цьому випадку отримуємо модифіковані рослинні фосфоліпіди з більш міцними поверхневими властивостями.
  • Документ
    Удосконалення технології отримання лізину
    (ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Мотовиць Анатолій Анатолійович
    Удосконалення технології отримання лізину обумовлена важливою роллю цієї амінокислоти в сучасному сільському господарстві та харчовій промисловості. Лізин є незамінною амінокислотою, яка не синтезується в організмі людини та тварин, тому його дефіцит потребує постійного поповнення через дієту або добавки. Зважаючи на зростаючі потреби у високоякісних білкових продуктах, удосконалення ефективних методів отримання лізину стає стратегічно важливим завданням. Мета та завдання: Удосконалити технологію отримання лізину доступними біотехнологічними методами. Об’єкт дослідження: лізин, біологічний агент Corynebacterium glutamicum Предмет дослідження: посівний матеріал, поживне середовище для Corynebacterium glutamicum В кваліфікаційній роботі удосконалено технологію виробництва лізину методом мікробного синтезу за допомогою продуцента Corynebacterium glutamicum. Встановлено оптимальний склад поживного середовища. Наведено апаратурну схему одержання кормових препаратів лізину, описані основні технологічні процеси з описом кінцевого продукту. Обґрунтовано вибір пакування для готового продукту, проведено продуктовий розрахунок потреб відповідних інгредієнтів для виробництва готового продукту виробничою потужністю 2000 тон на рік та складено матеріальний баланс. Наведена інженерно-технологічна частина та частина охорони праці та навколишнього середовища. Дипломний проєкт представлено пояснювальною запискою та графічною частиною. Робота обсягом 73 сторінки складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 40 найменувань (5 сторінок), 6 рисунків (4 сторінки), 8 таблиць (7 сторінок) та 4 додатка (4 сторінки).
  • Документ
    Удосконалення біотехнології вилучення олії з насіння
    (ОНТУ, кафедра харчової хімії, експертизи та біотехнологій, 2024) Бачиніна Анастасія Сергіївна
    В дипломній роботі проаналізовано стан ринку олійної промисловості. Розглянуто основні методи та властивості основних видів насіння. Наведено технологічну схему отримання лляної олії з описом основних процесів і характеристикою кінцевого продукту. Запропоновано попередню ферментативну обробку борошна з насіння для більшої екстракції олії. Представлено інженерно-технологічну частину, основні економічні розрахунки та частину охорони праці та навколишнього середовища. Дипломний проект представлено пояснювальною запискою та графічною частиною. Робота обсягом 86 сторінок складається із вступу, 6 розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел, що включає 44 найменувань (5 сторінок), 2 схем (2 сторінки), 12 таблиць (13 сторінок) та 5 додатків (5 сторінок).